Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Höjdpunkter på tv i dag – guide för nyårsdagen 2020

Strax före sin död 2017 gav Hasse Alfredson en sista hälsning
Tage Danielsson och Hasse Alfredsson – komikerparet som skildras i en ny dokumentärserie.Foto: JAN DELDEN / EXP
Agneta Sjödin bjuder som vanligt på Nyårskarameller i TV4 den 1 januari 2020.Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL
Ivanhoe (spelad av Anthony Andrews) slåss för sitt liv mot Brian de Bois-Guilbert (spelad av Sam Neill) i en klassisk nyårsfilm.Foto: SVT

I kväll avslutas dokumentärserien om komikerparens komikerpar: Hasse Alfredson och Tage Danielsson. Nyårsdagen 2020 bjuder annars på flera mångåriga tv-traditioner: backhoppningen, nyårskonserten från Wien och filmen om Ivanhoe.

Här är höjdpunkterna du inte bör missa. 

En av nyårsdagen mest populära inslag är ”Agnetas nyårskarameller” i TV4, där Agneta Sjödin under 90 minuter visar de mest minnesvärda klippen från tv-året. Nyårsdagen 2019 tittade 1,5 miljoner på programmet – blir det lika många i år?

Backhoppning – och Ivanhoe

Backhoppningen från Garmisch-Partenkirchen började sändas i svensk tv 1959 och många är de tittar som firat nyårsdagen i sängen, kanske en smula nyårsbakis, med backhoppningen i tv som tröst och vila.

Filmen om riddaren Ivanhoe är en annan udda nyårstradition i svensk tv, och brukar vara veckans största tittarframgång för TV3.

 ”Svenskarna, välsigne dem, har återigen bevisat att, trots att de är bland de mest rationella av människor, att de en gång om året ÄR galna”, som skådespelaren Sam Neill har uttryckt det. Han spelar den ondsinte tempelriddaren Brian de Bois-Guilbert i ”Ivanhoe”.

Missa inte heller den hyllade långfilmen om Sveriges största tennisstjärna Björn Borg. 

Här är det bästa i alla tv-kanaler nyårsdagen 1 januari 2020.

Höjdpunkter i tv under dagen

9.15 SVT1 Heja Kosovo friskt humör. Dokumentär om fotboll och drömmar – av Tom Alandh.

11.15 SVT2 Nyårskonsert från Wien. Sedan 1940-talet tv- och radiosänd konsert med Wienerfilharmonikerna. Sänds i över 90 länder.

14.55 TV3 Ivanhoe. Klassiskt brittiskt filmäventyr och en märklig svensk nyårstradition. 

16.50 TV4 Gyllene Tider – avskedsturnén. Dokumentär från 2019 om ett av Sveriges populäraste popband.

Höjdpunkter i tv på kvällen

20.00 SVT1 Hasse och Tage. Sista delen av en dokumentärserie i tre delar om det svenska komikerparet som var mer än bara underhållare. Alla delar finns också på SVT Play.

20.00 TV4 Agnetas nyårskarameller.  Klipp från tv-året 2019 med Agneta Sjödin och gäster som Robert Gustafsson, Kristin Kaspersen och Morgan Alling.

21.30 SVT2 Motown: Drömfabriken. Musikdokumentär om legendariskt skivbolag med grundarna Barry Gordy och Smokey Robinson samt Stevie Wonder, Neil Young med flera.

Nyårsdagens bästa långfilmer

12.25 Kanal 5 Sagan om ringen – härskarringen. Peter Jacksons klassiska äventyrsfilm med Elijah Wood och Ian Holm.

12.45 TV3 Edward Scissorhands. Johnny Depp och Winona Ryder i galen komedi av Tim Burton.

20.00 TV3 Du gör mig galen! Dramakomedi med Bradley Cooper. Han spelar Pat som har försökt mörda sin frus älskare, suttit på psyket och nu är tillbaka.

21.00 SVT1 Borg. Sverrir Gudnason, Shia LaBeouf, Stellan Skarsgård och Tuva Novotny i filmen om världens bästa tennisspelare Björn Borg.

22.40 TV3 Livet från den ljusa sidan. Romantisk komedi med Jack Nicholson som gnällig författare och Helen Hunt som förstående servitris. De vann var sin Oscar för rollerna.

Nyårsdagens tv för barn

7.00 TV3 Pingvinerna från Madagaskar. Animerad spionthriller med pingvinerna Skepparn, Kowalski, Rico och Basse.

11.35 TV4 Madagaskar 2. Animerad film om lejonet Alex, giraffen Melman, zebran Marty och flodhästen Gloria. De tröttnar på Madagaskar och bygger ett flygplan för att åka tillbaka till Central Parks djurpark i New York, där de växt upp.

18.00 Kanal 5 Harry Potter och dödsrelikerna. Harry, Ron och Hermoine försöker besegra lord Voldemort.

Sport i tv på nyårsdagen 2020

11.30 SVT1 Vinterstudion. Programmet leds av Yvette Hermundstad.

11.50 SVT1 Längdskidor, 10 km jaktstart damer. Tour de ski, direkt från Toblach.

13.00 SVT1 Längdskidor, 15 km jaktstart herrar. Tour de ski, direkt från Toblach.

14.00 SVT1 Backhoppning, Garmisch-Partenkirchen. Började sändas i svensk tv 1959, och har (förutom ett uppehåll 2006-2012) sänds varje nyårsdag sedan dess.

Se när Björn Borgs hår fick eget liv!

Björn Borgs hår gjorde en egen utflykt när tennisstjärnan mötte John McEnroe.