Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”His dark materials” kan bli nya ”Game of thrones”

Foto: HBO / HBO
James McAvoy spelar en av huvudrollerna i tv-serien ”His dark materials” Foto: HBO / HBO

I höstens stora tv-serie ”His dark materials” – som produceras av HBO och BBC – kommer en flicka att förändra världen.

Den mycket påkostade tv-serien om unga Lyra som strider mot en auktoritär kyrka och en organisation som stjäl barn kan bli den nya fantasysuccén efter ”Game of thrones”.

Redan innan första säsongen av tv-serien ”His dark materials” har haft premiär bestämde sig BBC och HBO för att påbörja inspelningen av en andra säsong – av planerade tre.

– Första och andra säsongen är sammanhängande och vi har en ung skådespelare i historiens mitt som behövde vara i samma ålder, säger Piers Wenger, dramachef på BBC, som en förklaring till beslutet.

Det ser ut som att HBO positionerar serien ”som en potentiell efterträdare” till Game of thrones”, skriver den amerikanska techsajten The Verge. 

Vad handlar ”His dark materials” om?

I ”His dark materials” följer vi Lyra, en ung föräldralös flicka, som i jakten på sin försvunna vän Roger dras in i ett farligt spel med en auktoritär kyrka och grymma experiment på barn.

Handlingen utspelas i flera parallella världar och bygger delvis på naturvetenskapliga fakta om svarta hål, mörk materia och idéer om parallella universum.

Varje människa i ”His dark materials” har en ”daimon”, som är en version av en människas inre i skepnad av ett djur.

Här är skådespelarna i tv-serien

Huvudrollen som Lyra i ”His dark materials” görs av nykomlingen Dafne Keen, men i många av de andra rollerna ser vi bekanta ansikten. 

James McAvoy (professor Charles Xavier i ”X-Men”-filmerna) gör rollen som lord Asriel. Ruth Wilson (från filmer som ”The lone ranger” och tv-serier som ”Jane Eyre” och ”Luther”) spelar Marisa Coulter. Andrew Scott (mest känd som Jim Moriarty i tv-serien ”Sherlock”) gör rollen som John Parry.

https://www.instagram.com/p/B1ldCBkFEEy/

Vem skrev böckerna ”Den mörka materian”?

”His dark materials” är en tv-serie som bygger på en romantrilogi skriven av den brittiska författaren Philip Pullman. Han har kallats fantasybokens förnyare för sitt egenartade sätt att leka med genres klassiska beståndsdelar.

2005 fick Philip Pullman Alma-priset, det svenska litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne.

På svenska heter trilogin ”Den mörka materian” och består av ”Guldkompassen” (1997, originaltitel ”Northern lights”), ”Den skarpa eggen” (1998, originaltitel ”The subtle knife”) och ”Bärnstenskikaren” (2001, originaltitel ”The amber spyglass”).

När har ”His dark materials” premiär?

Ännu har inte BBC och HBO berättat exakt vilket datum i höst som ”His dark materials” har premiär, men flera trailers har publicerats med beskedet ”kommer snart”. 

Varje säsong omfattar en bok vardera – och till skillnad från ”Game of thrones” var berättelsen avslutad när tv-serien började spelas in.

Här är trailers för ”His dark materials”

Producerande HBO och BBC har hittills släppt var sin trailer till tv-serien ”His dark materials”.

Här är de.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=24&v=OWKyMl46utEhttps://www.youtube.com/watch?time_continue=162&v=1yuIE1OYnVI

LÄS MER: Alla nya tv-serier på HBO i augusti 2019 

LÄS MER: Alla nya tv-serier på Netflix i september 2019  

LÄS MER: ”Game of thrones”-skådisarna återförenas