Här är julfilmerna 2020 ni inte ska missa på Disney plus

”Det är djupt stötande att Disney tyckte det var okej”
”Frost” eller ”Skönheten och odjuret” med Emma Watson? Två av valen bland julfilmerna på Disney plus.
Emma Watson gör huvudroll i den senaste versionen av filmen ”Skönheten och odjuret”.
Foto: DISNEY SCOPE FEATURES
Ur Disneys succéfilm ”FRost”.
Foto: Walt Disney pictures

Kalle Anka på julafton är en Disneyklassiker i svensk tv sedan 1960. När vi skriver 2020 och streamingtjänsten Disney plus har lanserats i Sverige finns det mycket mer att välja på.

Här är 7 romantiska julfilmer och 29 familjefilmer med jultema från Disney plus.

Kanske en romantisk klassiker som ”Medan du sov” med Sandra Bullock i huvudrollen? Eller den senaste versionen av ”Skönheten och odjuret” från 2017 med Emma Watson? Eller varför inte ”Frost”?

Här är guiden till filmer på Disney plus som kan skapa den rätta julstämningen för alla hemmasittande under julfirandet coronaåret 2020.

Romantiska julfilmer på Disney plus

12 dates of christmas

Kalla detta för julversionen av ”Måndag hela veckan”. Kate måste göra om sin första date med Miles tolv gånger – för att hitta den sanna kärleken. (2011).

Berättelsen om Askungen

Oscarsnominerad romantik, en klassisk berättelse och många stjärnor i rollerna: Lily James som Askungen, Cate Blanchett som styvmodern, men också Stellan Skarsgård, Helena Bonham Carter och Holliday Grainger (2015).

Lady och Lufsen

Klassisk tecknad film om Lady, en ung och väluppfostrad cockerspaniel som lever lyckligt med sina ägare i ett fint hus, och Lufsen, busig gathund som älskar att leva i det fria. Lufsen bjuder ut Lady på romantisk middag hos Tony, en scen vi sett många gånger på julafton. (1955)

Medan du sov

Singeltjejen Lucy (Sandra Bullock) jobbar som spärrvakt och vantrivs med livet. Hon drömmer om den tjusige killen som tar tunnelbanan varje morgon klockan åtta. En morgon blir han rånad och ramlar ned på spåret. Lucy räddar honom och medvetslös körs han till sjukhuset där hans släktingar får för sig att Lucy är hans flickvän. Hon kan inte säga som det är och tillbringar en sen jul med familjen och träffar Peters yngre bror Jack (Bill Pullman) (1995).

Noelle

Tomten behöver en ersättare och tanken är att hans son ska ta över ”familjeföretaget”. Men när han får kalla fötter blir det hans syster Noelle (Anna Kendrick) som får försöka lösa problemet. Hon upptäcker saker om sig själv och hittar kanske en romans. (2019).

Skönheten och odjuret

Animerad Oscarsnominerad klassiker om Belle, en vacker och oberoende ung kvinna som fångas av ett odjur i sitt slott. Trots sin rädsla blir hon vän med slottets förtrollade personal och lär sig att se bortom odjurets hemska yttre och hitta det som finns inom honom: den verklige och godhjärtade prinsen (1991).

Skönheten och odjuret

Romantisk Oscarsnominerad musikalfilm på samma tema som föregångaren från 1991, med Emma Watson i huvudroll (2017).

Familjefilmer med jultema på Disney plus

En förtrollad jul

En natt går Abbie tvärs över gatan till brevlådan för att skicka ett brev till jultomten. När hon har postat det plockar skyddsängeln Gideon (Harry Dean Stanton) upp brevet från brevlådan, ger tillbaka det och säger att hennes mamma måste posta det. När Abbie korsar gatan för att återvända hem kommer en bil i full fart – och Gideon måste rädda henne (1985).

En julsaga

I den här animerade versionen av Dickens novell får den snåle misantropen Ebenezer Scrooge (Jim Carrey) på julafton besök av tre spöken som visar honom julaftnar ur det förflutna, nutid och framtid. Upplevelsen förvandlar honom till en generös älskare av julen (2009).

Ensam hemma 1-5

Fem klassiska filmer. Åttaårige Kevin (Macaulay Culkin) blir kvarglömd hemma när hans stora familj och närstående släktingar åker på semester till Paris över jul. Under tiden de är borta försöker två klumpiga tjuvar, Marv och Harry, göra inbrott och Kevin får försöka se till att deras inbrottsförsök misslyckas (1990).

Fyra uppföljande filmer gjordes också (1992, 1997, 2002, 2012).

Frost 1

Oscarsbelönat drama som bygger löst på H C Andersens saga ”Snödrottningen”. En natt när två systrar leker råkar Elsa skada Anna med sin ismagi. Kungen och drottningen tar då det drastiska beslutet att hålla kungarikets portar stängda och skärma av Elsa och Anna från omvärlden, tills Elsa lärt sig att kontrollera sina krafter (2013).

Frost 2

Tre år har gått sedan händelserna i den första filmen. Kungariket Arendals numera 24-åriga drottning Elsa börjar höra en mystisk röst som kallar på henne. När Elsa försöker ta reda på mer råkar hon använda sina krafter och väcka några urgamla andar som hotar Arendal (2019).

Good luck Charlie, it's christmas!

Följ familjen Duncan på ett galet äventyr när de försöker nå sitt resmål under julen: Palm Springs i Kalifornien. Det krävs ett julmirakel eller två för att allt ska fungera (2011).

I'll be home for christmas

18-åriga Jake går i internatskola, har inte varit hemma i Larchmont, New York, sedan hans mor dog och hans far gifte om sig tio månader senare. Några dagar före julafton får Jake ett erbjudande: han får sin pappas vintage Porsche 356 årsmodell 1957 – om han är hemma på julafton och äter julmiddag. Jessica Biel i en av rollerna. (1998).

Lady och Lufsen 2: Ludde på äventyr

Äventyret börjar när Ladys och Lufsens son Ludde rymt hemifrån. Han träffar Angel, en tuff flickvalp som tar honom till en soptipp där Buster och hans gäng bor (2001).

Miraklet i New York

Varuhusets tomte har uppträtt berusad och man måste snabbt hitta en ny tomte. En man som kallar sig för Kris Kringle dyker passande nog upp, han gör ett sådant bra jobb att han direkt får jobbet. Alla barn tror att han verkligen är jultomten, alla utom 6-åriga Susan Walker (1947).

Miraklet i New York

Ny version av filmen från 1947. Samma handling: Varuhusets tomte har uppträtt berusad och man måste snabbt hitta en ny tomte. En man som kallar sig för Kris Kringle dyker passande nog upp… och så vidare (1994).

Mupparnas julsaga

Klassiker som berättar mupparnas version av Dickens 1800-talshistoria. Julens tid är kommen, och den ensamme, snåle affärsmannen Ebenezer Scrooge är lika bitter som vanligt. Han får besök av tre spöken, som genom en resa genom tid och rum får Scrooge att inse att livets värden även ligger bortom de materialistiska (1992).

Musse Pigg och hans vänner firar jul 

Animerad antologi med tre julfilmer, där Kalle Anka firar jul med sina tre brorsöner, Långben skriver brev till jultomten och Musse Pigg vill ge en särskild julklapp till Mimmi (1999)

Musses jul i Ankeborg

Filmen innehåller flera korta filmer med Musse Pigg, Knatte, Fnatte, Tjatte och Kalle Anka, Jan Långben, Kajsa Anka, Mimmi Pigg, Pluto med flera (2004).

Nu är det jul igen (Santa Clause)

Tim Allen fastnar i tomtens långa lista över julplikter i denna klassiska komedi om en pappa som försöker skapa ett närmare band med sin familj - och lyckas få tomten att ramla ned från taket (1994).

Nu är det jul igen 2 (Santa Clause 2)

Jultomtens son Charlie har hamnat på en lista över stygga barn och tomten måste åka för att tala med honom. Den vikarierande tomten ställer dock till det ordentligt på Nordpolen så tomten måste åka tillbaka dit (2002).

Nu är det jul igen 3 (Santa Clause 3)

Julen närmar sig och jultomten alias Scott Calvin bjuder in sina svärföräldrar till julfirandet. Men allt tar en kaotisk vändning när Scott ser ett sätt att slippa vara tomte, samtidigt som den onde Jack Frost försöker ta över julen (2006).

Olofs frostiga äventyr

Elsa och Anna ska fira sin första jul tillsammans, men kommer på att de inte har någon familjetradition eftersom Elsa isolerade sig under barndomen. Sven och Olof går runt i Arendal för att se hur olika familjer firar jul (2017).

Richie Richs christmas wish

Det är julafton och Richie Rich, världens rikaste barn, är glad över att få tillbringa dagen med sina vänner. Men han besöker också professor Keanbean, som visar honom sin senaste uppfinning, en önskemaskin som bara fungerar på julafton (1998).

Santa buddies

På Nordpolen går jultomten och hans lojala hund Santa Paws ut för att undersöka den magiska julisen, som smälter eftersom ingen tror på julen längre (2009).

Santa paws 2: The Santa pups

Fru Paws har precis fött fyra bedårande valpar som heter Hope, Jingle, Charity och Noble. När julstämningen mystiskt börjar försvinna måste de lekfulla och busiga Santa Pups kämpa för att rädda julen (2012).

Skönheten och odjuret, den förtrollade julen

En ganska okänd uppföljare till den klassiska filmen. När Belle får veta att Odjuret avskyr julen bestämmer hon sig för att göra allt i sin makt för att få honom att ändra sig (1997).

The christmas star

Veckan före jul flyr Horace från fängelset klädd som jultomten. Han gömmer sig från polisen i ett närliggande förortsområde där han blir vän med och får hjälp av två lokala barn som tror att han är den riktiga jultomten (1986).

The nightmare before christmas

I Halloween Town härskar pumpakungen Jack Skellington, ett skräckinjagande benrangel som i hemlighet har tröttnat på halloween. Han vandrar i väg och hamnar av en tillfällighet i Christmas Town. Han blir genast förtjust i stämningen och blir inspirerad av denna underliga stad. När Jack återvänder hem gör han en hel del experiment för att ta reda på vad julen egentligen är (1993).

Twas the night

När jultomten inte kan leverera julklappar bestämmer en tonåring och hans knepiga farbror att det är upp till dem att rädda julen. För den som vill se Bryan Cranston från ”Breaking bad” i tomtekostym är detta ett givet val (2001).

Vit jul (The ultimate christmas present)

Två 13-åriga tjejer hittar en vädermaskin. Men när stormen tar över deras hem i Los Angeles börjar saker och ting hamna utom kontroll (2000).

Tråkigt hemma utan möjlighet att gå ut? Lugn. Expressens tv-recensent Mattias Bergqvist tipsar om åtta tv-serier att se på SVT Play, Viaplay, Netflix och HBO Nordic.
Konstnären får det ärofyllda uppdraget julen 2020