40 inspirerade amatörkockar tävlade om vilka som skulle utses till finalister. Det blev inte 12, utan 13, för första gången i tv-tävlingens historia – varav åtta är kvinnor.
– Det var väldigt hög nivå på deltagarna i slutkvalet och vi kände att vi måste ge tretton finalister chansen. Det verkar dessutom vara kvinnornas år i år. De är enormt duktiga med rejäla vinnarskallar, säger juryns Mischa Billing i ett pressmeddelande.
Tillsammans med jurykollegorna Tom Sjöstedt och Markus Aujalay har hon letat efter duktiga amatörkockar över hela Sverige för att hitta Sveriges nästa mästerkock.
Här är samtliga finalister i ”Sveriges mästerkock” 2021.
Sveriges mästerkock: Aleksandar Spasojevic

Aleksandar Spasojevic, 42 år, säljare, Linköping.
Han tycker mest om att laga mat med inspiration från Asien och Medelhavet och hans inställning är att ”vinna hela klabbet”.
Aleksandar Spasojevic är säljare, men drömmer om att kunna starta en egen restaurang, gärna i hemstaden Linköping.
https://www.instagram.com/p/CJeQ0WhFzoi/Sveriges mästerkock: Amanda Wiger

Amanda Wiger, 28 år, projektledare, Stockholm.
Amanda har matkontot Wigersmat på Instagram som hon presenterar så här: ”Vanlig jävla mat fast godare. Bilder tagna med vanlig jävla iPhone.”
Recepten domineras av ”det finaste vi har här i livet - smör, ost och majo.”
https://www.instagram.com/p/CKhLLO6h7BK/?hidecaption=trueSveriges mästerkock: Ayla Canpunar

Ayla Canpunar, 20 år, student, Göteborg.
99,9 procent av sin tid står Ayla i köket och lagar mat, påstår hon på sitt Instagramkonto. Där hittar man bilder och recept på bland annat en frasig kyckling, het majo, syrlig kålsallad och en fruktig salsa på mango.
https://www.instagram.com/p/CKYvzdcHDbv/?hidecaption=trueSveriges mästerkock: Calle Winberg

Calle Winberg, 24 år, verksamhetskonsult, Stockholm.
Calle kommer ursprungligen från Arboga, och hans föräldrar har drivit restaurang i många år.
- Det gäller att vara väl förberedd och väl förtrogen med många basvaror. Sedan måste man vara otroligt fokuserad. Jag gjorde ständiga listor i huvudet för att ligga rätt till tidsmässigt, säger han till Arboga Tidning om kocktävlingen.
https://www.instagram.com/p/B1uIrk1IwgH/?hidecaption=trueSveriges mästerkock: Christin Kashou

Christin Kashou, 24 år, jurist, Solna.
Hon tog sig till final med rätter från favoritköket, det ostasiatiska: en ramen, nudelsoppa med egna nudlar, tonkutsu (fläskbuljong), toppad med långbakad fläsksida, blancherade grönsaker och 63-gradigt ägg.
– Jag är en stor chiliälskare! Kinesisk, japansk och koreansk mat är väldigt smakrik och har råvaror som är främmande för den svenska matkulturen. Jag älskar att gå i asiatiska matbutiker, säger Christin Kashou till Mitti.
https://www.instagram.com/p/CKev_MWnvFx/?hidecaption=trueSveriges mästerkock: Diana Gran

Diana Gran, 35 år, konstfotograf, Paris/Smygehamn.
Hon utmärker sig för sin humor. ”Jag känner ju att det luktar bränt, men sa att allt var bra” är en av kommentarerna från uttagningen. Till sin audition lagade hon krispig kalvbräss med kål och lingon.
https://www.instagram.com/p/CJ_zrzYgN3-/Sveriges mästerkock: Eleonore Holmström

Eleonore Holmström, 38 år, specialistsäljare, Stockholm.
När Eleonore släpps lös i köket står ”lyxigt finlir” på menyn:, rustika grytor, bröd och tårtor. Vilket syns på Eleonores mat på Instagram.
https://www.instagram.com/p/CJTQRnGppb8/?hidecaption=trueSveriges mästerkock: Lin Mellgard

Lin Mellgard, 33 år, grafisk designer, Malmö.
Hon är vegetarianen som tog privatlektioner av en etablerad kock inför uttagningen. Där slog hon till med en toast Skagen-burgare och friterade för första gången kyckling.
– Jag har inte ägt en tv på tio år, så jag visste inte riktigt vad programmet gick ut på. Jag tittade lite på Youtube och först tänkte jag att det verkade så stressigt, men sen kände jag att det kanske ändå var ett fint sätt att få sprida min vegetariska mat, berättar Lin Mellgard i Sydsvenskan.
https://www.instagram.com/p/CKgHTv4JhlE/?hidecaption=trueSveriges mästerkock: Lisa Larsson

Lisa Larsson, 29 år, konstnär, Stockholm.
Lisa målar gärna tavlor med kvinnor som motiv och har haft utställningar i både Stockholm och New York. När hon lagar mat kan det bli som vid hennes audition: torskrygg med rotselleri confit, dill och en sås på havskräfta och rotfrukter.
https://www.instagram.com/p/CKJcm_wJsan/?hidecaption=trueSveriges mästerkock: Martin M Eriksson

Martin M Eriksson, 30 år, entreprenör, Stockholm.
Medgrundaren till företaget Talents of Sweden gillar att sporta och laga mat. Rätten vid Martins audition var bakad torskrygg, rödbetor, chevrekräm och loireskum.
https://www.instagram.com/p/CKCc8QtJhsU/?hidecaption=trueSveriges mästerkock: Niclas Tuomela

Niclas Tuomela, 48 år, sommelier, Värmdö.
Om du är en trogen tittare på ”Sveriges mästerkock” kan du känna igen Niclas. Det är andra gången han tävlar. Han åkte ut förra året när han kom i tidsnöd och missade att lägga upp potatispurén till köttbullarna.
I julas lagade han och sonen Anton julmat till behövande i närområdet: 46 matkassar fyllda med matjessill, gravlax, hovmästarsås, julskinka, janssons frestelse och köttbullar – och responsen blev överväldigande.
https://www.instagram.com/p/CKhGkE8JwVx/Sveriges mästerkock: Nina Remröd

Nina Remröd, 42 år, stylist, Stockholm.
Nina har bott i New York och älskade att gå ut och käka där. Hon gillar ekologiskt och vill ha bra råvaror i grunden.
https://www.instagram.com/p/CKeXldPp7Q2/Sveriges mästerkock: Reza Jafari

Reza Jafari, 27 år, säljcoach, Täby.
Hans auditionrätt var lammracks med pommes soufflées, smörstekta rödbetor och getostkräm.
– Jag har alltid velat veta hur bra jag egentligen är på att laga mat och mäta mig mot andra som gillar laga mat lika mycket. Så det känns sjukt kul att vara bland de 13 bästa, säger Reza Jafari till Mitti.
https://www.instagram.com/p/CKgp-qxHiQ7/När sänds ”Sveriges mästerkock” 2021?
”Sveriges mästerkock” sänds varje onsdag klockan 20.00 på TV4, TV4 Play och C More. Finalen i ”Sveriges mästerkock” 2021 visas den 7 april i samma kanaler.
”Sveriges mästerkock” har ett systerprogramsom heter ”Efter stängning” med Markus Aujalay som programledare. Där får utslagna deltagare en chans till revansch. ”Efter stängning” startar onsdag 3 februari klockan 21.00 på TV4 Play och visas på Sjuan 4 februari klockan 21.00.
Då startade Sveriges mästerkock
Lite historia om ”Sveriges mästerkock”. Det är den svenska versionen av den internationella succén ”Masterchef”. Premiären i Sverige var 12 januari 2011.
Domare i första säsongen av programmet var Leif Mannerström, Markus Aujalay och Per Morberg. ”Sveriges mästerkock” har belönats med flera tv-priser: Kristallen 2011, 2012 och 2013 i kategorin ”Årets dokusåpa”.