Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Han är en lysande tv-personlighet..."

Danske Frank Erichsen lever sin dröm om ett enkelt liv som självförsörjande bonde. Foto: Peter Wath/DR

Danskarna får nog sina fördomar om de "politiskt korrekta" svenskarna bekräftade när de ser att SVT har satt titeln "100 procent bonde" på den danska tv-serien "Bonderøven".

SVT har säkert varit rädd för att svenska bönder skulle känna sig kränkta om serien fått heta till exempel "Bondlurken", ett ord som ändå används i den textade översättningen. Om jag hade varit bonde skulle jag ha blivit mera kränkt av att SVT inte tilltror min yrkeskategori förmågan att förstå ironi.

Den tama titel som serien nu fått är dessutom missvisande. Den unge bonden Frank Ladegaard Erichsen är bara till hälften bonde, till den andra hälften är han en lysande tv-personlighet, om än något överentusiastisk i vissa stunder. I två program har han besökt en liten by i Tanzania för att lära sig mera om traditionella jordbruksmetoder, långt borta från traktorer och mjölkseparatorer.

 

Han plöjer med oxar, tätar flätade silokorgar med kogödsel, bränner tegel och smider knivar, allt med samma smittande glada humör. Nu råkar han redan vara gift, men om han hade ställt upp i TV4:s "Bonde söker fru", så dansk han är, skulle kanalens datasystem braka samman av alla anmälningar från hugade svenska kvinnor.

Lite besviken blir jag dock när det mot slutet av måndagens avsnitt dyker upp en äldre dansk med trettio års erfarenhet av u-landsverksamhet i Tanzania. Fast jag borde väl inte bli besviken – klart att Franks spontanitet är noggrant genomtänkt och förberedd.