Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Guide: 75 bra serier och filmer för barn

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Frost finns att streama.
Foto: DISNEY / ©2013 DISNEY. ALL RIGHTS RESERVED.
Pippi långstrump.
Foto: SVT

Greta Gris eller Bamse? Frost eller Sune? Ninjago eller Mumintrollen?

Här är 68 av de populäraste filmerna och tv-serierna för barn och ungdomar på Netflix, HBO Nordic och Viaplay under 2018.

Hitta din favorit i utbudet!

De stora streamingtjänsterna har numera ett stort utbud av filmer och serier för barn, ungdomar och unga vuxna.

På Netflix kan användarna skapa profiler för sina barn. Klickar man i rutan att användaren är barn visas bara material som är lämpligt för unga under tolv år.

HBO Nordics motsvarighet heter Toonix, där kan du enkelt klicka på ett lås som gör att barnen inte kan se serier och filmer för en vuxen publik. 

På Viaplay finns allt sparat under en Barn-flik. På SVT finns en speciell sajt för Barnkanalen, där allt material för unga är samlade.

7 filmer från Disney på Netflix

"Frost" Animerad långfilm från 2013. Baserad på HC Andersens saga "Snödrottningen". När drottning Elsas frostiga krafter trollar fram evig vinter försöker hennes modiga ster Anna ställa allt tillrätta igen. Från 7 år. Engelskt eller svenskt tal. Undertexter på svenska.

"Upp" Animerad långfilm från 2009. När hustrun avlider ska den 78-årige Carl tvingas in på ett äldreboende. Men han har ett löfte till hustrun att resa till Sydamerika och den förbjudna platsen "Paradise Falls". Så han fäster heliumballonger vid huset och åker iväg, utan att veta att han har en ung fripassagerare med sig. Från 7 år. Engelskt eller svenskt tal. Undertexter på svenska.

"Peter och draken Elliott" Långfilm från 2016. Remake av den animerade filmen med samma namn från 1977. Pojken Peter hittas övergiven i skogen. Uppenbarligen har han bott där i sex år efter föräldrarnas olycka. Till sina räddare berättar Peter att han klarat sig tack vare sin bästa kompis Elliot, draken. Från 7 år. Engelskt eller svenskt tal. Undertexter på svenska.


LÄS MER: Här är de 50 bästa filmerna på Netflix 


"Kejsarens nya stil" Animerad långfilm från 2000, baserad på HC Andersens saga "Kejsarens nya kläder". Den egoistiske kejsaren Kuzco av Inkariket planerar att låta bygga ett sommarpalats med pool på en bergtopp i närheten. Under ett kuppförsök får kejsaren "fel" gift i sig och förvandlas till en lama. Från 7 år. Engelskt eller svenskt tal. Undertexter på svenska.

"Nalle Puhs film - Nya äventyr i Sjumilaskogen" Animerad långfilm från 2011. Baserad på AA Milnes historier om den snälle, men lite klumpige nallebjörnen. I den här Disneyfilmen har Iors svans försvunnit och Sjumilaskogen får ett ovälkommet besök som hotar Christopher Robin. För alla. Engelskt eller svenskt tal. Undertexter på svenska.

"Atlantis – en försvunnen värld" Animerad långfilm från 2001. Den unge äventyraren Milo ansluter sig till en grupp upptäckare för att hitta den försvunna kontinenten Atlantis. Från 7 år. Engelskt eller svenskt tal. Undertexter på svenska.

"Flubber" Långfilm från 1997 med Robin Williams. En vimsig professor håller på att förlora allt som betyder något för honom när han råkar uppfinna "flubber" en märklig gelémassa med otroliga egenskaper. Från 7 år. Engelskt eller svenskt tal. Undertexter på svenska.

4 filmer och serier med djur i huvudrollen på Netflix

"Hitta Nemo" Animerad långfilm från 2003. Clownfisken Nemo blir bortrövad från Stora barriärrevet och förd till ett akvarium i Sydney i Australien. Pappa Martin bestämmer sig då för att hämta hem sin kidnappade son. Men det finns många faror som lurar i sjögräset. Missa inte uppföljaren "Hitta Doris" från 2016. Från 7 år. Båda har engelskt eller svenskt tal. Undertexter på svenska.

"Clifford the big red dog" Animerad tv-serie från 2000. Clifford är en snäll och busig hund som ofta är en god kamrat men då och då ställer till bekymmer för sin storlek. Clifford är en tio meter hög, vilket kan ställa till det. För alla. Engelskt eller svenskt tal. Undertexter på engelska.


LÄS MER: Här är de 50 bästa serierna på Netflix 


"Mästerkattens äventyr" Animerad tv-serie från 2018 om en katt som kan fäktas, är en stor charmör och expert på mjölk! Från 7 år. Engelskt eller svenskt tal. Undertexter på svenska. 

"The Backyardigans" Animerad tv-serie från 2008. Fem livliga djurvänner älskar att använda sin fantasi och sjunga och dansa förstås. Kul för de lite yngre barnen. Engelskt eller svenskt tal. 


LÄS MER: Läsplatta eller surfplatta – vilken ska jag välja? 


Tim Burtons "Alice i underlandet".
Foto: Filmbolaget

9 filmer och tv-serier baserade på barnböcker på Netflix

"Alice i underlandet" och "Alice i spegellandet" Långfilmer från 2010 och 2016. Filmerna är löst baserade på romanerna av Lewis Carroll, men berättar en lite annan story. En äventyrs- och fantasyserie regisserad av Tim Burton om en ung kvinna som återvänder till underlandet efter många år. Från 13 år och från 7 år. Engelskt eller svenskt tal. Undertexter på svenska. "Alice i spegellandet" saknar svenskt tal.


LÄS MER: De 22 bästa romantiska komedierna på Netflix


"Nils Holgerssons underbara resa" Tv-serie från 2011. Den 13-årige bondpojken Nils Holgersson är både lat och elak mot djur. Så när han får träffa en älva får han sitt straff: han förvandlas till pyssling och får i uppdrag att resa genom Sverige på ryggen på en gås. Ska han lära sig att bli snäll mot djuren? Romanen skrevs av Nobelpristagaren Selma Lagerlöf och var tänkt som en läsebok i svensk geografi.

"Lilla spöket Laban" Animerad serie från 2006. Baserad på Ingers och Lasse Sandbergs barnböcker. Laban är ett snällt spöke, en sådan som bär på ett lakan.  Laban bor i ett slott med sin pappa. Men när pappan försöker skrämmas vill Laban bara vara snäll. Han är bästa kompis med lillprins Bus. För alla. Svenskt tal.

"Rasmus Nalle" Animerad serie från 1999 i tio delar. Rasmus Nalle, eller Rasmus Klump som han heter i sitt danska original, skapades 1951 av Carla Hansen och Vilhelm Hansen. Rasmus är en godmodig björn som hittar en fartygsratt på en soptipp och bestämmer att bygga ett fartyg. Med hjälp av pingvinen Pingo, sälen Sälle och pelikanen Pelle hittar de på kul saker tillsammans. För alla. Svenskt tal. Finns även på HBO Nordic


LÄS MER: 10 bästa anime på svenska Netflix just nu


"Goosebumps" Serie från 1995 baserad på RL Stines romaner med samma namn. Världen är fylld av småmonster som hittar på en massa saker. Som kom inte att säg att det inte finns "tåbitare". Från 7 år. Engelskt eller svenskt tal. Undertexter på svenska. 

"Mumintrolen" Animerad serie från 2013. Häng med till Mumindalen och träffa utomjordingar, hitta trollkarlens hatt. Baserad på romanerna av Tove Jansson. För alla. Svenskt tal. 

"Den lille prinsen" Animerad serie från 2012, baserad på Antoine de Saint-Exupérys älskade roman med samma namn. Från 7 år. Svenskt tal, undertexter på svenska.

"Syskonen Baudelaires olycksaliga liv" Serie från 2017, baserad på barnbokserien skriven av Lemony Snicket. Handlingen kretsar kring syskonen Violet, Klaus och Sunny Baudelaire som förlorar sina föräldrar under tragiska omständigheter och sedan drabbas av en rad oturliga saker. Från 7 år. Engelskt tal, textat på svenska.

"Sune på bilsemester". Förstås hamnar han i det bilfria Venedig.
Foto: Filmbolaget

7 svenska barn- och ungdomsfilmer på Netflix

"Sune i Grekland" Långfilm från 2012. Tredje filmen om Sune och hans familj, skildrad av Sören Olsson och Anders Jacobsson. Sune har förlorat sin tjejtjusarkraft, tror han. Han får under en semesterresa lära sig av Hedda att kraften kommer tillbaka med massor av bus. För alla. 


LÄS MER: Här är de 32 bästa svenska filmerna på Netflix 


"Sune på bilsemester" Långfilm från 2013. Sune och hans familj reser till Sydtyrolen i bil för att föräldrarna ska minnas sin smekmånad från 20 år tillbaka i tiden. I byn bor Sunes drömtjej, förstås. Från 7 år.

"Sune i fjällen" Långfilm från 2014. Familjen Svensson reser på skidsemester. Anledningen är att tjejtjusaren Sune känner sig hotad av en annan kille som tycks vara intresserad av Sunes flickvän Sophie. Pappa Rudolph har bekymmer på egen hand av den ständigt busige Håkan. Från 7 år. 

"Bamse och tjuvstaden" Animerad film från 2014. Farmor kidnappas av Reinard Räv och hans bovar. Men de har glömt Bamse som gör allt för att rädda farmor ur knipan. Från 7 år.


LÄS MER: Här är allt du behöver veta om Netflix i 4k


"Pojken med guldbyxorna" Långfilm från 2014. Ella Lemhagens version från tv-serien från 1970-talet. Mats hittar ett par byxor som tycks innehålla hur mycket pengar som helst. När han börjar hjälpa människor med pengarna hotas han av skurkar som vill åt byxorna. Från 13 år.

"I taket lyser stjärnorna" Långfilm från 2009, baserad på författaren Johanna Thydells roman med samma namn. Jenna går i sjuan och undrar varför brösten inte växer och hur hon ska få Sakke att gilla henne. Samtidigt drabbas Jennas mamma av cancer, vilket gör att de tvingas flytta hem till den alkoholiserade mormodern. Där blir hon granne med den populära tjejen Ullis och en varm vänskap växer fram mellan dem. Från 13 år.

"Tjenare kungen" Långfilm från 2005. 19-åriga Abra är enda punkaren i Billingsfors i Dalsland. Hon följer med några kompisar till Göteborg för att starta ett punkband. Baseras på Expressen-journalisten Britta Svenssons roman "Lucia i svart". Från 13 år.

Vänligt ritade "Greta Gris", på Netflix, Viaplay och SVT Play.

6 populära tv-serier på Netflix

"Lego Ninjago: Masters of Spinjitzu" Animerad serie från 2016. Legoanimerad spännande och finurlig serie där Kai, Jay, Cole och Zane gör allt för att skydda landet Ninjago från elaka fiender. Från 7 år. Svenskt tal.

"Greta Gris" Animerad serie från 2010. Vänligt ritad serie för de lite yngre tittarna om den modiga Greta Gris som gör roliga saker med sin familj och sina vänner. För alla. Engelskt eller svenskt tal. Även på Viaplay och SVTplay.

"Fåret Shaun" Animerad serie från 2011 om Shaun som är på roliga äventyr med kusinen TImmy, fårhunden Bitzer, katten Pidsley och fårkompisen Shirley. Från 7 år. Ingen dialog. Även på SVT Play.


LÄS MER: Så laddar du ner filmer och serier från Netflix 


"Bamse" Animerad serie från 1972. Bamse är världens starkaste björn, detta tack vare farmors dunderhonung. För alla. Svenskt tal. Finns även på HBO Nordic.

"Världens sämsta häxa". Tv-serie från 2017 om Mildred som börjar på Cackles akademi för att utbilda sig till häxa. Men allt går inte så där jättebra som i Harry Potter… Från 7 år. Engelskt eller svenskt tal. Undertexter på svenska. 

"Star Wars: The clone wars" Animerad serie från 2014 om karaktärerna i Star Wars som hjälper republiken att bekämpa fiender som försöker ta över galaxen. Från 7 år. Engelskt eller svenskt tal. Undertexter på svenska. 

Alfons Åberg och hans pappa.
Foto: GUNILLA BERGSTRÖM / GUNILLA BERGSTRÖM

13 populära  tv-serier för barn på HBO Nordic

"Bamse". Animerad serie från 1972, finns även på Netflix. För alla. Svenskt tal. 

"Kanicula" Animerad serie från 2015. Handlingen tilldrar sig i en familj där kaninen Bunnicula är vampyr som bor med katten Chester och hunden Harold. Familjen vet inte att Bunnicula är vampyr, förstås. Från 7 år. Engelskt eller svenskt tal.

"Alfons Åberg" Animerad serie från 2013 efter Gunilla Bergströms älskade barnböcker om Alfons som bor med sin pappa. För alla. Svenskt tal. 

"Pingu" Animerad serie från 2002. Pingu är pingvin och bor på Antarktis tillsammans med andra pingviner. För alla. Inget tal. Även på SVT Play.

"Teletubbies" Animerad serie med filminslag för de mindre barnen från 2014. Tinky-Winky, Dipsy, Laa-Laa och Po har kul i vänliga Teletubbylandet. För alla. 

"Barbapapa" Animerad serie från 1974. Familjen Barbapapa är figurer som kan ändra form som de vill. Vänlig serie som roat generationer av mindre barn. För alla. 

"Smurfarna" Smurferad smurfserie från 1981. Smurfarna smurfar tillsammans med andra smurfblå smurfar. Smurfan, gammelsmurfen och smurfkungen får smurfarna att smurfera. För alla smurfar. Svenskt tal. 

"Powerpuffpinglorna" Animerad serie från 2016. Blomman, Bubblan och Buttran lyckas pussla ihop livets tre beståndsdelar, skolan, läggdags och spöa jättemonster, på ett fiffigt sätt, Från 7 år. Engelskt och svenskt tal. Även på Viaplay.  

"Pippi Långstrump" Animerad serie från 1997. Världens starkaste flicka flyttar in i Villa Villekulla med buller och bång. Två säsonger och en långfilm, länk här. För alla. Svenskt tal.


LÄS MER: Här är de 46 bästa serierna på HBO Nordic 


"Rasmus Nalle" Animerad serie från 1996 i 52 delar. Rasmus Nalle är en vänlig liten björn som hittar på upptåg med pingvinen Pingo, sälen Sälle och pelikanen Pelle. För alla. Svenskt tal. Finns även på Netflix. 

"Det regnar köttbullar" Animerad serie från 2016. Tonåringen Flint Lockwood bor i en stad besatt av sardiner. Sakta men säkert försöker han förändra världen med sina uppfinningar tillsammans med den framtida meteorologen Sam Sparks. Engelskt eller svenskt tal. Ingen textning. Från 7 år. Engelskt eller svenskt tal. Ingen textning. 

"H2O - Bara tillsätt vatten" Serie från 2006. Tre helt vanliga tonårstjejer hittar en uråldrig grotta med en magisk naturlig pool som förändrar dem dramatiskt. Utan att avslöja för mycket blir de väldigt bra på att simma! Från 7 år. Engelskt eller svenskt tal. Ingen textning. Från 7 år. Engelskt eller svenskt tal. Ingen textning. 

"Scooby Doo show" Animerad serie från 1976. Scooby Doo och hans fyra kompisar löser läskiga mysterier och avslöjar spöken och annat löst folk. Från 7 år. Engelskt eller svenskt tal. Ingen textning. 

Johnny Depp som Willy Wonka i "Kalle och chokladfabriken".
Foto: PETER MOUNTAIN / AP WARNER BROS. ENTERTAINMENT

4 populära filmer för barn och ungdomar på HBO Nordic

"Världens bästa Karlsson" Långfilm av Olle Hellbom från 1974 om Astrid Lindgrens karaktär Karlsson på taket. För alla. Svenskt tal, textat på svenska. 

"Kalle och chokladfabriken" Långfilm från 2005. Nyinspelningen av Roald Dahls roman av tim Burton med Johnny Depp som den egensinnige chokladfabriksägaren Willy Wonka. Från 7 år. Engelskt eller svenskt tal. Ingen textning.

"Happy feet" Animerad långfilm från 2006. I landet av kejsarpingviner på Sydpolen gäller det att sjunga. Det kan tyvärr inte Mumble, men han kan dansa! Från 7 år. Engelskt eller svenskt tal. Ingen textning.

"Black beauty" Långfilm från 1994 om den svarta stiliga hingsten Black Beauty som får berätta sitt livs story. Från 7 år. Engelskt eller svenskt tal. Ingen textning. 


7 populära animerade Disneyfilmer på Viaplay

"Mulan" Animerad långfilm från 1998. Den tappra och modiga flickan Mulan tar sin sjuke fars plats i armén när Kina blir anfallet av hunnerna. Blir hon upptäckt kan hon förlora livet. Engelskt eller svenskt tal. Textat på svenska.

"Herkules" Animerad långfilm från 1997. Född av gudar, uppfostrad av människor på jorden. Herkules är dessutom ovanligt stark, med ett stort behov att få imponera på sin far, guden Zeus. Engelskt eller svenskt tal. Textat på svenska.

"Djungelboken" Animerad långfilm från 1967. Pojken Mowgli ska föras tillbaka till människobyn, anser pantern Bagheera. Det har björnen Baloo åsikter om. Men det lurar faror i djungeln som hotar Mowgli. Engelskt eller svenskt tal. Textat på svenska.

"Peter Pan" Animerad långfilm från 1953. Allt startar när Peter Pan flyger in genom fönstret hos familjen Darling för att hitta sin borttappade skugga. Engelskt eller svenskt tal. Textat på svenska.

"Ett småkryps liv" Animerad långfilm från 1998. Flip har fått nog. Han tolererar inte längre att myrorna måste fylla gräshoppornas matförråd varje sommar. Så han ger sig i väg och kommer tillbaka med några modiga krigare. Engelskt eller svenskt tal. Textat på svenska.

"Svärdet i stenen" Långfilm från 1963. Kung Arturssagan på Disneys sätt. Vem ska dra loss svärdet i stenen och bli kung över hela landet? Pilla inte på den där Artur. Det är inte något för dig. Engelskt eller svenskt tal. Textat på svenska.

"Farbror Joakim och knattarna i jakten på den försvunna lampan" Animerad långfilm från 1990. Disneys svar på "Jakten på den försvunna stenen" med farbror Joakim, knattarna och Anki i deras vilda jakt på Collie Babas försvunna skatt. Engelskt eller svenskt tal. Textat på svenska.

SvampBob Fyrkand lever i en mycket märklig värld.
Foto: / CANAL PLUS

8 populära barnserier på Viaplay

"SvampBob Fyrkant" Animerad serie från 1999. SvampBob är en gul tvättsvamp som bor i en ananas med snigeln Gary. Han steker krabburgare på restaurang Krånglige Krabban hemma i undervattensstaden Bikini Botten. Från 7 år. Svenskt tal. 

"Gumballs fantastiska värld" Animerad serie från 2011. Gumball är en tolvårig katt som ofta hamnar i trubbel. Från 7 år. Svenskt tal. 

"Pokémon" Animerad serie från 1997. Ash tränar fickmonster, så kallade Pokémon. Hans bästa monsterkompis är Pikachu. För alla. Svenskt tal.

"Greta Gris" Animerad serie från 2006. Greta är en glad liten gris som bor med lillebror Georg, samt mamma och pappa Gris. Greta gillar att busa och att leka i lera. För alla.  Svenskt tal. Även på Netflix och SVT Play.

"Teenage Mutant Ninja Turtles" Animerad serie från 2014 om de muterade sköldpaddorna Leo, Raph, Mikey och Donnie som älskar pizza. Från 7 år. Svenskt tal.

"Star Wars Rebels" Animerad serie från 2014. Serien följer ett gäng rebeller på rymdskeppet Ghost och kampen mot imperiet. De onda, ni vet. från 7 år. Svenskt tal.

"Ninjago: Masters of Spinjitzu" Animerad serie från 2011. Legoanimerade ninjaäventyr. Svenskt tal. 

"Powerpuffpinglorna" Animerad serie från 2016. Blomman, Bubblan och Buttran måste rädda världen före läggdags. Från 7 år. Svenskt tal. Även på HBO Nordic.  


LÄS MER: Viaplay: De 26 bästa tv-serierna just nu 


3 populära barn- och ungdomsfilmer på Viaplay

"Skönheten och odjuret" Långfilm från 2017. Storyn är filmad ett otal antal gånger; Belle är en vacker, självständig kvinna som tas till fånga av ett odjur i hans slott. Men hon ser något i honom som ingen annan gjort. Från 7 år. Engelskt eller svenskt tal. Undertexter på svenska.

"Snobben: The Peanuts Movie" Animerad långfilm från 2015. Världens mest älskade seriehund ska en gång för alla besegra första världskrigets flygaress den Röde baronen, samtidigt som världens snällaste husse, Charlie Brown försöker charma sitt livs kärlek, den lilla rödhåriga flickan. Engelskt eller svenskt tal. Undertexter på svenska.

"Bilar 3" Animerad långfilm från 2017. Legendaren Blixten McQueen blir omkörd av den  arroganta Jackson Storm. Inte okej, kan man tycka. Engelskt eller svenskt tal. Undertexter på svenska.


LÄS MER: Så mycket kostar Netflix – guide till olika abonnemang 


Inger Nilsson som Pippi Långstrump 1968.
Foto: JAN DELDEN

7 serier för barn och unga på SVT Play

"Pippi Långstrump" Serie från 1969. Inte först, men populärast. Inger Nilsson spelar Pippi som vänder upp och ner på småstadens regler och poliser. Svenska undertexter.

"Djur med Julia" Serie med Expressen-journalisten Julia Wiberg som får brev från djur som ber henne komma och hälsa på. Men Julia måste själv lista ut vilket djur som skriver till henne. Svenska undertexter. 

"Fåret Shaun" Animerad serie från 2011 om Shaun som är på roliga äventyr med kusinen TImmy, fårhunden Bitzer, katten Pidsley och fårkompisen Shirley. Från 7 år. Ingen dialog. Även på Netflix.

"Mamma Mu" Animerad serie. Häng med de osannolika kompisarna mamma Mu och kråkan Krax. 

"Stjärnhoppningen" Realityserie om hästhopp. Sex ridsugna kändisar ska på ett halvår lära sig hästhoppning för att visa upp sina kunskaper på Sweden International Horse Show.

"Greta Gris" Animerad serie från 2010. Vänligt ritad serie för de lite yngre tittarna om den modiga Greta Gris som gör roliga saker med sin familj och sina vänner. För alla. Engelskt eller svenskt tal. Även på Viaplay och Netflix.

"Pingu" Animerad serie från 2002. Pingu är pingvin och bor på Antarktis tillsammans med andra pingviner. För alla. Inget tal. Även på HBO Nordic. 


LÄS MER: Netflix: Här är alla nyheter för juni 2018