Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Fredrik Skavlan: "Jag är feminist"

Fredrik Skavlan har anklagats för att vara sexist och objektifiera kvinnor. Nu slår programledaren för första gången tillbaka mot vårens massiva kritik. Foto: SIGURD FANDANGU
Han är Nordens största tv-stjärna - men anklagas för att vara sexist och objektifiera kvinnor.
Nu slår programledaren Fredrik Skavlan för första gången tillbaka mot vårens massiva kritik.
- Det känns helt absurt, säger han.
Under våren har Fredrik Skavlan anklagats för att vara sexist, att han flörtar med sin kvinnliga gäster och använder dem som sexobjekt.
För Expressen talar han nu för första gången ut om kritiken, som kommit som en chock och tagit programledaren hårt.
- Jag kan inte förstå det överhuvud taget. Jag förstår inte vad den handlar om, eller vilka intervjuer den syftar på, säger han.

"Inte sant på något sätt"

Skavlan känner sig ordentligt missförstådd. Han fortsätter:
- Det är inte sant på något sätt. Att jag skulle hålla på med övergrepp på kvinnorna som jag intervjuar och vara sexistisk, nej det är helt enkelt inte jag.
Eva Lundgren är professor i sociologi och docent i teologi på Uppsala universitet. I en debattartikel på Newsmill har hon anklagat norrmannen för att "flörta, sexualisera och köna" de kvinnor han intervjuar.
- Jag tycker att den kritiken är dum, det handlar inte om att jag möter kvinnor eller män, det handlar om att jag möter människor, och att alla människor är olika. De är individer. Jag försöker visa samma respekt mot alla, säger han.
Fredrik Skavlan berättar att han ser sig själv som en feminist, vilket gör att anklagelserna känns extra absurda för honom.
- Min familj är full av starka kvinnor och jag har alltid jobbat med väldigt många starka kvinnor runt omkring mig. Dessutom är jag tillsammans med en stark kvinna (Maria Bonnevie, hans sambo), säger han.
I stället tycker Skavlan kritiken i sig är sexfixerad.
- När man läser in något sexuellt i en intervju med en idrottare (norska OS-stjärnan Marit Bjørgen fick visa upp sina muskler i en intervju i programmet efter hon just tagit guld) som handlar om prestation och muskler så är man sexfixerad själv.

"Det skulle inte funka"

Skavlan menar att om han skulle vara sexist och nedlåtande mot kvinnor i sina intervjuer så skulle han inte kunnat göra det han gör så länge.
- Nej, det skulle inte funka, jag skulle helt enkelt inte få gäster att komma till programmet.
Nu försöker han att inte låta anklagelserna påverka hans jobb.
- Jag flörtar inte mer med en kvinna än med en man. I kvällen avsnitt har vi en munk som lever i celibat med i programmet, i så fall flörtar jag med honom också, säger Skavlan.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!