Fredrik Skavlan har anklagats för att vara sexist och objektifiera kvinnor. Nu slår programledaren för första gången tillbaka mot vårens massiva kritik. Foto: SIGURD FANDANGU
Fredrik Skavlan har anklagats för att vara sexist och objektifiera kvinnor. Nu slår programledaren för första gången tillbaka mot vårens massiva kritik. Foto: SIGURD FANDANGU

Fredrik Skavlan: "Jag är feminist"

Publicerad
Uppdaterad
Han är Nordens största tv-stjärna - men anklagas för att vara sexist och objektifiera kvinnor.
Nu slår programledaren Fredrik Skavlan för första gången tillbaka mot vårens massiva kritik.
- Det känns helt absurt, säger han.
Under våren har Fredrik Skavlan anklagats för att vara sexist, att han flörtar med sin kvinnliga gäster och använder dem som sexobjekt.
För Expressen talar han nu för första gången ut om kritiken, som kommit som en chock och tagit programledaren hårt.
- Jag kan inte förstå det överhuvud taget. Jag förstår inte vad den handlar om, eller vilka intervjuer den syftar på, säger han.

"Inte sant på något sätt"

Skavlan känner sig ordentligt missförstådd. Han fortsätter:
- Det är inte sant på något sätt. Att jag skulle hålla på med övergrepp på kvinnorna som jag intervjuar och vara sexistisk, nej det är helt enkelt inte jag.
Eva Lundgren är professor i sociologi och docent i teologi på Uppsala universitet. I en debattartikel på Newsmill har hon anklagat norrmannen för att "flörta, sexualisera och köna" de kvinnor han intervjuar.
- Jag tycker att den kritiken är dum, det handlar inte om att jag möter kvinnor eller män, det handlar om att jag möter människor, och att alla människor är olika. De är individer. Jag försöker visa samma respekt mot alla, säger han.
Fredrik Skavlan berättar att han ser sig själv som en feminist, vilket gör att anklagelserna känns extra absurda för honom.
- Min familj är full av starka kvinnor och jag har alltid jobbat med väldigt många starka kvinnor runt omkring mig. Dessutom är jag tillsammans med en stark kvinna (Maria Bonnevie, hans sambo), säger han.
I stället tycker Skavlan kritiken i sig är sexfixerad.
- När man läser in något sexuellt i en intervju med en idrottare (norska OS-stjärnan Marit Bjørgen fick visa upp sina muskler i en intervju i programmet efter hon just tagit guld) som handlar om prestation och muskler så är man sexfixerad själv.

"Det skulle inte funka"

Skavlan menar att om han skulle vara sexist och nedlåtande mot kvinnor i sina intervjuer så skulle han inte kunnat göra det han gör så länge.
- Nej, det skulle inte funka, jag skulle helt enkelt inte få gäster att komma till programmet.
Nu försöker han att inte låta anklagelserna påverka hans jobb.
- Jag flörtar inte mer med en kvinna än med en man. I kvällen avsnitt har vi en munk som lever i celibat med i programmet, i så fall flörtar jag med honom också, säger Skavlan.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag