Avhoppet skapar problem. Ewa Frölings chockbesked att lämna ÒStjärnorna på slottet" ställer till stora problem för SVT. ÒVi sitter i skiten", säger Tina Graffman, producent för programmet. Foto: Robban Andersson
Avhoppet skapar problem. Ewa Frölings chockbesked att lämna ÒStjärnorna på slottet" ställer till stora problem för SVT. ÒVi sitter i skiten", säger Tina Graffman, producent för programmet. Foto: Robban Andersson

Ewa Fröling hoppar av "Stjärnorna på slottet"

Publicerad
Uppdaterad
Med bara tre veckor kvar tills stjärnorna flyttar in på slottet gör skådespelerskan Ewa Fröling ett chockartat avhopp från SVT:s succéprogram.
Avhoppet blir det första i programmets historia.
- Hon kommer inte att genomföra resten av inspelningen på grund av privata skäl, säger Emma Kronqvist, SVT.
I början av maj var Expressen som enda tidning med när inspelningen av "Stjärnorna på Slottet" började på Djursholms slott. Där gjordes djupintervjuerna som ligger till grund för inspelningen i sommar. Skådespelerskan Ewa Fröling var först ut.
- Det är inte helt lätt att sitta i den här situationen, sa hon då och fortsatte:
- Men det är ett roligt gäng, jag känner alla utom Niklas. Det kommer att bli roligt att se hur man fungerar i en sådan situation.
Men mer stjärna på slottet än så blev inte Ewa Fröling. Hon har nu chockartat meddelat SVT att hon inte kommer att genomföra resten av inspelningen.

Gick inte att övertala

Enligt Emma Kronqvist, programchef SVT Syd, var det för en vecka sedan man fick veta att Ewa Frölings medverkan var osäker - för några dagar sedan kom det slutgiltiga beskedet.
- Hade det funnit något bra sätt att övertala henne hade vi gjort det. Nu har vi gjort bedömningen att låta henne hoppa av trots att Meter (produktionsbolaget) har kontrakt med henne, säger hon.
Inga åtgärder kommer dock att vidtas mot Ewa Fröling.
- Det handlar inte om att hon inte vill eller att hon fått något annat engagemang, utan hon har skäl som jag bedömer som rimliga, säger Emma Kronqvist.

ÒVi sitter i skiten"

Om tre veckor ska stjärnorna flytta in på Thorskogs slott utanför Göteborg. Kvar i programmet är nu skådespelarna Marie Göranzon, Ulf Brunnberg, Dan Ekborg och artisten Niklas Strömstedt.
Ewa Frölings avhopp innebär stora problem för produktionen.
- Vi sitter i skiten. Djupintervjuerna är klara och manusarbetet påbörjat. Det här kommer att innebära en himla massa jobb under tidspress, säger Tina Graffman, producent för "Stjärnorna på slottet".
Nu jobbar SVT och produktionsbolaget febrilt för att hitta en ersättare.
För tillfället har man tre huvudspår.
- Vi har ställt frågan till ett par stycken. Det går ju inte att ersätta henne med vem som helst, säger Tina Graffman.
Expressen har utan framgång sökt Ewa Fröling för en kommentar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag