Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Emily in Paris” – 11 saker att veta om Netflix-succén

”Emily in Paris” en stor snackis efter succén på Netflix
”Emily in Paris” – allt du behöver veta: blir det en säsong två, vilket är det svenska sambandet – och det där om alla huvudbonader som bärs av Lily Collins.
Foto: Netflix
Lily Collins har huvudrollen i ”Emily in Paris”.
Foto: STEPHANIE BRANCHU/NETFLIX / STEPHANIE BRANCHU/NETFLIX
Lily Collins har huvudrollen i ”Emily in Paris”.
Foto: Netflix
Lily Collins har huvudrollen i ”Emily in Paris”.
Foto: STEPHANIE BRANCHU/NETFLIX / EIP_407_Sept10,2019_SB-0232 / STEPHANIE BRANCHU/NE
Lily Collins har huvudrollen i ”Emily in Paris”.
Foto: Netflix

En rolig och fånig och lätt orealistisk romantisk komedi är senaste seriesuccén från Netflix.

”Emily in Paris” ligger etta i Sverige på topplistan från streamingtjänsten just nu.

Här är 11 saker som du inte visste om ”Emily in Paris” – men borde veta.

I tio avsnitt får tittarna följa Emily Cooper, en ung marknadsförare på ett globalt kommunikationsföretag, som flyttar från Chicago till Paris för att ge den franska grenen av verksamheten ett amerikanskt perspektiv.

Här är några saker som du borde känna till om ”Emily in Paris”.

Som chanserna för ännu en säsong, det svenska sambandet – och det där med hattarna.

1. Därför upprörs Frankrike av Netflixserien

Både recensenter i Frankrike och tyckare i sociala medier är sura på alla fördomar och klyschor om fransmän som får stort utrymme i ”Emily in Paris”.

Den utbredda sexismen, att franska bostadshus har otroligt omoderna avloppssystem och elsystem, att fransmän helt saknar arbetsmoral, att de alltid är sena till jobbet och alltid röker, att så många bär basker på skallen och baguette under armen, att alla kypare är oförskämda, och alla män har en älskarinna – det är bara några av klyschorna som upprör Frankrike.

2. Tre svenska kopplingar till ”Emily in Paris”

Den okände svenske skådespelaren Axel Granberger, 26, har en liten roll i en sexscen. Han överraskas av huvudpersonen och säger några repliker – på svenska. Bland annat ”Oj, jävla skit”.

Ett annat svensk samband är att det välkända svenska madrass– och sängföretaget Hästens, grundat 1852 i Köping, är en av kommunikationsbyråns stora kunder.

Dessutom har en av skådespelarna en koppling till den svenska popgruppen Abba – mer om det längre ned i artikeln.

3. Lily Collins okända förflutna

Lily Collins, som spelar huvudrollen i ”Emily in Paris”, är 31 år, vilket överraskar en del. Hon har en rätt lång skådespelarkarriär bakom sig, med huvudroller i filmer som Priest (2011), Abduction (2011) och Spegel, spegel (2012). Hon har nominerats till en Golden Globe

Den som undrar över hennes förkärlek för mode från Chanel bör veta att hon 2007 utsågs till ”Model of the year” av Glamour magazine när hon som 18-åring bar en klänning från Chanel vid societetsbalen vid Hôtel de Crillon i Paris.

Lily Collins har också studerat journalistik och skrivit för flera tidningar i Los Angeles, som Teen Vogue och LA Times. Hon har publicerat en bok, ”Unfiltered: No shame, no regrets, just me”, som handlar om hennes kamp mot ätstörningar.

Vad som kan överraska är också att hennes pappa är mycket känd: han heter Phil Collins och var under många år medlem av bandet Genesis och hade en mycket framgångsrik solokarriär, med hits som ”In the air tonight”. Phil Collins har sålt mer än 100 miljoner album med Genesis, och 150 miljoner album som soloartist.

4. Jo, ”Emily in Paris”–platserna finns på riktigt

”Emily in Paris” är faktiskt helt inspelad i Paris, och alla platser som Emily fascineras av finns alltså på riktigt. Sajten Solosophie har listat alla inspelningsplatser så att fansen besöka dem. När nu coronan tar slut och turisterna återvänder till Paris.

5. Sambandet med ”Sex and the city”

Inte nog med att skaparen av ”Emily in Paris”, darren Star, också har skrivit succén ”Sex and the city”. Han har även valt att använda samma kostymdesigner: Patricia Field. De stora ”Sex and the city”-fansen kan i kläderna hos Carrie Bradshaw i ”Sex and the city” och Emily Cooper i ”Emily in Paris” hitta många kopplingar och vinkningar. 

6. Det blir en ”Emily in Paris, season 2”

Netflix har bekräftat att det blir en ”Emily in Paris, season 2”. Det mesta talade redan innan dess för att det skulle bli en säsong två av ”Emily in Paris” talar det mesta för. Serien är en stor succé, och har en riktig cliffhanger som avslutning. Darren Star har i intervjuer sagt att i nästa säsong ska Emily kännas mer som att hon har hittat hem i Paris – och att hon har en hel del tuffa beslut att ta.

7. En orealistisk grej i ”Emily in Paris”

Emily skickas av en stor kommunikationsbyrå från Chicago till Paris för att hjälpa den franska delen av företaget att bli bättre på sociala medier. Men själv har ”experten” endast 48 följare på Instagram när hon anländer till Paris.

Ytterligare en absurd sak som kritiker har slagit ned på är att Emily skickas som kommunikationsbyråns representant till en viktig tjänst i Paris – utan att kunna ett ord franska.

Att Emilys sexleksak slår ut elektriciteten för ett helt kvarter har också många kritiserat som en icke trovärdig grej i tv-serien. Eller som en orättvis beskrivning av elnätets kapacitet i Paris.

8. Detaljen som upplevs som orealistisk

Serien spelades in före coronakrisen – och många tycker att det är orealistiskt att Emily aldrig tar tunnelbanan, det populäraste färdmedlet i den franska huvudstaden. Hon åker bara taxi, privat bil eller motorcykel.

9. Hur går ekonomin ihop?

Den femte konstiga saken med Emily Cooper, denna unga marknadsförare, som bor i en rätt sjaskig lägenhet är att hon ändå har råd att ständigt bära nya kläder från stora modevaruhus och dessutom nya svindyra handväskor varje dag.

10. Emilys kompis har kopplingar till Abba

Som om det inte räckte med en svensk skådespelare och svenska Hästenssängar så har även Emilys kompis Mindy, barnflicka och aspirerande sångerska, kopplingar till Sverige. Eller i alla fall Ashley Park, som spelar Mindy.

Hon gjorde 2014 sin debut på Broadway i New York i ”Mamma mia!”, succémusikalen som bygger på Abbas låtar, komponerade av Benny Andersson och Björn Ulvaeus. Ashley Park fortsatte med en rad andra roller på Broadway, bland annat ”The king and I”, där hon också nominerades till en Grammy och ”Mean girls” där hon nominerades till en Tony.

11. Så trendar hattarna i ”Emily in Paris”

Till sist: Emily byter huvudbonad flera gånger per avsnitt, liksom kläder och handväska, och även om många kritiserar hennes klädval tycks det också väcka intresse för shopping.

Enligt Glamour magazine har sökningarna på nätet efter alla hattar, baskrar och andra huvudbonader som Lily Collins bär i serien ökat med flera hundra procent sedan ”Emily in Paris” hade premiär.

Stjärnan om missbruket: ”Organen var helt förstörda”