Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ebba Hultkvist Stragne från Skärsgårdsdoktorn är tillbaka

Foto: JAN COLLSIÖÖ / SCANPIX SWEDEN
Ebba Hultkvist i Viaplays tv-serie ”Den inre cirkeln”.
Foto: Viaplay

Ebba Hultkvist Stragne är tillbaka!

För 20 år sedan blev hon Wilma i ”Skärgårdsdoktorn” för flera miljoner tv-tittare.

Nu möter Ebba Hultkvist Stragne, 35, miljonpubliken igen i ”På spåret”, och i mars 2019 gör hon en ny huvudroll i dramaserien ”Den inre cirkeln”.

– Det finns en nyfikenhet hos mig som ger mig driv. Jag gillar att prova nya saker. Fast så är jag inte alls privat, säger hon.

I nya omgången av På spåret, SVT:s populära frågesport, är ett av de första paren ut Samuel Fröler och Ebba Hultkvist Stragne. De spelade far och dotter i SVT:s mest populära dramaserie under sent 1990-tal: ”Skärgårdsdoktorn”, som sändes under tre säsonger 1997-2000.

Ebba Hultkvist (som hon hette då) var 12 år när inspelningarna började – 14 år vid premiären – och den blonda och lite buttra tonårstjejen Wilma som hon spelade i tv-serien blev snabbt en favorit hos miljonpubliken. När hon ser tillbaka på ”Skärgårdsdoktorn” är det bara positiva minnen.

– Jag gick musikklass, vi var vana att stå på scen, det var inget märkvärdigt för mina kompisar, och eftersom det tog två år innan serien började sändas tyckte de kanske bara att det var på tiden, säger hon.

Hon tycker att hon klarade det starka genomslaget som tv-serien hade i medierna på ett bra sätt.

– Mina vänner och min familj säger att jag är jordnära. Min åsikt är att det i så fall är de som har fått mig att bli jordnära.

Hur många såg Wilma i ”Skärgårdsdoktorn”?

”Skärgårdsdoktorn” var en enorm succé i SVT, med ett snitt på 2,5 miljoner tittare varje vecka. Sista avsnittet av första säsongen sågs av närmare 3 miljoner svenskar.

År 2000 blev det storslam för ”Skärgårdsdoktorn” när Expressens tv-pris delades ut. Samuel Fröler vann kategorin "Manlig tv-personlighet" och Ebba Hultkvist vann "Kvinnlig tv-personlighet".

Dessutom blev tv-serien framröstad till bästa svenska tv-program av Expressens läsare.

Sju år senare medverkade Ebba Hultkvist i ”Let's dance" i TV4, ett annat program med miljonpublik.

Foto: SVERIGES TELEVISION AB

Vem tävlar Ebba Hultkvist Stragne med i ”På spåret” i SVT?

I ”På spåret” 2018 har Ebba Hultkvist Stragne skådespelaren Samuel Fröler som medtävlare. Han slog igenom 1989 med en roll i Lars Molins tv-serie ”Tre kärlekar”, och har sedan dess gjort en rad roller i filmer och tv.

I ”Skärgårdsdoktorn” spelar han läkaren Johan Steen, som har ett rart och komplicerat förhållande med sin tonårsdotter, spelad av den unga Ebba Hultkvist.

– Det var jätteroligt att träffa Samuel Fröler igen. Vi har inte haft så mycket kontakt, och han är en så fin person och jätterolig att jobba med, säger hon.

– ”På spåret” är också ett fantastiskt format, kul och interaktivt, så att tittarna själva också kan vara med.

LÄS MER Cecilia Hagen: Så vinner man ”På spåret”

Ebba Hultkvist Stragne – vad hände sedan?

Vad hände efter succén med ”Skärgårdsdoktorn”? Jo, det blev några filmroller, men sedan tog Ebba Hultkvist beslutet att helt ägna sig åt sin utbildning. Hon studerade vid Handelshögskolan i Stockholm och började sedan arbeta med kommunikation och rekrytering, vilket hon fortfarande gör.

– Jag har alltid haft två sidor, en kreativ och konstnärlig, och en helt annan sida som handlar om att koncentrerat lära mig nya saker och utvecklas på ett annat sätt. När man har ett ben i varje värld kan man kanske säga att man inte passar in någonstans. Eller också trivs man med att just befinna sig i många olika sammanhang, säger hon och skrattar. 

Vid sidan av kommunikationsjobbet har hon fortsatt att acceptera skådespelaruppdrag när hon har haft lust. Hon har bland annat gjort radioteater och spelat Askungen på Maximteatern i Stockholm.

Första tv-serien på över 20 år

I mars 2019 blir det återkomst för Ebba Hultkvist Stragne i en huvudroll på tv, hennes första tv-serie på två decennier.

”Den inre cirkeln” är en dramaserie i åtta avsnitt och beskrivs som en skildring av en grupp människor i svensk politiks centrum under några sommardagar i Almedalen. Serien ska gå på Viaplay, bygger på Per Schlingmanns roman ”I maktens öga” och har Nanna Blondell och Niklas Engdahl i de andra huvudrollerna.

I rollistan finns även Melinda Kinnaman, Babben Larsson, Olle Sarri och Dag Malmberg.

– Jag kan inte avslöja något, men det var kul att komma tillbaka till Almedalen. Jag har varit där många gånger i mitt jobb som kommunikatör, men det här är första gången som skådespelerska.

Vem är Ebba Hultkvist Stragne gift med?

Ebba Hultkvist Stragne är gift med juristen Philip Stragne, och bor i Sollentuna. De träffades redan när de gick på gymnasiet och gifte sig 2012. Paret har två döttrar, födda 2013 och 2016.

På frågan om barnen har fått titta på ”Skärgårdsdoktorn” svarar Ebba Hultkvist Stragne:

– De har tittat lite, i alla fall den äldsta. Den finns på SVT Play. Men de har lite svårt att förstå att det är jag. Jag är ju en vuxen person för dem. Dessutom är det numera inte särskilt märkvärdigt för barn att se sig själva och andra på skärmen.

Kommer era döttrar få sitta och heja på mamma när ”På spåret” sänds?

– Absolut, om de vill. Men jag är inte säker på att de förstår innebörden, och den här nya generationen som aldrig ser analog-tv tror ju att de kan pausa och sånt. Vi får se vad de tycker.

LÄS MER: ”På spåret” 2018/2019 – tider, deltagare och artister