Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Drottning Kristina har blivit en förebild – i tv

Drottning Kristina.

Drottning Kristina har gått från landsförrädare till förebild.

SVT:s dramadokumentär är en underhållande hyllning.

Så sent som i våras hjälpte jag elvaåringen med läxan om drottning Kristina och påmindes om den minst sagt fascinerande kvinnan från 1600-talet. Hon som vägrade inrätta sig, som fostrades till kung men som abdikerade, flyttade till Rom och blev katolik. Hon som var dotter till Gustav II Adolf och hade enorm press på sig redan som barn, men som valde - frihet.

Svårt att inte svepas med

Nu är hon superhet och aktuell i olika filmer och projekt i Europa. "Drottning Kristina - den vilda drottningen" i SVT kallas dramadokumentär och det är väl just vad det handlar om. Filmen är svensktysk och rör sig i en svår genre: dramatiserade avsnitt blandat med berättarröst och experter. Den blandningen doftar sömniga filmvisningar i klassrum med skådespelare i lustiga kläder, men här fungerar det. Saga Gärde, som fick sitt genombrott som Petra i "Spung", är både Kristina och en berättare som talar direkt till drottningen. Dessutom är hon en synlig berättare som letar spår efter Kristina i dag.

Låter det rörigt? Det är det inte. Gärde passar utmärkt i sina roller och skapar en närhet med sitt personliga tilltal. Det är svårt att inte svepas med och följa Kristina ända till slutet.

Var hon lesbisk?

När det handlar om drottning Kristina blir det alltid en fråga om kön och läggning, så även här. Var hon lesbisk? Bisexuell? Man har till och med öppnat hennes grav i Rom för att kolla att hon verkligen var kvinna.

"Jag föddes fri, levde fri och skall dö frigjord" står det på en minnestavla över henne i Italien. Det är ett väldigt passande citat.

TV

Bäst: Snart är tv-hösten här. Alltid uppfriskande.

Sämst: Men tv-vädret ligger risigt till. Sommaren har kommit!

På webb-tv...

kastar jag mig över andra säsongen av "The Fall". Första var fantastiskt bra.

www.netflix.com