Darin: Mina föräldrar flydde från Saddam

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Familjestöd. Darin Zanyar har stort stöd av sin familj och släkt. En av de första att gratulera igår var storasyster Rosa. Familjen kom till Sverige när deras föräldrar flydde från saddam Husseins terrorvälde.
Foto: SUVAD

Storfavoriten i  Idol 2004 , Darin Zanyar, befäste i går sin ställning som tjejernas favorit - under framträdandet rådde pojkbandshysteri på läktaren.

Samtidigt avslöjar han nu sin familjs svåra historia   föräldrarna tvingades fly undan Saddam Husseins terror.

  Det var helt livsfarligt att vara kvar, berättar Darin.

Darin Zanyar, 17, såg till att befästa sin position som tjejernas favorit rejält i går. Så fort hans namn nämndes steg en kör av gälla skrik mot studiotaket. Efteråt ville alla gratulera – speciellt storasyster Rosa som fanns på plats för att stödja. – Darin var grym! Hur bra som helst. Även hans gymnasieklass fanns på plats med plakat med hans namn på. Och efter Darin Zanyars version av NSYNC:s "It’s gonna be me" hotade jublet att lyfta taket på TV4-studion. – Det känns helt fantastiskt att stå på scenen. Jag tycker det är superkul och vill hemskt gärna fortsätta att göra det länge, länge. Men flickvän nu? Nja, jag trivs bra som singel säger han omtumlad efter sändning och ler så att tandställningen blänker till i strålkastarljuset. Men det har inte alltid varit en dans på rosor för Darin Zanyar och hans familj.

Från Kurdistan

 Nu avslöjar han att mamma Ashti och pappa Shwan fick fly för sitt liv från Kurdistan undan Saddam Husseins terrorvälde. – Berättelserna jag har hört är rejält otäcka. Det kunde ha gått riktigt illa. Det var attacker varje dag, brinnande krig, berättar Darin Zanyar. Året var 1980 och kriget mellan Iran och Irak rasade. Det dröjde inte länge förrän pappa Shawn blev inkallad att slåss i Saddams armé. – Pappa fick en inkallelseorder, men vägrade att lyda. Han ville inte slåss för Saddam och de tvingades fly för sina liv, säger Darin Zanyar vidare. Flykten gick över bergen. De gömde sig undan armén och tog sig ett litet steg i taget undan faran som hotade. Efter diverse mellanstopp blev det så småningom Sverige och friheten för familjen Zanyar. Stora delar av släkten bor fortfarande kvar i Kurdistan. De vet att deras 17-årige släkting har rönt stora framgångar i Sverige. – De har varit jätteglada och gratulerat via telefon. Men jag tror inte riktigt att de fullt ut förstått uppståndelsen, säger Darin Zanyar.