Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Chernobyl” på HBO – så gick det efter tv-serien om kärnkraftsolyckan 1986

Så här ser det ut i Tjernobyl - 30 år efter olyckan.
Området runt Tjernobyl kan bli beboeligt om tidigast 3 000 år.
Foto: HBO PRESS
Pripjat var en stad som alla andra i det kommuniststyrda Sovjet före katastrofen.
Foto: LIAM DANIEL / STELLA PICTURES/AVALON.RED B66
Stellan Skarsgård spelar partilojale Boris Sjerbina i ”Chernobyl” på HBO Nordic.
Foto: HBO / HBO

”Chernobyl” på HBO skildrar kärnkraftolyckan i Tjernobyl i dåvarande Sovjetunionen 1986. En reaktorolycka som ändrade världens syn på kärnkraft.

Hur sann är miniserien? Och vad har hänt efter 1986?

Här är alla fakta du behöver om kärnkraftskatastrofen – och tv-serien.

Miniserien ”Chernobyl” hade premiär 7 maj på HBO och handlar om en av de värsta katastrofer som människan har orsakat: reaktorhaveriet i Tjernobyl i april för 33 år sedan. Tjernobyl ligger i nuvarande Ukraina, men var 1986 en del av Sovjetunionen.

https://www.youtube.com/watch?v=s9APLXM9Ei8

HBO:s trailer för serien.


Så sann är HBO-serien ”Chernobyl”

”Chernobyl” är en dramatisering av reaktorhaveriet och dess följder, där berättelsen följer de verkliga händelserna i detalj. 

Vi vet i dag vilka mekaniska och mänskliga orsaker som låg bakom katastrofen. Det är också känt vilka som gjorde insatser för att förhindra en ännu större katastrof. Och vi är medvetna om det politiska spel som försökte mörklägga haveriet och de fruktansvärda följderna.

Ur miniserien ”Chernobyl”, som sänds på HBO.
Foto: HBO

En av fyra kärnreaktorer exploderade och spred radioaktiv strålning, som var ungefär 200 gånger högre än det sammanlagda utsläppet från atombomberna över Nagasaki och Hiroshima under andra världskriget. Mest drabbades Ukraina, men radioaktivt regn spreds så långt som till Sverige och Irland.

Den sovjetiska regeringen mörkade olyckan i flera dygn, och den avslöjades först när larmet gick på det svenska kärnkraftverket i Forsmark, 110 mil från Tjernobyl. Det visade sig snabbt att strålningen inte kom från Forsmark, utan från ett sovjetiskt kärnkraftverk. Det tvingade myndigheterna i Moskva att medge att det skett en olycka.

I dag vet vi att cirka 600 000 personer kallades in för att delta i brandbekämpning, räddningsarbete och uppstädning – och att de utsattes för höga nivåer av radioaktiv strålning.

Flygfoto över den trasiga reaktorn i Tjernobyl. Explosionen spred radioaktiv strålning ungefär 200 gånger högre än utsläppet från atombomberna över Nagasaki och Hiroshima 1945.
Foto: STR / AP

Så många dog i kärnkraftsolyckan

Siffran för antalet dödsoffer i kärnkraftsolyckan är svår att fastställa. WHO konstaterade att hundratusentals människor utsattes för strålning som kan orsaka cancer och andra hälsoproblem.

56 personer dog som en direkt följd av den radioaktiva strålningen och cirka 4 000 personer efter hand, enligt FN:s Världshälsoorganisation och Internationella atomenergiorganet IAEA. Ett annat FN-organ, International Agency for Research on Cancer, menar att olyckan orsakade 16 000 dödsfall.

Den ryska vetenskapsakademin har uppskattat att siffran kan ligga på 200 000 döda.

Hur drabbades Sverige av Tjernobylkatastrofen?

Vind och regn transporterade det radioaktiva molnet även till Sverige. Värst drabbades stora delar av södra och mellersta Norrland, från norra Uppland och Västmanland till Västerbotten. Det högsta nedfallet uppmättes i trakterna runt Gävle, Sundsvall och Härnösand. 

Rennäringen drabbades särskilt hårt, eftersom renarnas basföda består av lavar som mycket lätt samlar på sig radioaktiva ämnen. Även älg, vildsvin, fisk, vilda bär och svamp innehöll radioaktivt cesium många år efter olyckan, enligt Livsmedelsverket. 

Sammanlagt kostade katastrofen den svenska staten omkring 900 miljoner kronor.

Pripjat utrymdes efter kärnkraftkatastrofen. Bilderna är från 2018.
Foto: Shutterstock.com / Shutterstock.com
Ett övergivet nöjesfält i Pripjat.
Foto: Shutterstock.com / Shutterstock.com
I Pripjat är strålningen skadlig i ytterligare 25 000 år.
Foto: Shutterstock.com / Shutterstock.com
Pripjat är en av världens mest förgiftade platser.
Foto: Jorge Franganillo / Jorge Franganillo / Wikimedia commons
Bilder från spökstaden Pripjat inne i den förbjudna zonen.
Foto: Shutterstock.com / Shutterstock.com

Så ser Tjernobyl ut i dag

Den förstörda reaktorn i Tjernobyl och den spöklika staden Pripjat är i dag ett stort monument över mänskligt misslyckande.

Reaktorn som exploderade har inneslutits i en sarkofag av 25 000 ton betong. Bygget tog ett halvår, men betongkammaren började rosta och vittra sönder med åren. 2010 påbörjades en ny överbyggnad för att stoppa strålningen. Den beräknas hålla i cirka 100 år, men det radioaktiva avfallet beräknas vara skadligt mycket längre: 25 000 år.

Pripyat, staden där kärnkraftverket låg, kallas en av jordens mest förgiftade platser, och kommer att vara olämpligt för mänskligt liv i minst 3 000 år.

Stellan Skarsgård gör huvudroll i ”Chernobyl”

Stellan Skarsgård spelar en av huvudrollerna i ”Chernobyl”, som en regimtrogen höjdare, tjänstemannen Boris Sjerbina, Boris Shcherbina i serien, som får uppdraget att leda regeringskommissionen efter katastrofen.

– Han är en företrädare för det sovjetiska systemet, och han tror på det, och han har arbetat i det under hela sitt liv. Och så småningom, genom denna olycka, lär han sig att det faktiskt är systemets brister, ideologin, som har lett fram till detta, säger Stellan Skarsgård i en intervju med amerikanska Uproxx. 

Skarsgård bodde i Sverige när olyckan inträffade:

– Vi fick massor av radioaktivt nedfall över Sverige, och vi kunde inte äta bär, svamp eller renkött under flera år. Så jag var mycket medveten om händelsen, men jag visste inget om vad som ledde fram till olyckan, säger han.

Många svenska skådespelare i ”Chernobyl”

”Chernobyl” är ett stort internationellt samarbete i regi av den svenske regissören Johan Renck, som tidigare bland annat regisserat avsnitt i tv-serier som ”Breaking bad”, ”The walking dead” och ”Vikings”. Renck har även en bakgrund som artist under namnet Stakka Bo.

Förutom Stellan Skarsgård medverkar även svenskar som Adam Lundgren, Fares Fares och David Dencik – som spelar rollen som Michail Gorbatjov, Sovjetunionens ledare 1985–1991.

I andra stora roller syns Jared Harris, Paul Ritter och Emily Watson.

LÄS MER: 30 år efter Tjernobyl: Syndabocken, hjälten och Sovjetledaren 

LÄS MER: 30 år efter Tjernobyl (2): Unika djurlivet i den förbjudna zonen 

LÄS MER: 30 år efter Tjernobyl (3): Nu växer träd på gatorna i ”drömmarnas stad”