Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Charles Manson går igen – i Tarantinos nya film och i ”Mindhunter”

Charles Manson x 3. Spelad av Damon Herriman i filmen ”Once upon a time in Hollywood” och i nya säsongen av ”Mindhunter” på Netflix. Längst till höger den verkligen massmördaren Manson när han greps. Foto: Sony/Netflix/AP
Foto: Sony / Sony
Foto: Netflix / Netflix
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

50 år efter Charles Manson-sektens mord på nio människor går seriemördaren igen.

Både i den efterlängtade andra säsongen av Netflixserien ”Mindhunter” och i Quentin Tarantinos nya film ”Once upon a time in Hollywood” - och han spelas av samma skådespelare.

I augusti 1969 utförde klanen Manson en serie mord på unga, rika och glamourösa människor i Hollywood. Majoriteten av förövarna i Mansonfamiljen var medelklassungdomar i 20-årsåldern.

Charles Manson, den knarkande, kriminella enstöring som var sektens ledare, gav sina anhängare order om de bisarra mord som chockade och satte skräck i hela Los Angeles.

Vem var Charles Manson?

Charles Manson fick inget namn när han kom till världen den 12 november 1934. ”No name Maddox” står det på födelsebeviset från sjukhuset i Cincinnati, där den ensamstående 16-åriga Kathleen Maddox födde honom.

Han fick sitt efternamn av en styvfar som hans mamma under en kort period var gift med. När Charles var fem dömdes hans mamma till fem års fängelse efter att ha rånat en bensinmack.

Efter en uppväxt hos fosterföräldrar och på ungdomsanstalter blev hans kriminalitet allt grövre: bilstölder, rån, våldtäkter.

Vid 22 dömdes han till sin första – men inte sista – fängelsedom: tre år på Terminal Island i Kalifornien.

När han som 32-åring i mars 1967 kom ut ur fängelset hade han spenderat mer än halva sitt liv innanför murarna.

Sekten mördade åt Manson

Mellan 1967 och 1969 skapade Charles Manson en sekt, som mestadels bestod av unga kvinnor från Kalifornien. De bodde i en gammal skolbuss och sedan på övergivna rancher i Kalifornien och under en period hos Dennis Wilson från popbandet Beach Boys.

Sekten tog enorma mängder LSD, hade sexorgier och betraktade ledaren Charles Manson som en inkarnation av Jesus. Som mest hade sekten 100 medlemmar, några så unga som 14 år.

Sommaren 1969 orkestrerade Charles Manson en serie mord som förfärade och skrämde Los Angeles och fick försäljningen av larm, vakthundar och vapen att skjuta i höjden.

Charles Manson dömdes till döden

Morden hade allt som skapar sensation: Hollywoodstjärnor, kultbeteende, gruppsex, knark och våldsamma mord som avslutades med att mördarna skrev budskap med offrens blod. En av de mördade var Sharon Tate, skådespelerska, gift med regissören Roman Polanski – och höggravid.

Skådespelerskan Sharon Tate var en av dem som mördades av Mansonklanen. Foto: STELLA PICTURES CINEMA LEGACY COLLECTION

Charles Manson och fyra av hans följare dömdes efter en nio månader lång rättegång till döden, vilket senare ändrades till livstids fängelse.

När Manson i november 2017 dog ”av naturliga orsaker” i fängelset i Bakersfield, Kalifornien var han 83 år. New York Post satte på förstasidan rubriken: Ondskan har dött: Flytta på dig Satan, Charles Manson kommer till sist till helvetet.

Tarantinos nya med DiCaprio och Pitt

Quentin Tarantinos nya film ”Once upon a time in Hollywood” utspelar sig 1969, under en gyllene era i Hollywood och mot bakgrund av Mansonmorden. 

En hel rad stjärnor medverkar: Leonardo DiCaprio, Brad Pitt, Margot Robbie, Bruce Dern, Luke Perry, Al Pacino, Damien Lewis och Lena Dunham, för att nämna några.

https://www.youtube.com/watch?v=ELeMaP8EPAA

Seriemördare i ”Mindhunter” säsong 2

Den hyllade dramaserien ”Mindhunter” på Netflix är aktuell med en andra säsong, där FBI-agenterna Holden Ford och Bill Tench intervjuar seriemördare i fängelset i förhoppningen att kunna förstå och analysera aktuella mordfall. En av de intervjuade är Charles Manson.

Säsong ett utspelar sig 1977, och säsong två några år senare: i Atlanta 1979-81, då ett 30-tal afroamerikanska barn och ungdomar mördades.

https://www.youtube.com/watch?v=PHlJQCyqiaI

Damon Herriman spelar Charles Manson

Charles Manson porträtteras i både Tarantinos film och i andra säsongen av ”Mindhunter” av den australiske skådespelaren Damon Herriman.

Han har de senaste tio åren gestaltat mördare, hemlösa, vit makt-aktivister och kidnappare i filmer av Clint Eastwood och Gore Verbinski och i en rad amerikanska tv-serier.

Dokumentärer om Mansonmorden

Just nu nu finns flera aktuella dokumentärer och Charles Manson och Mansonmorden.

”Charles Manson: Sektens hemliga filmer” kan ses på SVT Play i två avsnitt. ”Mansons bloodline” med seriemördarens barnbarn är en serie på Viaplay.

Det intensiva intresset för Charles Manson är inget nytt. Under de 50 år som har gått sedan augusti 1969 har ändlös serie av böcker, filmer, dokumentärer, tv-serier, låtar och poddar undersökt och refererat till mannen, kulten och de fasansfulla morden .

LÄS MER: Netflix augusti 2019: Alla nya tv-serier och filmer 

LÄS MER: Annina Rabe: Charles Manson hade öga för de mest jagsvaga