Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Brand hotade "Farmen-huset"

En fotogenlampa orsakade branden i "Farmen" i natt. Fotogenlampor och levande ljus är de enda ljuskällor som Carolina Nerme och de andra deltagarna har tillgång till på ön, då det inte finns någon elektricitet
Foto: ROGER

Farmen -huset brann natten till måndag.

Deltagarna larmade brandkår efter att en fotogenlampa fått taket att börja brinna i matsalen.

  De fick bryta upp taket för att hindra elden att sprida sig, säger projektledaren Anton Glanzelius.

Sju brandmän från stationen i Hjorted söder om Västervik tog sig sent på kvällen ut till Lilla Saltholmen där TV4:s skandalsåpa "Farmen" just nu spelas in. Brandmästare Jan Olofsson säger att brandmännen hade situationen under kontroll. – Det var i princip släckt när de kom dit, de såg bara till att elden inte fått fäste och kunde sprida sig vidare, säger han. Enligt Anton Glanzelius på TV4 var det en fotogenlampa som fått taket att fatta eld.

Tur i oturen

 – En deltagare var på plats när det började brinna. Tillsammans med en annan deltagare släckte de elden så gott de kunde med en brandsläckare som fanns till hands. Men vi larmade brandkåren för säkerhets skull, säger han. – Man ska ha stor respekt för elden, och det var tur att det inte blev värre än så här.

Säkerheten ses över

 Ingen person kom till skada, men händelsen har fått produktionsteamet att se över säkerheten på ön som ligger i skärgården några mil söder om Västervik i Småland. – Vi har säkerhetsföreskrifter som alla i teamet får ta del av. Där står hur vi ska hantera allt från sjukdomar till bränder och andra saker som kan uppstå. Dessutom finns alltid folk från teamet på plats med telefoner om det skulle hända något, säger Glanzelius.

Halva tiden har gått

 Deltagarna har ingen elektricitet, allt ljus kommer från stearinljus och oljelampor av det slag som antände taket. Inspelningarna är ungefär halvvägs, ytterligare fem veckor återstår innan deltagarna får lämna ön.