TVINGAS SÄLJA SINA KOR. Bonde-Roger får inte sitt EU-stöd beviljat och nu riskerar han att förlora sin gård. "Till att börja med måste jag sälja korna för att kunna betala räkningarna", säger han. Foto: Christian Örnberg
TVINGAS SÄLJA SINA KOR. Bonde-Roger får inte sitt EU-stöd beviljat och nu riskerar han att förlora sin gård. "Till att börja med måste jag sälja korna för att kunna betala räkningarna", säger han.  Foto: Christian Örnberg

Bonde-Roger riskerar förlora gården

Publicerad
Uppdaterad
Först dumpade hans stora kärlek honom.
Nu är hans pappa allvarligt sjuk.
Och till råga på allt tvingas Bonde-Roger sälja sitt och familjens livsverk som gått i arv i generationer.
- Det är en stor tragedi allting just nu, säger Roger Karlsson.
Roger Karlsson, 43, övertalades av sina grannar och produktionsbolaget att ställa upp i dokusåpan ”Bonde söker fru” i TV4.
Och han fann kärleken efter 30 år som singel.
– Det här är första gången jag är kär i hela mitt liv. Camilla är perfekt, berättade han lyckligt.
Men det som visade sig bli Roger Karlssons roligaste sommar någonsin har nu vänt till att bli en livstragedi.
På gården, där även hans föräldrar bor, drabbades pappan två gånger i somras av akut hjärtflimmer.
– Han kan bli sängliggande i flera dagar i rad och äter mediciner, säger Roger.
– Det är jättejobbigt för honom som alltid jobbar hårt på gården att inte kunna hjälpa till numera.

Stolt över sonen

Pappan lider också av både kol och struma, men är stolt över sonen Roger som valt att föra lantbruket och gården som gått i arv sedan fem generationer vidare.
– Jag och Camilla hade planerat att fira jul ihop med min familj och jag såg min framtid med henne här på gården, säger Roger Karlsson.

”Jag fick en chock”

Så blev det inte – för bara några veckor sedan blev Roger dumpad. Trots det har han och Camilla hållit telefonkontakt och Roger hoppades in i det sista på att Camilla skulle komma dit och fira nyår i alla fall.
– Hon kan inte komma. Det är svårt med väglaget och så, säger han nu.
Till råga på allt fick fick han tre dagar innan jul veta att han inte får det EU-stöd han fått ända sedan 1995.
– Jag fick en chock. Det var inte en rolig julklapp. Det är EU-stödet som betalat min lön, säger han.
Gården med kor och mark, hans familjs och släkts livsverk, riskerar nu att gå förlorad.
– Till att börja med måste jag sälja korna för att kunna betala räkningarna och då har jag ju inget lantbruk kvar, säger han.

Ska överklaga

Enligt länsstyrelsen som betalar ut EU:s lantbruksstöd har Roger ansökt om stöd för större mark än vad han har.
– Jag har sökt på samma areal varje år. Jag tror att de har gjort något fel.
Nu ska Roger överklaga men vågar inte hoppas på något. Processen kan ta tid.
– Jag tänker på det dygnet runt och det är det enda vi pratar om här hemma. Vad ska hända? Jag vet inte. Mina föräldrar är så klart ledsna och jag är helt knäckt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag