TILLSAMMANS IGEN. I kväll är det dags att återknyta bekantskapen med skeppskocken German Zamudio och programledaren Anne Lundberg. Foto: Christer Wahlgren
TILLSAMMANS IGEN. I kväll är det dags att återknyta bekantskapen med skeppskocken German Zamudio och programledaren Anne Lundberg. Foto: Christer Wahlgren

Anne Lundbergs drama i Sydamerika

Publicerad
Uppdaterad
MALMÖ. Anne Lundberg är tillbaka med "Landgång" i kväll.
Men inspelningarna i Sydamerika kantades av dramatik.
- I Argentina höll tullen vår utrustning i beslag i fem timmar, berättar Anne.
I kväll är Anne Lundberg åter på besök bland grytorna i German Zamudios skeppskök. Men den tredje omgången har också varit den mest dramatiska att spela in.
- I Brasilien blev vi riktigt uppskrämda av rederiet som varnade för rånare och annan kriminalitet. Men vi klarade oss. Då var det värre i Argentina där tullen höll vår utrustning i beslag i fem timmar.
- Man trodde att svenskarna hade för avsikt att sälja utrustningen på den svarta marknaden.
Utan den hade det inte blivit något program men till slut fick vi klartecken och kunde fortsätta, säger Anne.

"Kul med lite dramatik"

Men hela resan var problemfylld. Redan från start stötte man på patrull.
- Vi kom inte i väg som planerat eftersom båten vi skulle följa med var rejält försenad. Och när vi väl kom ut till havs så möttes vi av en storm. Och jag lovar dig, vi var så sjuka att ingen kunde jobba, än mindre äta.
Men Anne Lundberg tar det hela med ro.
- Det är bara kul med lite dramatik. Vi är ett litet team som gör allt tillsammans. I "Antikrundan" är det 50 personer som ser till att inget går snett.
"Landgång" har blivit en formidabel tittarsuccé. Inte minst bland sjömän!
- Jo de tycker att serien visar hur det verkligen är ombord på en båt. Att sjömän inte bara super och tatuerar sig.
Till en början hade man tänkt sig några enstaka program, men nu är man inne på tredje säsongen och det finns intresse för fler.
- Vi skulle skildra Germans sista resa. Men det blev två extra sådana innan han gick i land. Och vi vill gärna göra fler.

Passet är inlåst

German är själv intresserad även om hans familj kanske inte är det.
- Nej mina döttrar har låst in mitt pass.
Kvällens program spelades in redan hösten 2008 men var inte klart förrän nu.
- Jag drabbades av prostatacancer och allt blev liggande, säger producenten Petter Bragée, 41 år.
Men cancern upptäcktes i tid och Petter kunde opereras.
- Allting har gått bra och jag är frisk nu men vi tvingades skjuta upp premiären för att jag skulle klippa klart programmen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag