Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Andreas Nordström:De gör musikvideon till konst

Foto: Cornelia Nordström
När MTV bestämde sig för att bli ett harem för dokusåpor kastade man ut musikvideorna med diskvattnet.
Det har visat sig vara det bästa som hänt sedan John Landis regisserade "Thriller".

FAKTA

Hett på nätet:  Den franska katten som står på bakbenen har nu fascinerat över två miljon tittare.

I kväll...
tittar jag på Andres Lokkos ståuppdebut i "Roast på Berns" på Kanal 5.

Enligt underhållningsindustrins vansinneslogik skulle man kunna tro att musikvideor blir dyrare och dyrare. Men nej. Mark Romaneks daterade framtidsfantasi till Michael Jacksons "Scream" från 1996 är fortfarande tidernas dyraste video. Den fem minuter långa snutten kostade sju miljoner dollar. Ungefär dubbelt så mycket som filmen "Memento".
I dag ligger snittbudgeten för en video på runt 100 000 kronor. Men i dag har också nätet i allmänhet, och YouTube i synnerhet, tagit över MTV:s roll som videons plattform.
Och intresset har exploderat. För några år sedan dominerades YouTube av kul klipp. Nu är fem av de tio mest klickade klippen någonsin just musikvideor. Sajten är en sådan maktfaktor att skivbolag använder den som mätverktyg för att skatta bands popularitet. 2009 fick The GS Boyz skivkontrakt hos Sony på grund av sin YouTube-hit "The stanky leg".

Så långt de kommersiella aspekterna. Det intressanta här är den kvalitetsrevolution som plattformsbytet inneburit. Titta bara på nättidningen Pitchforks sammanställning av 2009 års bästa videor och du inser att musikvideon mår bättre än på länge.
Mitt i den här vårfloden av kreativitet står Filip och Andreas Nilsson. Två svenska bröder som skapar videor som inte kan beskrivas som något annat än konst.
Nu är Andreas aktuell med videon till MGMT:s "Flash delirium". Där får vi bland annat se sångaren Ben Goldwasser sjunga med hjälp av ett sår i halsen. Det är äckligt och det är vackert och du har aldrig sett något liknande.
Och samtidigt i MTV visas "Disaster date".
I KVÄLL... tittar jag på Andres Lokkos ståuppdebut i "Roast på Berns" på Kanal 5.