Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Anders Björkman: Oldsberg var först med förnedrings-tv

"Hjälp. Jag är med i en japansk tv-show" har skapat debatt om förnedrings-tv.
Den debatten hade vi också för 25 år sedan, men - hjälp - då var tv-showen svensk.
Anna Book var huvudperson i gårdagens tv-lek med svenska kändisar i Tokyos tv-lekstuga.
Maken till känslomänniska har sällan skådats i svensk tv. Förra veckan rann tårarna när Tore Kullgren skrapade näsan och i går var hon full av ångest, nerver och tårar när hon utklädd till säl skulle kana utför på magen och stanna innan hon åkte i vattnet.
Men hon var söt i sälkostym, Anna. Den borde hon ha på sig oftare.
Peter Harryson, skådespelare, fick en halv hjärtattack, när han i tisdagens "Debatt" skällde på underhållning i tv Man trodde den arge bulldogen i "Pelle Svanslös" var tillbaka?
Så blodstörtat arg behöver man inte bli just på "Hjälp. Jag är med i en japansk tv-show", som är ett oförargligt barnprogram, där utklädda vuxna leker.
Drygt en miljon tittade på Skärtorsdagen och jag tror TV4 skulle få ännu fler tittare om man sände på söndagar i stället för det numera risiga samhällsmagasinet "Kalla fakta".

"Oss skojare emellan" hette det i början av 80-talet och det var SVT som sände. I en studio i Göteborg åkte människor rutschkana i blöjor och hockeyhjälm medan de försökte balansera en plastbytta med vatten.
Programledare var Ingvar Oldsberg, den store, som var först även där. Och de hade inte köpt tv-idén från Japan, utan hittat på den i Göteborg.
En del intryck hade de fått från europeisk tv-underhållning, men lika mycket var hämtat från traditionella svenska sommarlekar.
"Oss skojare emellan" hade tre-fyra miljoner tittare och orsakade samma förnedringsdebatt. Men de som växte upp då och i dag är vuxna, de minns att de inte missade ett avsnitt.

björkmans bästa...

Niklas Ekstedt, alldeles utmärkt i "Niklas mat".
...och beska
Martin Emtenäs, för mycket komiker i "Mitt i naturen".

I kväll...
Ebbe Carlsson-dokumentären.