Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Anders Björkman: Oldsberg var först med förnedrings-tv

"Hjälp. Jag är med i en japansk tv-show" har skapat debatt om förnedrings-tv.
Den debatten hade vi också för 25 år sedan, men - hjälp - då var tv-showen svensk.
Anna Book var huvudperson i gårdagens tv-lek med svenska kändisar i Tokyos tv-lekstuga.
Maken till känslomänniska har sällan skådats i svensk tv. Förra veckan rann tårarna när Tore Kullgren skrapade näsan och i går var hon full av ångest, nerver och tårar när hon utklädd till säl skulle kana utför på magen och stanna innan hon åkte i vattnet.
Men hon var söt i sälkostym, Anna. Den borde hon ha på sig oftare.
Peter Harryson, skådespelare, fick en halv hjärtattack, när han i tisdagens "Debatt" skällde på underhållning i tv Man trodde den arge bulldogen i "Pelle Svanslös" var tillbaka?
Så blodstörtat arg behöver man inte bli just på "Hjälp. Jag är med i en japansk tv-show", som är ett oförargligt barnprogram, där utklädda vuxna leker.
Drygt en miljon tittade på Skärtorsdagen och jag tror TV4 skulle få ännu fler tittare om man sände på söndagar i stället för det numera risiga samhällsmagasinet "Kalla fakta".

"Oss skojare emellan" hette det i början av 80-talet och det var SVT som sände. I en studio i Göteborg åkte människor rutschkana i blöjor och hockeyhjälm medan de försökte balansera en plastbytta med vatten.
Programledare var Ingvar Oldsberg, den store, som var först även där. Och de hade inte köpt tv-idén från Japan, utan hittat på den i Göteborg.
En del intryck hade de fått från europeisk tv-underhållning, men lika mycket var hämtat från traditionella svenska sommarlekar.
"Oss skojare emellan" hade tre-fyra miljoner tittare och orsakade samma förnedringsdebatt. Men de som växte upp då och i dag är vuxna, de minns att de inte missade ett avsnitt.

björkmans bästa...

Niklas Ekstedt, alldeles utmärkt i "Niklas mat".
...och beska
Martin Emtenäs, för mycket komiker i "Mitt i naturen".

I kväll...
Ebbe Carlsson-dokumentären.