Allt du behöver veta om "Game of Thrones"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Cersei sitter på tronen nu… Men kommer hon att göra det när säsongen är över?
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Det är inte bara vintern som kommer. Här är Jon Snow också.
Foto: HELEN SLOANE / AP HBO
Det gäller att ha bra kompisar, inte sant, Daenerys?
Foto: SUPPLIED BY LMK / SUPPLIED BY LMK/ALL OVER PRESS LANDMARK MEDIA LTD

På måndag är det dags igen. Game of Thrones är tillbaka med säsong 7, seriens näst sista.

I Sverige kan vi se serien från klockan 03.00 på måndagsmorgonen.

Här är allt du behöver veta om årets mest efterlängtade tv-serie.

Vad kan vi förvänta oss av säsong 7?

Det är många karaktärer som är ute efter hämnd på ett eller annat sätt, så vi kan räkna med att en eller flera av huvudkaraktärerna kommer att dö på spektakulära sätt.

Här är några av huvudpersonerna och vad vi kan förvänta oss av dem:

(Obs. Innehåller spoilers om du inte sett serien fram till slutet av säsong 6)

LÄS MER: Missa inte Expressens sajt om Game of Thrones  

Vad händer med Daenerys Targaryen?

Säsong 6 slutade med att Daenerys stod på ett fartyg tillsammans med hennes nye kompis, den alltid oberäknelige Tyrion Lannister. 

Tidigare hade tagits till fånga och när fienden resonerade i sitt tempel vad de skulle göra med henne, satte hon eld på allt och vandrade ut, naken men oskadd. (Episod 4).   

I säsong 7 väntar vi oss att Daenerys anländer till Westeros där hon kanske får träffa Jon Snow.

Ska Daenerys fixa en stor grillfest i säsong 7?
Foto: SUPPLIED BY LMK / SUPPLIED BY LMK/ALL OVER PRESS LANDMARK MEDIA LTD

Är Daenerys god eller ond?

Just nu är hon god, men har tillräckliga kvaliteter för att bli riktigt ond. 

Vad händer med Tyrion Lannister?

Tyrion har varit ovän med alla i serien, speciellt sin egen familj. Men på grund av hans längd har han aldrig setts som något mer än bara irriterande. Efter att ha blivit kidnappad och tagit sig fri i säsong 6 blir han vän (eller något) med draktämjaren Daenerys. Tillsammans reser de till Westeros. 

Jo, han har under säsong 6 släppt loss två drakar som av någon obegriplig anledning inte åt upp honom. Vem vet, kanske han är släkt med Daenerys?

MISSA INTE: Trailer till ”Game of thrones” säsong 7 

I säsong 7 förväntas Tyrion återse alla släktingar som helst skulle se honom död. Det kan bli spännande möten, med tanke på att Tyrion antagligen har vassaste tungan i Westeros.

Snart dags att ta Tyrion på allvar?
Foto: PLANET PHOTOS / STELLA PICTURES PLANET PHOTOS

Vad händer med syskonen Cersei och Jamie Lannister?

Drottning Cersei är den stora maktspelaren i "Game of Thrones". Hon har styrt genom sin make och sina barn. Nu sitter hon själv på tronen efter att ha gjort upp mot stadens religiösa fanatiker med hjälp av eld. 

Cersei är grym och hänsynslös. Att hon har ihop det med sin tvillingbror ökar inte tittarnas kärlek till henne. Många tittare hoppas att säsong 7 blir den sista för Cersei. Men vem ska avsluta hennes liv? Kolla i rollistan, det kan vara vem som helst. Även hennes tvillingbror Jamie.

Drottning Cersei på tronen. Ska hon överleva säsong 7?
Foto: HBO

Vad händer med Jon Snow?

Jon Snow har sett ängslig och sur ut under hela serien. Säsong 6 startade med att han var död, men med hjälp av den röda kvinnan kom han tillbaka. Gissa om hans mördare blev överraskade?

Snow passade även på i säsong 6 att befria världen från den extremt ondsinte Ramsay Bolton.

LÄS MER: Därför nobbar "Game of Thrones" Gotland 

I säsong 7 hoppas vi lite på att Snow får veta vem hans föräldrar är. Risken är dock uppenbar att detta avslöjande kommer först i slutet av säsong 8. Kanske får han träffa Daenerys Targaryen och Arya Stark.

Vilda spekulationer hoppas att Jon Snow antingen gifter sig med Daenerys och/eller drar norrut och ger alla vita vandrare en match.

Vart är Jon Snow på väg?
Foto: HELEN SLOANE / AP HBO

Vad händer med Arya Stark?

Säsong 6 var rena plågan för den unga Arya. Inte nog med att hon förtrollades blind, hon fick senare en lönnmördare på halsen. Och trots att hon knivskars svårt lyckades hon undkomma döden.

Till säsong 7 har hon blivit en kallblodig lönnmördare, med en egen bucketlist att fylla. Hennes bästa kompis, lilla svärdet Needle, är ständigt med henne och aldrig sysslolös.

Förhoppningsvis kommer Arya att återse sin familj i nästa säsong. Kanske kan hon stryka ut ytterligare namn från sin dödslista.

Arya Stark, starkare än någonsin.
Foto: SUPPLIED BY LMK / SUPPLIED BY LMK/ALL OVER PRESS LANDMARK MEDIA LTD

Vad händer med Sansa Stark?

Sansa har haft det lite kärvt på dejtingfronten under hela serien. Hade hon haft Tinder skulle det ha stått att hon var intresserad av sång, musik och poesi och att hon letade efter prins, riddare eller gentleman att förälska sig i. Förste killen, Joffrey Baratheon, visade sig vara en sadist. De andra hon träffat har inte varit bättre eller vänligare. När säsong 6 slutar är hon äntligen singel igen efter att Ramsay Bolton blev uppäten av hundar. I säsong 7 hoppas många att hon träffar en trevlig kille som Jon Snow. Kanske är de inte släkt.

Sansa blev till slut fri från plågoanden Ramsay Bolton.
Foto: HELEN SLOAN / AP HBO

Vad händer med Bran Stark?

Bran, eller Brandon, är förlamad efter en fallolycka. Han ses alltid med sin jättevarg Summer och är alltid på flykt. Senast gömde han sig nära de vita vandrarna, men avslöjade sitt gömställe i en dröm, vilket blev den älskade karaktären Hodors död. 

Jo, Bran Stark kan röra sig fritt i tiden i sina drömmar, men i verkligheten behöver han hjälp. I säsong 7 hoppas många att hans magiska krafter kommer att visa sig tydligare. Kanske visar det sig att han låg gjorde så att Daenerys pappa blev den galna kungen? 

Vad har du i drömkikaren, Bran?
Foto: HBO

Vad händer med the Night King?

"Game of Thrones" svar på Voldemort i Harry Potter-serien. Kommer han att släppa loss sin zombiearmé söder om muren? Eller kan det vara så att "the Night King" är god och kommer att rensa ut all korruption i Westeros?

Han verkar elak, men Game of Thrones har tagit många oväntade vändningar tidigare.
Foto: HBO

Vad händer med Samwell Tarly?

Sam är den ende riktigt goda karaktären i serien. Många fans tror att det är han som är berättaren. Han är den karaktären vi minst av allt vill se död.

Sam kan vara den ende karaktären som inte är egoist.
Foto: HBO

Får vi se några nya karaktärer i säsong 7?

Ja, Jim Broadbent som spelade lärare på Slytherin i Harry Potter kommer att spela en karaktär i fem avsnitt. En person från romanerna, Alys Karstark, kommer in i säsong 7 och spelas av Megan Parkinson. Mest oväntade tillskottet till serien är Ed Sheeran som gör ett kort inhopp i serien där han sjunger för Arya Stark – utan att bli dödad på ett läskigt sätt.

– Det hände inget spännande, sa Ed Sheeran till Digital Spy om scenen.

Ed Sheeran i carpool karaoke.
Foto: FERRARI / ZUMAPRESS.COM/IBL ZUMA PRESS

Vad är Game of Thrones?

Game of Thrones är en amerikansk fantasy-serie, baserad på George RR Martins romanserie "Sagan om is och eld". Tv-serien är skapad av David Benioff och D.B. Weiss. Första avsnittet visades 17 april 2011 på HBO. 

Serien utspelar sig i en fiktiv fantasyvärld där olika familjer slåss om järntronen för att kunna regera över de sju kungadömena. 

Tv-serien "Game of Thrones" är en av världens hittills mest populära och hyllade. Fram till 2016 hade serien belönats med 38 Emmy, tv-världens mest prestigefyllda pris. Serien innehåller mycket action, blod och sex.

Var utspelar sig "Game of Thrones"?

Allt utspelar sig på den fiktiva kontinenten Westeros, kallad "de sju kungarikena". I verkligheten är serien inspelad på Malta, i Nordirland, Island, Kroatien och Marocko.

Hur kan jag se säsong 7 av "Game of Thrones"?

I Sverige sänds serien av HBO Nordic och C More Series. 

Vad händer i säsong 8 av "Game of Thrones"?

Säsong 7 består av sju avsnitt, där säsongsavslutningen är snudd på långfilmslång. Det är svårt, för att inte säga omöjligt att berätta vad som händer i den allra sista säsongen av "Game of Thrones". Den främsta anledningen är förstås att författaren George RR Martin inte skrivit klart serien.

Vad vi dock vet är att säsong 8 består av endast sex avsnitt. Eftersom det är en amerikansk serie räknar de flesta med att finalen kommer att bli spektakulär och minnesvärd.

Tar "Game of Thrones" slut efter säsong 8?

Kanske inte. Producenterna umgås med tanken på att göra en prequel, det vill säga en säsong som utspelar sig före första säsongen. Det skulle kunna betyda att serien aldrig tar slut. Någonsin.