Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

7 saker du inte visste om Hedda Stiernstedt

Stiernstedt spelar Nina Löwander i SVT-serien. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Hedda Stiernstedt gör stor succé i SVT:s stora dramasatsning ”Vår tid är nu”.

Här är sju saker du kanske inte visste om tv-publikens stora favorit just nu.

Har du koll på skådespelerskan Hedda Stiernstedt, 30, som spelar Nina Löwander i den mycket populära svenska tv-serien ”Vår tid är nu”? Här lär du känna henne lite närmare. 

Hedda Stiernstedt i DN som 13-åring

Hedda Stiernstedt gick i klass 8 A på Abrahamsbergsskolan i Bromma i västra Stockholm när det blev bråk om tjejernas klädsel. 

På ett föräldramöte fick föräldrarna veta att skolan inte ville att de kvinnliga eleverna skulle ha korta kjolar, linnen, magtröjor eller synlig piercing. De skulle också ha uppsatt hår och inte sminka sig.

De unga tjejerna blev rasande och kände sig könsdiskriminerade. En av dem som uttalade sig var den då 13-åriga Hedda Stiernstedt, i förd en t-tröja med texten "Onanist – javisst”. Hon berättade att biträdande rektorn vid flera tillfällen uppmanat Hedda att hon ”borde ta på sig mer kläder”.

Hedda Stiernstedt (till höger) var bara 13 år när hon tillsammans med kompisar protesterade mot att skolan ville förbjuda viss klädsel. (Ur DN 29 september 2001). Foto: Klipp ur Dagens Nyheter

När Dagens Nyheter rapporterade om klädkoden uppgav skolans ledning att elever och föräldrar missförstått alltihop.

Skolverket konstaterade att skolan inte kunde reglera hur eleverna ska klä sig.

Gjorde tidig bokdebut

När Karolina Ramstedt skulle ge ut antologin ”De missanpassade” – som var en uppföljning på framgången ”Fittstim” med texter av unga kvinnor – bad hon Hedda Stiernstedt att skriva ett avsnitt.

Det handlade om bråket på hennes skola när skolledningen hade synpunkter på hur korta kjolar och hur små linnen tjejerna skulle få ha på sig i skolan. Hedda Stiernstedt var bara 15 år när boken gavs ut 2003.

Är rånare i Aviciis musikvideo

Visserligen tittar 1,5 miljoner på varje episod av ”Vår tid är nu”. Men Hedda Stiernstedts största publik finns ändå någon annanstans – på Youtube.

Hon gör en av huvudrollerna som rånare i musikvideon till Aviciis ”Addicted to you”, en låt som sjungs av amerikanska folkrocksångerskan Audra Mae.

Den har visats mer än 236 miljoner gånger på Youtube.

https://www.youtube.com/watch?v=Qc9c12q3mrc

 

”Vår tid är nu”-stjärnan är adlig på riktigt

Hedda Stiernstedt spelar överklassflickan Nina Löwander i ”Vår tid är nu”, vars andra säsong visas på SVT i höst.

Hon kommer själv från den friherrliga adelssläkten Stiernstedt med anor från 1600-talet, då den finske landshövdingen Johan Thesleff adlades av Karl XII.

Heddas mormor Ulla gifte sig med departementsrådet och poeten Jan Stiernstedt.

Så ser det ut – friherrliga adelssläkten Stiernstedts adelsvapen.

Här spelar Hedda Stiernstedt mördare

I filmen ”Wallander – sveket” med Krister Henriksson som den välkända kriminalpolisen med begynnande demens spelar Hedda Stiernstedt den unga kvinnan Amanda Wredin.

Hennes mamma försvinner, Amanda anmäler försvinnandet och mamman hittas så småningom mördad.

Nu kommer en riktig spoiler: det är Amanda Wredin som har mördat sin egen mamma och bränt liket.

Hedda Stiernstedt i filmen ”Wallander – sveket”. Foto: SF

Hedda Stiernstedts pojkvän är rappare och regissör

Hedda Stiernstedts pojkvän är också ett känt ansikte, han heter Alexis Weak, egentligen Alexis Almström, och är en 33-årig rappare och regissör.

Han hade en hit med låten ”112” år 2010, och i musikvideon medverkar en 22-årig Hedda Stiernstedt iförd en rosa och vit djurdräkt.

Alexis Weak och Hedda Stiernstedt i musikvodeon till ”112” från 2010. Samma år som de blev ett par.

Har själv bett andra kändisar om en autograf

Vid Grammisgalan i februari 1999 stod Hedda Stiernstedt, 11 år, tillsammans med sin kompis Anna Sandvall utanför Kungliga Tennishallen i Stockholm för att samla autografer.

- Vi har fått av E-Type, Bert Karlsson och Hjalle i Hjalle och Heavy, berättade de medan de spanade efter favoriterna Emilia och Petter i vimlet,  enligt Tidningarnas telegrambyrå.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!