15 tv-serier på Netflix med HBTQ-tema

Carrie-Anne Moss (till höger) spelar lesbisk advokat i Jessica Jones, med Krysten Ritter.
Grace & Frankie och Sex education. Två omtyckta Netflixserier med HBQT-tema.

Handlingskraftiga kvinnor och färgstarka män. Från att tidigare bara varit en sidekick får allt fler tv-serier bärande roller med hbtq-teman.

Här är 15 serier där minst en av huvudrollerna är hbtq.

Bonding 

Dramakomedi. En student i New York extraknäcker som dominatrix och anlitar sin homosexuelle bästis från gymnasiet som assistent.

Grace & Frankie 

Komedi. De är så olika de kan vara, med när kvinnornas äkta män blir kära i varandra och lämnar dem kommer den propra Grace (Jane Fonda) och den excentriska Frankie (Lily Tomlin) närmare varandra. Säsong 6 kommer under 2020.

https://youtu.be/mANz0k7L760

Gypsy 

Thriller. Terapeuten Jean Holloway har riskfyllda intima förhållanden med personer ur sina patienters liv.

Jessica Jones 

Carrie-Anne Moss spelar den lesbiska advokaten Jeri Hogarth som ständigt tycks har nya flickvänner i den här Marvel-serien.

https://youtu.be/edaQ9XwLiXc

Mindhunter 

Kriminaldrama. Holden intervjuar den obehagligt vältalande mördaren Ed Kemper. En av huvudpersonerna är doktor Wendy Carr (Anna Torv) som är gift med doktor Annaliese Stilman (Lena Olin).

Modern Family 

Komedi. Mitch och Cam köper bostad, gifter sig och adopterar barn. Deras relation skildras som vilken relation som helst. 

One day at a time 

Tre generationer ur den kubansk/amerikansk familjen bor under samma tak. En av händelserna är när Elena kommer ut som gay. 

Piper Chapman och Alex Vause (Taylor Schilling och Laura Prepon) i "Orange is the new black".
Foto: JOJO WHILDEN / JoJo Whilden

Orange is the New Black

Drama. En av Netflix populäraste serier. Emmybelönad serie om en priviligierad kvinna som hamnar i fängelse för en gammal synd. Taylor Schilling spelar Piper Chapman under den sex säsonger långa fängelseserien med många starka kvinnoroller.

Pose 

Drama. Bianca är en del av ball culture-rörelsen i New York 1987. hon startar sitt eget hus och får med sig en begåvad dansare och en sexarbetare.


https://youtu.be/wFPxN9KbhkU

RuPauls Drag race 

Dokusåpa. Glittrig dragshow där många vill bli ”Amerikas nästa dragsuperstjärna”. I varje avsnitt ställs de inför en ny utmaning och varje gång måste en tävlande lämna showen. 

Sense 8 

Thriller. Åtta personer som på telepatisk väg kan uppleva varandras liv.  Huvudpersonen Nomi är en transperson och gift med hustrun Amanita.

https://youtu.be/k7-mYIlBxXo

Sex education 

Osäker Otis har alla svar när det gäller sexrådgivning tack vare sin terapeutmamma. Så rebeliska Maeve föreslår en skolklinik för behandling av sexterapi.

”Netflix visar vart queerskåpet ska stå med nya serien Sex Education. Det är ungt, roligt och sjukt mycket hbtq. Vi älskar det”, skriver gaysajten QX.

Special 

En ung homosexuell man med cerebral pares slår sig fri från sin isolerade tillvaro för att för en gångs skull leve det liv han drömmer om.

https://youtu.be/R63GxIGAaZw

Tales of the City 

Drama. Mary Ann Singleton återvänder till San Francisco efter lång frånvaro. Där återupptar hon kontakten med sina gamla HBTQ-vänner på Barbary Lane 28.. Serien hyllas av brittiska BBC som den ultimata HBTQ-fantasin.


Titus Andromeda till höger är Kimmy Schmidts bästa vän.
Foto: Eric Liebowitz/Netflix / Eric Liebowitz/Netflix

Unbreakable Kimmy Schmidt 

Komedi. Tituss Burgess spelar Titus Andromeda som är Kimmys homosexuella bästa kompis. Tillsammans delar de lägenhet i New York och gör alla möjliga och mindre möjliga saker.