11 saker som gör ditt Netflix-tittande smartare

Bild ur serien "Orange is the news Black"
Foto: PAUL SCHIRALDI / AP NETFLIX
Gaten Matarazzo från "Stranger Things".
Foto: EVAN AGOSTINI / AP TT NYHETSBYRÅN

11 frågor och svar som gör ditt tittande lite lättare, bättre - eller roligare. 

Hade du koll på det här? 

1 Hur kan jag se Netflix?

Du kan se Netflix på ett stort antal sätt. Antingen med din smartphone som Iphone eller Android, din surfplatta, dator eller streamingutrustning som Apple tv eller Chromecast. Har du en smart tv kan den också ha en Netflix-app. Du kan även bland annat se Netflix genom Telias IPTV-box, blurayspelare, tv-spelskonsoler och Google tv.

Tittar du hemma behöver du hyggligt snabbt bredband. Företaget rekommenderar minst 1,5 megabit per sekund. Kolla din uppkoppling på fast.com.

2. Vilka abonnemang finns? Får jag studentrabatt?

Netflix har sommaren 2018 tre abonnemang som kostar 89–139 kronor i månaden. Alla abonnemang är gratis första månaden, du kan avsluta när du vill och har tillgång till allt Netflix erbjuder på sajten. Du kan se på din bärbara dator, tv, mobil eller surfplatta.

Premium är dyrast och kostar 139 kronor och ger tillgång till sändningar i hd- och Ultra HD-kvaliteter. Du och dina familjemedlemmar kan titta på fyra skärmar samtidig.

Standard kostar 109 kronor. Du kan titta på två skärmar samtidigt och se filmer och serier i hd-kvalitet. Har du inte någon 4K-tv, eller bra bredband är detta högsta kvalitet du kan utnyttja.

Basic kostar 89 kronor i månaden. Ingen hd eller Ultra hd och du kan bara titta på en skärm åt gången.

Netflix erbjuder ingen studentrabatt.


LÄS MER: Här är de 50 bästa filmerna på Netflix 


3. Räcker mitt bredband för Netflix?

Netflix har en hastighetstest. Klicka här och följ anvisningarna.

Netflix har inga aktiva rabattkuponger.

4. Var hittar jag en Netflix rabattkod? Kan jag få Netflix gratis?

Du får inga extra förmåner genom att surfa runt efter rabattkoder. De flesta streamingtjänster erbjuder en månad gratis, vilket du får som ny användare. För det gäller ingen uppsägningstid och priser från 89 kronor i månaden.

Och nej. Du kan inte få Netflix gratis. Inte på laglig väg i alla fall.

Du kan bara använda gratismånaden en gång. Det gäller även för medlemmar i hushållet. Enligt användarvillkoren har Netflix rätt att "upphäva din kostnadsfria provperiod och frysa kontot om vi kommer fram till att du inte är berättigad till en gratis provperiod." 


LÄS MER: Här är de 50 bästa serierna på Netflix 

LÄS MER: Guide: Se film och serier offline från Netflix  


5. Kan jag ladda ner serier och filmer och se Netflix offline?

Du kan ladda ner ett antal tv-serier och filmer till din smarta telefon eller surfplatta, men inte alla. .

6 Hur tar jag bort någon som använder mitt konto utan min tillåtelse?

Vill du ta bort någon som snyltar på ditt konto ska du gå till "Hantera enheter" på den här länken och logga ut på alla enheter. Byt sedan lösenord så att inkräktaren inte kan logga in på nytt. Tänk på att ha ett unikt lösenord på alla tjänster du loggar in på, för din säkerhets skull.


LÄS MER: Netflix: Här är alla nya filmer och serier oktober 2018 

LÄS MER: Netflix: Alla filmer och skräckfilmer att se på halloween 


7. Jag vill dölja att jag tittar på en viss serie, hur gör jag?

Netflix sparar en lista på det du tittar på. Det finns praktiska skäl, som att du alltid kan fortsätta titta där du slutat. Netflix algoritmer kan också räkna ut och ge dig tips om andra filmer och tv-serier att titta på.

Men vill du radera en titel eller flera kan du gå till den här länken via en webbläsare. Gå längst till höger i listan och klicka på klicka på ikonen för "Dölj i streamingaktivitet". När du har listan uppe kan du se hur mycket du tittat på Netflix den senaste tiden. Har du inte kollat något på länge kanske du ska ta en paus i abonnemanget? 

8. Hur gör jag för att föreslå en film eller tv-serie?

Du kan tipsa Netflix om filmer och tv-serier du vill se. Gå till Netflix med en webbläsare och klicka in på den här länken. Det betyder förstås inte att din favorit automatiskt kommer att visas. Det brukar vara en fråga om upphovsrätt och i slutändan pengar. Frånsett kostnader för att sända en serie så kanske den ska undertextas.

9. Då är bäst att påbörja sitt abonnemang

Ett tips är att aktivera kontot i slutet av månaden, direkt efter du fått lön eller studiebidrag. Då slipper du få obehagliga överraskningar i mitten av månaden när Netflix ska betalas. 


LÄS MER: Här är allt du behöver veta om Netflix i 4k
LÄS MER:
Superguiden till streamad tv – gratistjänster och betalkanaler 


10. Kan jag se USA:s Netflix i Sverige?

Nej. Det har tidigare gått att använda en så kallad VPN-klient som gör ditt surfande anonymt och får omgivningen att tro att du är någon annanstans, som i USA.

Men Netflix accepterar inte längre att någon tittar med VPN. Det är av upphovsrättsskäl 

11. Hur fungerar profiler på Netflix?

Du kan lägga till olika profiler till ett och samma konto. Profilerna hjälper dig och dina familjemedlemmar att hitta filmer och serier ni gillar, baserat på det ni sett och satt betyg på. 

Har du barn kan det vara en idé att de har egna profiler så att de snabbt kommer till barnvänligt material. Du kan också sätta ett föräldralås till ditt konto, där du måste knappa in en pinkod för att kunna se barnförbjudet material.


LÄS MER: 25 Oscarbelönade filmer på Netflix


12. Hur fungerar Netflix utomlands?

Du kan ta med dig svenska streamingtjänster utomlands, om du reser i EU under en kortare tid, som på semestern.

Lämnar du EU, eller är borta en längre tid kommer du att få det andra landets utbud. Detta är en nyhet från april 2018. Reglerna gäller även om du exempelvis har C More och vill se allsvenskan i fotboll eller SHL i hockey.