Cesar Millan anklagades för djurplågeri, efter ett inslag där en hund bet en gris. Foto: Foto: Cineflix/Tv4.Cesar Millan anklagades för djurplågeri, efter ett inslag där en hund bet en gris. Foto: Foto: Cineflix/Tv4.
Cesar Millan anklagades för djurplågeri, efter ett inslag där en hund bet en gris.  Foto: Foto: Cineflix/Tv4.
Men nu frias ”Mannen som talar med hundar”-stjärnan. Foto: Lionel CironneauMen nu frias ”Mannen som talar med hundar”-stjärnan. Foto: Lionel Cironneau
Men nu frias ”Mannen som talar med hundar”-stjärnan. Foto: Lionel Cironneau

Tv-stjärnan frias efter anklagelserna om djurplågeri

Publicerad

Cesar Millan anklagades för djurplågeri, efter ett inslag där en hund bet en gris.

Men nu frias ”Mannen som talar med hundar”-stjärnan – djurskyddsmyndigheten i Los Angeles har valt att inte gå vidare med sin utredning.

– Det var inget mer än ett misstag, säger distriktsåklagaren enligt TMZ.

”Mannen som talar med hundar”-profilen Cesar Millan, som i sitt program tar emot problematiska hundar och försöker avvänja dem från oönskat beteende, orsakade en rejäl tittarstorm i början av mars.

Anledningen var ett inslag där en aggressiv blandrashund som tidigare bitit ihjäl en tamgris, släpptes lös tillsammans med flera andra grisar. Syftet ska ha varit att hunden skulle få nya associationer till grisarna.

 

LÄS MER: Tittarstormen mot Mannen som talar med hundar

 

Hunden går till attack mot grisen

Men i stället fick tittarna se hur hunden går till attack och biter tag i grisens öra. När djuren separerats från varandra syns det tydligt hur grisen blöder.

Efter tittarstormen valde djurskyddsmyndigheten, LA County Animal Control, i Los Angeles att utreda tv-stjärnan.

Men nu kommer ett nytt besked till Millan. Myndigheten har valt att inte gå vidare med utredningen.

– Det var inget mer än ett misstag, säger distriktsåklagaren enligt TMZ.

 

LÄS MER: Svenskan jobbar – hos amerikanska tv-stjärnan

 

Åklagaren: Skadan på grisen minimal

Enligt sajten säger åklagaren vidare att skadan på grisen var minimal, och att den fick veterinärhjälp omgående.

Cesar Millan säger att hans metoder är "säkra och humana", enligt TMZ.

Tv-kanalen Nat Geo Wild drabbades av en hård tittarstorm efter klippet. Djurrättsaktivister krävde att programmet skulle läggas ned. Kanalen skrev då i ett uttalande:

”Grisen som bets av Simon togs omedelbart om hand, blev snabbt bättre och visade inga bestående men. Som det andra klippet visar har Cesar och hans djur hjälpt Simon att avvänja sig från sitt aggressiva beteende gentemot andra djur. Som resultat av det behövde Simon inte separeras från sin ägare eller avlivas”.

 

 

Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag