Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tv-profilerna på känslofylld resa till Ryssland: ”Jäkligt tufft”

Tv-profilen och Youtube-stjärnan Kristina ”Keyyo” Petrushina reser tillbaka till sin födelsestad Omsk i Sibirien i SVT:s nya program ”Keyyo med Rheborg i Ryssland”.Foto: SVT
”Det var jäkligt tufft. Det var känsligt att komma dit som sig själv, men också ha med sig ett kamerateam.”, berättar Keyyo.Foto: SVT
I sex avsnitt på SVT kommer tv-publiken att få följa Youtube-profilen Kristina ”Keyyo” Petrushina på en resa som tar henne tillbaka till det Ryssland som hon lämnade för femton år sedan.Foto: SVT
För Johan Rheborg har resan gett honom en ny bild av det landet som han i förväg hade en hel del fördomar om – och säger att han tror att han kan komma att återvända dit i framtiden.Foto: SVT

Tv-profilen och Youtube-stjärnan Kristina ”Keyyo” Petrushina reser tillbaka till sin födelsestad Omsk i Sibirien i SVT:s nya program ”Keyyo med Rheborg i Ryssland”.

Med på resan tar hon med sig komikern Johan Rheborg – och det blir ett känslomässigt och omskakande återseende av hemlandet.

– Det var jäkligt tufft. Det var känsligt att komma dit som sig själv, men också ha med sig ett kamerateam. Jag har aldrig filmat något så personligt och kommer aldrig någonsin att göra det. Det här är det mest privata jag någonsin kommer att visa, berättar Kristina ”Keyyo” Petrushina.

I sex avsnitt på SVT kommer tv-publiken att få följa Youtube-profilen Kristina ”Keyyo” Petrushina, 22, på en resa som tar henne tillbaka till det Ryssland som hon lämnade för femton år sedan. Med sig på resan, som blev SVT-serien ”Keyyo med Rheborg i Ryssland”, har hon komikern Johan Rheborg, 55.  

– Jag ville uppleva den resan jag gjorde när jag flyttade till Sverige. Nu femton år senare reser jag tillbaka hem till min hemstad Omsk genom den transsibiriska järnvägen på exakt samma sätt som jag och min mamma flyttade, berättar Kristina Petrushina, känd som Keyyo.

När Johan Rheborg fick frågan tvekade han inte att följa med.

– Jag gillade upplägget att lära känna Kristina, som jag kände till men som jag inte kände. Att hon ville åka tillbaka till sitt hemland, det tilltalade mig. Jag har aldrig varit i Ryssland och jag hade nog aldrig åkt till Ryssland utan den här serien, säger han.

Oron inför resan: ”Riskfyllt”

Men det fanns en viss oro inför resan och de båda valde att inte lära känna varandra förrän det var dags att resa. Under hösten 2018 begav de sig i väg på transsibiriska järnvägen med Omsk som slutdestination och de lär känna varandra under resans gång.

– Det är ganska riskfyllt att i ett så pass trångt utrymme som en liten kupé resa med en främling i tio dagars tid genom Ryssland. Det hade kunnat sluta lite hur som helst. Men det var också en upplevelse, säger Keyyo.

Keyyo berättar att det tog tid för henne att återhämta sig från resan på grund av alla känslor som kom upp. Foto: SVT

Keyyo berättar hur de återvände till platser som var kopplade till hennes uppväxt och människor hon känt. Allt som har med hennes barndom att göra, och det var jobbigare än hon hade föreställt sig i förväg.

– Det var jäkligt tufft. Det var känsligt att komma dit som sig själv, men också ha med sig ett kamerateam. Jag har aldrig filmat något så personligt och kommer aldrig någonsin att göra det. Det här är det mest privata jag någonsin kommer att visa. Och det var ganska känslofyllt, berättar Keyyo.

Johan Rheborg: ”Jag var inte alls beredd”

De överväldigande känslorna kom även som en överraskning för Johan Rheborg.

– Det var väldigt känslofyllt. Jag var inte alls beredd på det. Jag fattade inte först hur känsligt det var. Jag tycker att det blev väldigt bra, säger han om inspelningarna.

Keyyo berättar att hon upplevde allt väldigt personligt och privat. 

 

”Det är ganska riskfyllt att i ett så pass trångt utrymme som en liten kupé resa med en främling i tio dagars tid genom Ryssland.”, säger Keyyo.Foto: SVT

– Jag var stressad. När man väl kommer hem vill man ha det finstädat och när jag såg att det var vattenpölar överallt, att de inte hade målat huset jag växte upp i på femton år, då blev jag stressad. Jag var värdinna för min egen hemstad, säger hon och förtydligar sedan:

– Men det var ändå fint att komma tillbaka. Allt var verkligen som förr. 

Keyyo: ”Viktigaste jag kommer göra”

Keyyo berättar att det tog tid för henne att återhämta sig från resan på grund av alla känslor som kom upp och beskriver tv-serien som det viktigaste hon har gjort.  

– Eftersom jag utgick från mig själv så kan det här vara bland det viktigaste jag kommer göra, för att det är nära och ärligt. Det är kanske det jag har varit mest stolt över för att det har betytt så mycket, säger hon.

För Johan Rheborg har resan gett honom en ny bild av det landet som han i förväg hade en hel del fördomar om – och säger att han tror att han även kommer att återvända dit i framtiden.

– Nu vet jag ju mer. Jag har bilder. Nu skulle jag nog kunna tänka mig att åka tillbaka till Ryssland. När man får en ingång till ett land blir det lättare. Det är mycket människor som bor där, säger han och fortsätter:

– Jag tycker att ryssar är färgstarka personer. De är inte lika återhållna som i Sverige. Men det är också mycket värme och kärlek. Det är mycket av allt. Det är elva på förstärkaren. Det är mycket känslor och så är deras kultur också. Det är argt och det är glatt, det är varmt och det är kallt. Det är inte så mycket lagom.  Det är också det häftiga i Ryssland, säger han.

 

 

Tv-profilerna provar på olika saker under resans gång.Foto: SVT

Efter resan har vänskapen mellan tv-profilerna fortsatt – och de båda håller kontakten. 

– Vi var hos en spådam, men det blir bortklippt. Hon sa att efter den här resan skulle vi inte hålla kontakten, berättar Keyyo.

– Men hon har fel, säger Johan Rheborg. 

Tv-serien ”Keyyo med Rheborg i Ryssland” har premiär på SVT klockan 21.00 och finns att se på SVT Play.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.