Tv-profilens instängda liv: Skadad efter fall i hemmet

Ingvar Oldsberg om minnet med Weise: "Kärvänlig människa"
Ingvar Oldsberg har på grund av hälsan svårt att lämna lägenheten i Göteborg.
Foto: HENRIK JANSSON
Samtidgt hyllar han kärleken Maria för allt stöd
Foto: TORBJÖRN SELANDER
Ingvar Oldsberg hoppas nu på en höftoperation så snart som möjligt. Men de senaste åren har flera operationer skjutits upp.
Foto: HENRIK JANSSON

Ingvar Oldsberg, 76, har kämpat med smärtande knän och höfter i flera år och har tvingats till ett mer eller mindre instängt liv hemma i lägenheten.

Nyligen föll även tv-profilen illa i hemmet och tvingas nu gå på kryckor.

– Det är ju frustrerande i allra högsta grad, säger han.

Göteborgsprofilen Ingvar Oldsberg har synts i tv sedan 1970-talet, men sedan han lämnade programledarrollen för ”Bingolotto” 2017 har det varit tystare kring honom.

Mycket har med hälsan att göra. I flera år har han dragits med artros i knän och höfter. Och nyligen förvärrades situationen.

– Jag ramlade här hemma. Det är väl fjärde eller femte gången, säger Oldsberg som tidigare bland annat brutit skuldran i ett fall.

Ingvar Oldsberg fick en blödning i höften i fallet, men lyckades ta sig upp själv. Sedan fem fem veckor tillbaka går han runt med kryckor hemma i lägenheten i Göteborg. 

Läkare har nu beslutat att den ska bytas ut. Men när är fortfarande högst oklart. I tre år har han försökt få till en operation. Utan resultat. Och sedan kom coronapandemin.

– Jag vill ju inte ligga på för mycket när det är pandemi. Man vill inte tränga sig före på något sätt. 

”Lite tjötigt med de här kryckorna”

Även om mycket av Oldsbergs tid tillbringas i hemmet tar han sig ändå ut vid enstaka tillfällen tillsammans med mångåriga särbon Maria Sandeblad, 59.  ”Tre-fyra gånger” sedan fallet för fem veckor sedan, berättar han. 

– Då går man ju bara ut och sätter sig och tar något att äta, Maria och jag, min kärlek. I annat fall sitter vi här hemma. Men det blir lite tjötigt med de här kryckorna bara fram och tillbaka. 

En ljuspunkt för Oldsberg är samtidigt att han fått sin första spruta med Pfizers vaccin mot covid-19.

– Jag kände inte av någonting, det gick jättebra. Det var ju en utflykt för mig med kryckorna och de grejerna. Så det var ju inget enkelt äventyr direkt för min del.

Har du träffat barn och barnbarn under pandemin?

– Jag har träffat en av mina döttrar. Det var när jag fyllde år den 31 mars. Men jag har sagt nej till allt annat besök. Så det var under väldigt begränsade former.

Kommer du våga göra något mer nu när du fått vaccin?

– Ja det är klart att jag vågar. Blir sen bara höften bättre och bättre, så blir jag bättre och bättre. Så det är egentligen bara att hoppas på det. Ska man gå till köket så är det ju som en utflykt. 

Ingvar Oldsberg och Maria Sandeblad på semester i Kapstaden i januari 2018.
Foto: TORBJÖRN SELANDER
Ingvar Oldsberg i ”Tipsextra” 1993.
Foto: KAMERAREPORTAGE/IBL

Stora stödet från kärleken Maria

Trots de många timmarna innanför hemmets fyra väggar säger sig Oldsberg inte sakna särskilt mycket alls.

– Jag har väl egentligen inte saknat någonting. Jag har ju tv. Maria kommer och vi käkar middag varje kväll. Vi har det mysigt och bra. Är det gott väder så går jag ut på balkongen och sätter mig i solskenet. Och så kollar jag ju på sport och lyssnar på referat och grejer, och läser en del. Så det går jättebra. Jag har inga problem. Och sen ringer de alltid mycket folk, så dagarna rullar på.

Ingvar Oldsberg tränar också för att hålla sig i hyfsad form.

– Jag har ett eget gym i lägenheten så jag kör på cykel, tre-fyra kilometer per dag bara för att håla cirkulationen i gång. Det funkar, det går bra.

Det kanske blir fler soltimmar på balkongen nu i vår också?

– Haha ja det får man hoppas. Men framför allt att jag får en tid för att göra den här operationen. Det ser jag verkligen fram emot. För det går inte att fortsätta med det här med kryckorna i all oändlighet.


Ingvar Oldsberg: ”Feldreich var en av de vänligaste man mötte”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.