Tv-profilen varnar föräldrar: "Är akut"

Kalle Zackari Wahlström varnar svenska föräldrar för deras barn allmänna hälsa.
Foto: SVT
Föräldrar tar för lite ansvar för att deras barn rör på sig nog mycket, tycker Zackari Wahlström.
Foto: Robert Eklund

I det nya SVT-programmet "Gympaläraren" ska Kalle Zackari Wahlström få skolungdomar att röra sig mer.

Nu ryter programledaren ifrån mot föräldrar som inte ser till att deras barn rör på sig.

– Läget är akut, det är farligare än vi trott.

Den 8 mars har SVT:s nya idrottsprogram "Gympaläraren" premiär. I programmet återvänder Kalle Zackari Wahlström till sin gamla högstadieskola med målet att få skolungdomar att röra på sig mer.

Idén till programmet föddes när Kalle Zackari Wahlström och SVT-profilen Per Sinding-Larsen var på jaktresa för många år sedan.

– Han tyckte att jag borde göra det som Jamie Oliver gjort för skolmaten fast för skolgympan, berättar Kalle Zackari Wahlström och fortsätter:

– Hade jag kommit på att det är soft med träning när jag var barn hade mitt liv blivit annorlunda. Jag hade mått bättre av att röra på mig och sluppit många år av kroppsnoja.


LÄS MER: "Kalle är nya Erik Haag – se upp storebror"


Det låter som en tuff utmaning?

– Ja, det var verkligen jättesvårt. Vi har använt skolidrotten som verktyg för det är så smidigt men det är många som är emot den.

Det här känns som en fråga som är extra viktig i dag?

– Ja, barn har inte behövt träna innan. Förut var det roligaste att vara ute och leka och då får de ju röra på sig men i dag finns det något som är roligare, nämligen natt sitta still och hålla på med sin skärm.

– Barn måste börja träna men det finns ett glapp för föräldrarna har inte kommit på det än. De som vill hålla på med sport rör sig mer än någonsin men det är långt ifrån alla som vill hålla på med sport och de som inte gör det rör sig så lite att det blir farligt.

Kalle Zackari Wahlström: "Läget är akut"

Kalle Zackari Wahlström anser att vuxna har ett mycket stort ansvar för att deras barn ska röra på sig.

Gör föräldrarna för lite?

– Absolut, de tar för lite ansvar. Det är vi som bestämmer hur våra barns liv ser ut. Om vi väljer att inte prioritera det här med fysisk aktivitet för att vi själva kanske har dåliga minnen från skolgympan eller har ångest inför träning.

– Man kanske tänker att det är så skönt när barnet sitter och håller på med surfplattan så man får tid att betala räkningar eller laga mat. Vi behöver börja tänka att det här är viktigt för det är akut.

Kalle Zackari Wahlström säger att det inte räcker med att säga åt barnen att gå ut.

– Du måste gå ut med barnen. Ni behöver inte tänka att ni ska åka skidor eller cykla på en dyr cykel. Bara gå ut och var ute. Grilla korv eller slåss med pinnar.

Han kritiserar också skolorna.

– Det handlar återigen om att prioritera. Skolidrotten är det första ämnet där man skär ner när det borde vara tvärtom.


LÄS MER: "Väldigt tacksam över att han finns i mitt liv"


Kalle Zackari Wahlström säger att han fått vänner för livet i och med "Gympaläraren".

– Det har varit fantastiskt kul att lära känna alla barnen även om det naturligtvis också har varit otroligt jobbigt att spela in. Det händer ju så mycket på en högstadieskola, folk blir sjuka, kära och osams. Det är kaos, säger han och tillägger:

– Så jag har varit lite småsliten men jag har fått vänner för livet. Senast i går satt jag på akuten med en av killarna i skolan som skurit sig i handen.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.