Tv-profilen Simon Kachoa misstänks för flera miljonbedrägerier

Foto: OLLE SPORRONG
Foto: JOHANNA WIKSTRÖM

Mitt i natten greps TV4-profilen Simon Kachoa, 29, på ett hotell i Västerås.

”Biggest loser”-vinnaren har varit på flykt sen i somras misstänkt för grova bedrägerier.

Summan ligger på över 5 miljoner kronor, enligt åklagaren.

På torsdagen häktades Kachoa mot sitt nekande.

29-årige Simon Kachoa är känd från bland annat folkkära TV4-program som ”Let's dance” och ”Biggest loser”. Nu har han gripits och häktats misstänkt för miljonbedrägerier.

Gripandet gjordes på ett hotell i Västerås vid 02-tiden natten till tisdagen, erfar Expressen.

– Då kom tre poliser i en piketbuss och var stressade. De visste vart de var på väg om man säger så, säger en uppgiftslämnare och fortsätter:

– Sen går de in i hotellet och legitimerar en person, som är Simon Kachoa, som de griper i hotellobbyn. Han var helt ensam. Han hade inga vänner med sig. De sätter handfängsel på honom och för i väg honom, säger uppgiftslämnare vidare.

Simon Kachoa var med i säsong tre av ”Biggest loser” i TV4, där han vann.

”Han gjorde inget motstånd”

Enligt uppgiftslämnaren gick gripandet lugnt till.

– Han var lugn och gjorde inget motstånd. Det var över på några minuter. Det var inga gäster utan han var ensam i lobbyn. Han satt i en fåtölj. Han hade mörka kläder på sig.

Åklagarmyndigheten vill inte gå in på detaljer i utredningen, men säger att det pågår en ”förundersökning om misstänkta grova bedrägerier”.

På torsdagen begärdes Kachoa häktad i Västmanlands tingsrätt. Det handlar om elva fall av misstänkt grovt bedrägeri. Vid 15.25 meddelade rätten att tv-profilen häktats.

Foto: OLLE SPORRONG

Brotten som Simon Kachoa misstänkts för är, enligt den häktningsframställan som åklagaren lämnat in, grova bedrägerier som ska ha utförts mellan augusti 2016 och oktober i år.

Det färskaste av de misstänkta brotten är ett grovt bedrägeri på runt 731 000 kronor. Det ska ha utförts under september och oktober 2018.

Summan: Över 5 miljoner kronor

Den sammanlagda summan för de misstänkta brotten ligger, enligt åklagaren, på runt 5 435 000 kronor.

– Det är ett stort antal målsägare, jag har inte det exakta antalet nu, säger åklagare Fredrik Ingblad till lokaltidningen VLT.

Simon Kachoa ska ha arrangerat hälsoresor som deltagare betalat för i förskott. Sen har resorna inte blivit av. Enligt VLT har ett 70-tal personer anmält Kachoa för bedrägeri efter att de inte fått pengarna tillbaka för de uteblivna resorna.

Anledningen till att Kachoa begärdes häktad är att det, enligt åklagaren, finns risk att han flyr, fortsätter begå brott eller undanröjer bevis. Nu har tv-profilen häktats med restriktioner, som innebär att han bara får ha kontakt med sin advokat.

”Han förnekar brott är den enda kommentar jag kan ge för närvarande”, skriver Kachoas försvarare Sargon De Basso i ett sms.

2014 var SImon Kachoa också med i TV4:s ”Let's dance”.
Foto: OLLE SPORRONG

Misstänks ha blåst personer på hälsoresor

I häktningsbegäran framgår:

 Det finns risk för att den misstänkte avviker eller på något annat sätt undandrar sig lagföring eller straff.

 Det finns risk för att den misstänkte genom att undanröja bevis eller på något annat sätt försvårar sakens utredning.

Det finns risk för att den misstänkte fortsätter sin brottsliga verksamhet.

Simon Kachoa anhölls i sin frånvaro i augusti, sen dess har han hållit sig undan.

Redan 2017 kom anmälningar in mot TV4-profilen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.