Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tv-profilen pekas ut – lurade till sig 14 miljoner

Nu pekas TV4-profilen ut som hjärnan i en massiv bedrägerihärva med fler än 400 brottstillfällen.Foto: OLLE SPORRONG
I slutet av november i fjol greps Kachoa på ett hotell – och nu är utredningen mot honom klar. Foto: JOHANNA WIKSTRÖM
Simon Kachoa, 29, vann tv-programmet ”Biggest Loser” och deltog sedan i TV4-programmet ”Let's dance”.Foto: OLLE SPORRONG EXP

Simon Kachoa drog in stora pengar på löften om träningsläger och hälsoresor – men allt var en bluff.

Nu åtalas TV4-profilen för att ha lurat till sig 14 miljoner kronor.

– Jag polisanmälde först flera månader senare på grund av skammen över att blivit lurad, säger Carina, 53, som är en av de drabbade.

Simon Kachoa, 29, vann tv-programmet ”Biggest Loser” och deltog sedan i TV4-programmet ”Lets Dance”.

Med tv-succéerna som språngbräda gjorde han sig ett namn på sociala medier där han höll fortsatt fokus på träning och hälsa.

Han började arrangera träningsläger och hälsoresor mot betalning.

Nu menar polis och åklagare att verksamheten har varit hjärnan i en massiv bedrägerihärva.

Simon Kachoa greps greps på hotell

I slutet av november i fjol greps Kachoa på ett hotell – och nu är utredningen mot honom klar. 

På onsdagen väcktes åtal i Västmanlands tingsrätt. Enligt stämningsansökan åtalas Kachoa för att ha lurat till sig knappt 14 miljoner kronor från 40 privatpersoner samt ett antal kreditinstitut. Brottsligheten ska ha pågått under två års tid.

– De drabbade har fått kontakt med personen när de har varit intresserade av hans tränings- och hälsoresor. De har fått förtroende för honom och sedan har han utnyttjat det förtroendet, säger kammaråklagare Fredrik Ingblad.

Målet omfattar 400 brottstillfällen

I vissa av bedrägerierna har personer betalat in mellan 10 000 och 150 000 kronor till Kachoa för framtida resor. Avtalet har varit att det är depositionssummor som personerna sedan ska få tillbaka.

– De pengarna har de inte sett utan de har försvunnit till utländska konton och framför allt till olika spelsajter, säger Fredrik Ingblad.

– I de större bedrägerierna har det ibland börjat på samma sätt, men sedan har den här personen utan deras vetskap använt deras bank-ID och tagit lån i deras namn. I vissa fall har han lurat dem att signera saker, utan att de haft vetskap om att det varit lån i deras namn, i andra fall har han tagit över deras bank-ID helt, säger Fredrik Ingblad.

 

En av de som nu är målsägande i rättegången är 53-åriga Carina från Sandviken. Hon var en av många som anmälde sig till en av Simon Kachoas arrangerande träningsresor.

Carina: ”Han manipulerade mig”

För 50 000 kronor skulle hon få en skräddarsydd resa, kläder, kostprogram samt personlig coachning och träning av TV4-profilen hemma i Sandviken. 

– Jag ville få en nystart och behövde hjälp med att gå ner 15-20 kilo, berättar Carina.

Carina, 53, är en av de som drabbats – hon blev av med 100 000 kronor.Foto: Brottscentralen

Efter tät telefonkontakt med Simon Kachoa betalade Carina in 50 000 kronor.

– Han manipulerade mig att signera med mitt eget bank-ID. Senare på kvällen upptäckte jag att det dragits ytterligare 50 000 kronor från mitt konto. Jag blev fullständigt panikslagen och ringde banken direkt, säger Carina.

Det var inte enbart de förlorade pengarna som grämde Carina. Lika jobbigt var det att hantera den skam hon kände över att ha blivit lurad.

– Jag skämdes otroligt mycket för att jag gått på detta, kände mig som världens sämsta människa, säger hon och fortsätter:

– Jag polisanmälde först flera månader senare på grund av skammen över att blivit lurad. Och det dröjde ytterligare flera månader innan jag berättade för min sambo.

Värst drabbad: 1,7 miljoner kronor

Enligt åtalet finns det de som har drabbats betydligt hårdare ekonomiskt. I det värsta fallet har en person fått lån på drygt 1,7 miljoner kronor i sitt namn.

Polisen har inte lyckats säkra några större summor under utredningens gång. I de fall man kunnat spåra pengarna utomlands har pengarna huvudsakligen hamnat hos spelbolag.

– Det handlar om många, många miljoner som gått till spelande, säger Fredrik Ingblad.

Sammanlagt omfattar målet bedrägerier vid 400 olika brottstillfällen.

Flera personer står åtalade – men Kachoa pekas ut som hjärnan för brottsligheten. Han är den enda som åtalas för bedrägerierna, medan de övriga tio åtalas för olika grad av penningtvättsbrott.

Expressen har sökt en kommentar från Kachoas försvarsadokat Sargon De Basso.

Se Brottscentralen 25 april:

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.