Tv-profilen omsätter miljoner – räddas ekonomiskt av sambon

Foto: CHRISTER WAHLGREN / KVP/ EXPRESSEN
Foto: TV4

Floristen Karl Fredrik Gustafsson har snabbt blivit populär i nya TV4-programmet ”Karl Fredrik på Österlen”.

Tillsammans med sambon Petter Kjellén lever han och jobbar på den natursköna gården utanför Ystad i Skåne.

Men trots en omsättning på närmare åtta miljoner kronor 2019 gjorde tv-profilens företag en vinst efter finansnetto på endast 20 117 kronor förra året.

”Eftersom jag har återinvesterat alla pengar i verksamheten har jag inte kunnat ta ut någon lön. Men tack och lov har jag under den här tiden haft min sambo som haft en stadig inkomst”, skriver han i ett mejl.

Karl Fredrik Gustafsson, 33, har tidigare setts i ”Nyhetsmorgon” och även i ”Familjen Mandelmanns” på grund av sina färdigheter som florist och trädgårdsmästare.

Nu har han också fått sitt helt egna program på TV4, där tittarna får ta del av floristens liv på 1600-talsgården i lilla Eklaholm på Österlen. 

En gård som han och pojkvännen Petter Kjellén köpte 2015. Sedan dess har gården, med bland annat ett 300 kvadratmeter stort boningshus med elva rum och kök, renoverats från topp till tå.

– Vi har lagt om taken, dragit in nytt vatten, byggt två nya badrum och satt in gamla kakelugnar. Under drygt fyra år har vi lagt ned mycket jobb, fått i gång butiken och redan spelat in en tv-serie. Tack vare att jag sålde morfars gård kan vi förverkliga det här, sa han nyligen till Leva&Bo

Omsatte åtta miljoner

Med bolaget Eklaholm AB, som Gustafsson registrerade 2017 bedriver han enligt företagsbeskrivningen försäljning och konsultverksamhet inom växter, inredning och antikviteter. Gården innehåller stallbyggnader på 1 500 kvadratmeter där paret driver en butik. 

Och vid en första anblick ser tv-floristen ut att håva in storsummor hemma på gården. 2019 omsatte Eklaholm AB nämligen närmare åtta miljoner kronor. 

Men samtidigt redovisade bolaget en vinst efter finansnetto på dryga 20 000 kronor. Kostnader som inköp av råvaror slukade exempelvis 5,5 miljoner av omsättning. Övriga kostnader utgjorde ytterligare 1,7 miljoner kronor.

Tackar sambon för stödet

Eget kapital och skulder är 2 907 559 kronor, där 2 850 378 kronor utgörs av skulder. 

”Eftersom jag har återinvesterat alla pengar i verksamheten har jag inte kunnat ta ut någon lön. Men tack och lov har jag under den här tiden haft min sambo som haft en stadig inkomst”, skriver Karl Fredrik Gustafsson i ett mejl. 

Utöver bolaget tjänade samtidigt Karl Fredrik Gustafsson dryga 12 000 kronor 2018. Det vill säga en tusenlapp i månaden. Året innan det hade tv-profilen en tjänsteinkomst på 4 000 kronor.

Att paret fått det att gå runt tackar han sin sambo för.

”Eftersom jag har återinvesterat alla pengar i verksamheten har jag inte kunnat ta ut någon lön. Men tack och lov har jag under den här tiden haft min sambo som haft en stadig inkomst”.

Tror på ekonomiskt uppsving

Karl Fredrik Gustafsson är trots de mycket tajta marginalerna hoppfull om en ökad vinst framöver.

Jag är väldigt glad att kunna driva verksamheten med öppet året runt för en levande landsbygd. Jag är dessutom stolt över att kunna erbjuda flera personer heltidsanställning. Min passion för växter, inredning, trädgård och att hjälpa kunder är jag helt säker kommer bära frukt inom en snar framtid”, skriver han. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.