Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tv-profilen Lisa Rennerstedt är död

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Lisa Rennerstedt blev 68 år.
Foto: Privat
Lisa Rennerstedt sörjs av sina barn och sin syster och många vänner.
Foto: Privat

Journalisten och tv-profilen Lisa Rennerstedt har avlidit efter en tids sjukdom.

Hon blev 68 år.

Lisa Rennerstedt sörjs av sina barn Alva och Tim, sin syster Kristina och många vänner.

– Hon var fruktansvärt stark genom hela sjukdomsperioden, och alltid fokuserad på att leva. Slutet var väldigt fridfullt, säger Tim.

Lisa Rennerstedt är känd från tv-program som TV4:s ”TV Stockholm”, ”Glädjehuset” i SVT och ”Lisa och en stor stark” i TV3. Hon har också haft biroller som reporter i dramaserien ”Tre kronor” och thrillern ”Täcknamn Coq Rouge”.

Hennes anhöriga minns henne som en person med stor livskraft som alltid var en obrottsligt lojal vän.

– Hon var den bästa mamma till mig och min syster någon kan ha haft – en otroligt inspirerande och fartfylld människa, full av liv och galenskap, säger hennes son Tim.

Lisa Rennerstedt föddes 1953 som dotter till en journalist och en reklammakare. Men hennes eget arbetsliv började inte inom media utan som lärare.

– Hennes gamla klass från 70-talet har ända fram till slutet löpnade hört av sig. Otroligt häftigt, säger Tim.

Tuff premiär framför kameran

I början av 80-talet fick hon jobb som researcher på SVT:s samhällsmagasin ”Studio-S” med Göran Elwin. 

Finansmannen Robert Weil medverkade i programmet som representant för den nya erans kapitalister. De har sedan dess varit nära vänner, och han är gudfar åt båda hennes barn.

– Hon var så jädra stark och tydlig. Att Göran tog in henne var för att han hade det ögat: Hon var en person som kunde få människor att sänka garden, säger Robert Weil.

Hösten 1984 syntes Lisa Rennerstedt också framför kameran när hon var programledare för SVT:s fredagsunderhållning ”Glädjehuset”.

I de ofta syrliga tidningsrecensionerna kallades 31-åriga Lisa Rennerstedt och hennes programledarkollega Agneta Askelöf, då 39 år, för ”flickorna” och utmålades som orutinerade.

– Recensionerna var inte så roliga att läsa. Vi mådde nog inte så bra någon av oss under den perioden beroende på de där veckovisa utskåpningarna man fick. Men vi hade ganska roligt medan vi gjorde det, säger Agneta Askelöf.

Lisa Rennerstedt var en stor hundvän och hade i slutet av livet som hobby att måla tavlor med hundar som motiv.
Foto: Privat

”Hon kände tv-branschen på sina tio fingrar”

Lisa Rennerstedt berättade många år senare i en intervju med Aftonbladet att hon efter den enda säsongen av ”Glädjehuset” sa till sig själv att hon aldrig skulle ställa sig framför kameran igen.

Men hon ändrade sig.

På 90-talet var hon omtyckt programledare för TV4-programmet ”TV Stockholm”. Robert Weil minns hur hon i den rollen intervjuade ministrar och hemlösa med samma självklarhet.

– Hon hade en helt unik bredd, säger han.

En annan av Lisa Rennerstedts nära vänner är artisten Kayo Shekoni, 57.

– Hade det inte varit för Lisas vänskap, klokskap och mod hade jag nog inte varit där jag är i dag i min karriär. Och faktiskt inte blivit den människa som jag är i dag, säger hon.

De lärde känna varandra 1992. Lisa Rennerstedt hade då varit med och grundat ZTV, den första svenska tv-kanalen med ungdomar och unga vuxna som målgrupp, och nu fick hon in Kayo som DJ på kanalen.

– Hon kände ju tv-branschen på alla sina tio fingrar, och hennes kontaktnät, som jag har fått ta del av, har berikat mitt yrkesliv enormt. Det är en stor del av mig som försvinner med Lisa.

Lisa Rennerstedt intervjuar Julio Inglesias i SVT-programmet ”Glädjehuset” 1984.
Foto: Privat

”Slutet var väldigt fridfullt”

För en tid sedan drabbades Lisa Rennerstedt av cancer.

– Hon var fruktansvärt stark genom hela sjukdomsperioden, och alltid fokuserad på att leva. Slutet var väldigt fridfullt, säger Tim.

Robert Weil träffade sin vän sista gången i fredags morse. 

– Då var hon så himla lugn och fin. Hon orkade inte prata men jag tror att hon hörde våra röster. Jag kände att vi var där tillsammans, säger Robert Weil.

– Att handskas med minnena kommer att vara enkelt. Men det här att det plötsligt är slut, det går aldrig att förstå med de personer som man är nära. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.