Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tv-meteorologens uppmaning om klimatet: ”Får inte bli så här”

Så blir vädret i dag och i morgon.
Madeleine Westin är chef för TV4:s väderredaktion.Foto: TV4
Kunskap om klimatet är avgörande, menar meteorologen.Foto: TT NYHETSBYRÅN
”För många blir varje väderläge en klimatförändring, men så är det ju inte”, säger Westin.Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Diskussionerna om klimatet påverkar även tv-meteorologernas vardag.

TV4-profilen Madeleine Westin säger att det är viktigt att ha stor kunskap om frågorna och att ha ett långt perspektiv.

– För många blir varje väderläge en klimatförändring, men så är det ju inte, säger hon.

Även om huvudansvaret för att bevaka klimatet ligger på kanalens vetenskapliga redaktion är frågorna också en naturlig del av TV4:s väderredaktions arbete.

Och så har det alltid varit.

– Det har alltid varit lite klimat. Redan på 1990-talet var det så, ”beror det här på en klimatförändring”. 2007 var det också en peak vad gäller klimatet och i dag är det så igen, säger Madeleine Westin, mångårig meteorolog på TV4 och chef för kanalens väderredaktion.

”Varje väderläge är inte en klimatförändring”

När intresset för frågorna återigen är stort tycker Madeleine Westin att det är viktigt att tv-meteorologerna har stor kunskap och ger korrekt information.

– Det får inte bli så här ”åh, det är soligt och varmt – det är en klimatförändring” eller ”nej, det regnar – det är en klimatförändring”. För många blir varje väderläge en klimatförändring men så är det ju inte, säger hon.

Man måste både kunna se vädret kort- och långsiktigt, enligt Madeleine Westin.

TV4-profilen: Annat väder 2030

– I det kortsiktiga går det kanske att se mer extremväder, men allt är inte en klimatförändring. I ett mycket längre perspektiv kommer det att ske en förändring i det väder vi kommer att uppleva. Vi kommer att uppleva ett annat väder 2030, 2040 och 2050. Klimatförändringar sker under många år där trenden är uppåtgående i allt, säger hon.

– De extrema väderhändelserna kommer att bli vanligare och vanligare. Men allt extremväder i dag kan man inte säga beror på klimatförändringar. 

Madeleine Westin säger att vi lever i en ”spännande och utmanande tid”.

– Vi står inför stora förändringar där vi måste ändra mindset och fokus – hur vi lever, konsumerar och reser, säger hon.

Här är några saker att försöka tänka på, enligt Greta Thunberg.