Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tv-legendarens svåra tid – tappade kontrollen över alkoholen

Michael Parkinson
Michael Parkinson
Fredrik Skavlan
Michael Parkinson
Michael Parkinson
Michael och Mary ParkinsonFoto: Stella Pictures / 96604-1
1 / 7

När tv-legendaren Michael Parkinson gästade ”Skavlan” berättade han öppet om tiden då han tappade kontrollen över sin alkoholkonsumtion. 

I 60 år har hustrun Mary Parkinson stått vid programledarens sida, det var till slut en hård känga från henne som träffade rätt – och fick honom att sluta dricka.

– Hon var skoningslös. Hon sa: ”Vet du vad ditt problem är? Du är ful”, säger Michael Parkinson.

Programledaren sir Michael Parkinson, 83, har en karriär som spänner över fem decennier. Han är främst känd för sin talkshow ”Parkinson” där han intervjuade berömda människor fram till 2007. Flera av intervjuerna har gått till historien, så som Muhammed Ali, Ingrid Bergman, Tony Blair och Meg Ryan.

Michael Parkinson och hans hustru Mary Parkinson, 82, firar i år 60 år som gifta. Mary Parkinson är pensionerad lärare, makarna har tre söner tillsammans. 

I ”Skavlan” berättade Michael Parkinson att han under en period av sitt liv förlorade kontrollen över sin alkoholkonsumtion. Det påverkade inte bara honom, utan även hans nära och kära.

– Jag var på gränsen till alkoholist. Mitt drickande gick alldeles för långt, säger han.

 

 

Hårda slaget mot fåfängan

Programledaren berättar att han alltid haft disciplin nog att låta bli alkohol i samband med tv-sändningar, vilket han ser som en räddning. Han valde till slut att ta professionell hjälp.

– Jag träffade en läkare som satte mig på plats, han sa: ”I slutändan är det upp till dig. Vill du fortsätta dricka, riskera hälsan och förlora din karriär?”. Det gjorde beslutet enkelt. Men det är svårt för alkoholister att se det, de romantiserar drickandet, säger han.

Enligt Michael Parkinson var det frun Mary Parkinson som sa orden som fick honom att söka hjälp.

– Hon var skoningslös. Hon sa: ”Vet du vad ditt problem är? Du är ful”. Hon var den verkliga anledningen till min förändring, säger han.

I avsnittet berättar Parkinson också om den nära vänskapen George Best, som hade ett svårt missbruk. Den engelske fotbollstjärnan avled 2005 till följd av alkoholrelaterade hälsoproblem, 59 år gammal.