Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tv-legendaren Ragna Nyblom död – blev 87 år

Ragna Nyblom.
Foto: Privat
Ragna Nyblom avled efter en fallolycka.
Foto: Privat

Ragna Nyblom är död.

Den legendariska tv-profilen och skådespelaren, som bland annat medverkade i barnfilmer som "Doktor Snuggles" och "Trolltyg i Tomteskogen", avled efter en fallolycka.

– Hon har alltid varit både stilig, vacker och söt och det var hon ända in i slutet, berättar dottern Emilia Nyblom.

En av Sveriges legendariska tv-profiler, Ragna Nyblom, har gått ur tiden.

Bland annat har Ragna Nyblom arbetat som hallåa i Sveriges Radio/SVT och som skådespelare på Lilla Teatern i Stockholm och Malmö stadsteater. Dessutom läste hon sagor och gjorde röster i barnfilmer som "Doktor Snuggles" och "Trolltyg i Tomteskogen".


LÄS MER: Hon är Papandreous okända svenska syster 

Ragna Nybloms dotter: "Söt, fin och viljestark"

Ragna Nybloms dotter Emilia Nyblom berättar att hennes mamma var pigg den sista tiden, trots att hon drabbades av en stroke i februari.

– Min mamma var helt oförstörd av de här sista åren, hon var söt, fin och viljestark. Hon bodde hemma och rattade allt själv tills hon fick sin stroke, då fick hon flytta hem till mig och min dotter. Vi tog hand om henne dygnet runt i lite mer än en månad och då återhämtade hon sig. Hon blev nästan helt återställd, säger Emilia Nyblom.

Efter flera turer med Lidingös kommun fick Ragna Nyblom flytta till ett serviceboende.

– De nekade först henne omsorgsboende, jag fick skrika, gråta och träffa chefer, till slut fick hon en lägenhet. Det varen fin anläggning men egentligen ska man vara friskare för att bo där, kommunen gav henne inte det hon behövde.

Ragna Nyblom var med om fallolycka

Det var i lägenheten som oturen var framme – den Ragna Nyblom var med om en fallolycka.

– Hon hade otur, det är en så enkel sak men det är svårt för gamla människor och hennes kropp fixade inte det. De var jättefina på sjukhuset och hjälpte henne att få lida så lite som möjligt.

– Hon har alltid varit både stilig, vacker och söt och det var hon ända in i slutet. Hade hon vetat det hade hon varit nöjd för det var viktigt för henne.

Det måste ha varit fint att få bo tillsammans så länge den sista tiden?

– Ja, det blir väldigt nära. Vi kramade och klappade mest på henne. Och allt det som har varit ett hinder eller svårt att kommunicera om tidigare blir inte så intressant längre. Samtidigt finns det kvar massor av frågor och berättelser. Min mamma levde ett ganska spännande liv och hade en tuff uppväxt, det fanns mycket hon ville berätta men de historierna följer med henne. 

– Hon hade ju lite krämpor och så där, bland annat hjärtsvikt. Men kunde hon så var hon ute och träffade vänner och gick på teater och opera.


LÄS MER: Gösta Ekman är död


Emilia Nybloms pappa är den tidigare grekiske premiärministern Andreas Papandreou, som Ragna Nyblom träffade i USA på 50-talet. Ragna Nyblom var då gift med amerikanen Phil Donald John Blake men på 60-talet. Paret skilde sig senare och under 60-talet, när Andreas Papandreou med Olof Palmes hjälp fick lämnade militärjuntans Grekland och komma till Sverige, slog kärleken till.

– Det är en fin historia och jag är jätteglad över den kontakt som jag hade med min pappa (Andreas Papandreou gick bort 1996, reds anm.). En stor present till mig var att jag fick massor av halvsyskon på köpet.

Hur mådde Ragna de där sista dagarna?

– Det gick väldigt fort. Det är lite typiskt på något sätt men i förrgår lämnade jag rummet en liten stund och det var då hon dog. Men jag var där precis innan och pussade på henne och pratade med henne. Hon tittade ut genom fönstret och sa att det var vackra färger ute, sedan orkade hon inte mer.

Ragna Nyblom blev 87 år gammal.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.