Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Tv-kollegerna i bråk om Ingvar Oldsberg

Foto: / Henrik Jansson / GT/Expressen

Ingvar Oldsberg fick sparken på stående fot.

Nu försvaras han av den legendariske SVT-kommentatorn Tommy Engstrand, som reagerar starkt på uppgifterna.

Samtidigt riktar både han och Arne Weise kritik mot de tv-kolleger som tagit ställning mot Ingvar Oldsberg.

– Ingvar kan ju vara lite stökig, det är han ju. Men att han skulle ha gått fram så här har jag oerhört svårt att förstå, säger han.

Programledaren själv vill inte utesluta att det här är slutet för karriären.

En internutredning som visat på "allvarliga arbetsmiljöproblem" blev slutet för Ingvar Oldsberg på "Bingolotto". Efter utredningen, som gjordes av produktionsbolaget Warner Bros på uppdrag av TV4, har Expressen tagit del av flera vittnesmål om hur programledaren skällt ut och kränkt medarbetare.

Samtidigt försvaras han nu av flera legendariska tv-profiler.

Tommy Engstrand om Ingvar Oldsberg 

SVT-kommentatorn Tommy Engstrand, 78, som har arbetat med Ingvar Oldsberg på såväl SVT som SR, är en av de som tagit del av rapporteringen.

– O ja, Ingvar och jag är ju gamla polare så jag har läst det i detalj, säger Tommy Engstrand.

 

LÄS MER: Loket berättar sanningen – om vännen Oldsberg 

 

Hur reagerar du på uppgifterna som framkommit?

– För det första blev jag väldigt förvånad för det är inte den Ingvar jag känner, om det nu skulle vara så att det är ett skräckvälde och allt vad det snackas om. Ingvar är en oerhört vänlig själ och dessutom är han en strålande skicklig programledare.

– Vi har i många år varit vänner så jag har egentligen bara positivt att säga om honom. Ingvar kan ju vara lite stökig, det är han ju. Men att han skulle ha gått fram som något som man inte skulle gå fram som har jag oerhört svårt för att förstå. Sedan har ju jag inte jobbat med honom på många år.

Ingvar Oldsberg har anlitat advokater 

Enligt Tommy Engstrand är Ingvar Oldsberg är en person som inte gärna lägger sig i det administrativa.

– Du vet, Ingvar är ju inte någon administratör, milt uttryckt. Utan han är en programmänniska till 110 procent och jag vet att Ingvar hatar att sitta i redaktionsmöten och långa administrativa föredrag och så vidare. Han klarar inte det och det tycker jag är en klar fördel hos honom, säger han och skrattar.

Har du sett Ingvar behandla någon illa under de tillfällen som ni arbetat ihop?

– Aldrig. Aldrig.

Tommy Engstrand har ofta kontakt med sin gamle vän men har inte haft möjlighet att diskutera anklagelserna mot programledaren ingående.

– Han har varit oerhört svår att få tag på de senaste dagarna. Men jag såg i går att han har anlitat advokater och det tycker jag han gör rätt i.

 

LÄS MER: Det hemliga spelet bakom Ingvar Oldsbergs avsked 

 

I intervjuer har Ingvar Oldsberg tagit kritiken mot hans person med en klackspark, men Tommy Engstrand är säker på att hans vän mår sämre än vad han visar.

– Sådana här historier tar på alla människor. Även om man är en glad gamäng som Ingvar är som brukar klacksparka bort allting så tar det här innerst inne i alla fall. Men jag tror att han reder ut det här också.

Tidigare har även Leif "Loket" Olsson och Fredrik Belfrage gått ut och försvarar Ingvar Oldsberg mot anklagelserna.

SVT-legendaren Arne Weise känner Ingvar Oldsberg och har reagerat starkt på de senaste dagarnas rapportering.

– Det är så sorgligt, säger han.

Arne Weises kritik kring vittnesmålen mot Ingvar Oldsberg

Arne Weise är kritiskt till att många av vittnesmålen mot Ingvar Oldsberg är anonyma.

– De är fega människor. Jag menar, ska de säga någonting om Ingvar så ska de tala om vad de heter. Annars tycker jag att det är fel, säger han.

Tommy Engstrand vill inte recensera andras upplevelser men håller med om den kritiken.

– I allt för hög grav är de så att de är anonyma, inom alla områden. Men jag vill inte såga det.

En av de namngivna personer som gått ut och kritiserat Ingvar Oldsberg är journalisten och författaren Helena Stjernström.

– Jag gör detta för att ge stöd för alla som farit illa på grund av Oldsbergs beteende genom åren. Men jag vill också lyfta det faktum att så många känt till detta så länge, det handlar om flera decennier, utan att ansvariga chefer reagerat, sa Helena Stjernström, som arbetade med Oldsberg 2009 i redaktionen för "Här är ditt liv".

Arne Weise. Foto: / Stella Pictures / Sigge Klemetz

Arne Weise är kritisk mot att Helena Stjernström gått ut och tagit ställning mot Ingvar Oldsberg.

– Det tycker jag inte om, säger han.

Tommy Engstrand säger så här:

– Jag såg att hon gick ut och tog ställning mot Ingvar. Jag går ju ut och tar ställning för honom, det är det klassiska. Hon får stå för det hon har sagt.

Helena Stjernström tycker inte att det är förvånande att Ingvar Oldsbergs programledarvänner nu kommer till hans försvar:

– Han beter sig naturligtvis inte illa mot andra kolleger som har samma status som han själv. Han har aldrig kränkt, trampat ner eller bespottat dem. De känner inte den Ingvar. Och det går heller inte att begära att de ska ha en annan bild av Oldsberg än de har. Det enda man kan utgå från är sina egna upplevelser.

Ingvar Oldsberg om Helena Stjernströms ord

Ingvar Oldsberg själv förstår inte varför Helena Stjernström gett sig in i bråket.

– Jag vet faktiskt inte varför. Men det kan ju vara så att vi har haft olika uppfattningar. Men man måste driva den linjen man själv tror på. Det är inget mer med det, men min tid kommer ju också när det gäller anfallen, säger han och syftar på den planerade stämningen mot TV4 och Warner Bros.

Han är också mycket kritisk till att flera av vittnesmålen är anonyma. Många av de uppgiftslämnare som Expressen varit i kontakt med säger sig vara rädda för Ingvar Oldsberg.

– De är krypskyttar som är rädda för sina egna funktioner och roller i sammanhanget. Det finns inget kurage i det, säger programledaren själv.

Helena Stjernström tycker inte att det är förvånande att Ingvar Oldsbergs programledarvänner nu kommer till hans försvar:

Helena Stjernström uttrycker också viss förståelse för Ingvar Oldsbergs känsla av att vara attackerad av anonyma krypskyttar.

– Jag tycker att det är förvånande att inte fler träder fram med namn. Ingvar Oldsberg har varit illa ansedd i decennier, och alla i mina kretsar säger att det är så dags så dags att han äntligen ställs till svars för sitt beteende.

 

LÄS MER: Ingvar Oldsbergs nya hot efter "Bingolotto"-bråket  

Oldsberg har fått flera jobberbjudanden 

Ingvar Oldsberg uppger samtidigt att han fått flera jobberbjudanden.

– Ja men det är lite för tidigt att säga något om det nu. Det kommer propåer från olika håll men vi får se hur modet är.

Du vill inte gå i pension?

– Som det är nu vet jag inte. Jag kan känna att det skulle vara trevligt att åka ut och resa lite mer, så väl i landet som utomlands. Men jag kan nog inte säga att jag har någon bestämd uppfattning om hur det ser ut runt hörnet. Det lär klarna efter resonemanget med advokaterna.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!