Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tareq Taylors beslut mitt i kaoset – trotsade olyckan

Sofia Wistams dotter är en av ungdomarna som 2009 drabbades av narkolepsi - efter att ha tagit vaccin mot svininfluensa.
Tv-kocken Tareq Taylor är en av deltagarna i nya säsongen av Kanal 5:s ”Över Atlanten”.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Taylor valde att medverka trots att han brutit nacken bara ett halvår tidigare.
Foto: LASSE SVENSSON

Han hade brutit nacken i en vattenolycka bara ett halvår tidigare.

Trots det – eller på grund av – bestämde sig tv-kocken Tareq Taylor för att korsa havet i Kanal 5:s ”Över Atlanten”.

– Den platsen jag befann mig i livet just då, efter olyckan och med kaos runtomkring så kändes det väldigt rätt i tiden, säger Tareq Taylor.

Som 18-åring seglade han mellan Mauritius och Seychellerna – och 33 år senare vill tv-kocken Tareq Taylor bege sig ut på ytterligare ett segeläventyr.

Därför kan man se honom i Kanal 5:s ”Över Atlanten” på Dplay på måndagen, tillsammans med Sofia Wistam, Henrik Larsson, Frida Hansdotter, Klas Eriksson och Tommy Nilsson.

När båten lättade ankar i januari hade det inte gått mycket mer än ett halvår sedan Tareq Taylor brutit nacken.

– Det är en annorlunda upplevelse att befinna sig på en båt så länge, med hur isolerad man blir. Och den platsen jag befann mig i livet just då, efter olyckan och med kaos runtomkring så kändes det väldigt rätt i tiden. Sen kändes det spännande med den uppsättningen människor, säger han.

Förberedelserna inför resan över Atlanten

För att undvika problem med nacken under den 17 dagar långa segelturen var Taylor noggrann med sjukgymnastiken inför resan. Trots det började han märka av påfrestningar på den tidigare brutna nacken mot slutet av resan.

– Jag försökte ladda upp inför avfärd med att träna extra mycket och långvarigt, för att kunna belasta mer och inte hamna i en sådan situation. Det var de sista dagarna jag började känna av det, för det fanns ju inget utrymme att sjukgymnastikträna på båten. Men när jag kände att huvudvärken började komma så gjorde jag mina övningar, och nästa morgon var den borta.

Stormen blev räddningen

Något han däremot märkte av tidigt när båten lämnade Europa var sjösjukan, där kocken blev den värst drabbade på hela båten.

– Jag blev väldigt sjösjuk i början, och jag är en sån som har lite dödsångest över att kräkas, säger han.

Ironiskt nog blev en storm räddningen undan Taylors sjösjuka. När båten seglade in i hårt väder hade han inget annat val än att hugga in och hjälpa till, hur han än mådde.

– Jag kan inte gå och lägga mig och vila i ett sånt läge. Vi körde 20-minuters pass hela natten. Det blev som en ”tough love”-kur, och jag kom ut på andra sidan.

”Över Atlanten” har premiär på Dplay 10 augusti, och Kanal 5 den 25 augusti.

Han är en av Sveriges främsta mästerkockar. I lördags skulle han i stället ut och kitesurfa. En dag som slutade med bruten nacke.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.