TV i går: Varför inte spela "Vem vill bli svensk?"

Publicerad
Uppdaterad
Eftersom det var nationaldag igår försökte jag lägga upp ett svenskt spår i tv-tablåerna. "K Special:Jean Cocteau", "Curry curry talkshow", "Familjen Macahan", "På spaning i New York", "Miami Vice". Nåja. Men i SVT var nationaldagsfirandet på Skansen som traditionen bjuder. Kungen visserligen utan knätofsar, men Silvia, Vickan och Madde i folkdräkt. Programledarna Agneta Bolme Börjefors och John Chrispinsson propagerade för att nationaldagen ska bli helgdag - eller en ledig dag som de uttryckte det. Och visst - mera ledighet behövs. Inte minst nationaldagsfirandet på Skansen som var stelt som en av de fanstänger HKH lämnade ut med hela engagemanget hos en uttråkad expedit på trävarulagret. Carola och Ainbusk i all ära, fägring och fladdrande sommardresser, samt därtill Orphei nationalromantiska drängtjänster, men det var faktiskt mera svensk rågåker - om än med växlande hårfärg - i Fame factorys viskonsert i trean. Här var både Halland och Värmland och Jämtland och Skåne och Tomas Ledin. Visserligen påminde programmet mest om en examen i en avgångsklass där alla har haft samma sånglärare, men elevparaden nådde ändå svenska hjärtans djup, i all synnerhet som de sjöng till förmån för gatubarnen i Thailand. Då och då zappade jag över till "Vem vill bli miljonär?" i fyran och fick en lysande idé som jag skänker gratis till Jan Scherman. Varför inte fira nästa nationaldag med specialprogrammet "Vem vill bli svensk?" Det skulle inte bara vara i konsekvens med svensk integrationspolitik, det skulle göra hyckleriet synligt för alla.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Annons:
Till Expressens startsida

Mest läst i dag