Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tv-bagarens hårda diss mot Juleskum

Tv-bagarens kritik mot skumtomtar
Förra året såldes 2 000 ton av Cloettas Juleskum i Sverige, vilket motsvarar 330 miljoner tomtar.

Skumtomtar är en favorit i godishörnan på svenska julbord.

Men kändisbagaren Sebastien Boudet hävdar att konsumenterna blir lurade.

– Jag är trött på detta fusk, säger Boudet. 

Den fransk-svenske bagaren som är känd bland annat från ”Nyhetsmorgon” i TV4 och ”Dessertmästarna” på Kanal 5 ger inte mycket för innehållet i de klassiska skumtomtarna, i sina olika varianter.

I ett inlägg på Instagram är Boudet kritisk till vad godiset egentligen innehåller, och hur det framställs för konsumenterna.

Sebastien Boudet är bagare och förespråkare av ekologiska råvaror om inte påverkat klimatet negativt.
Foto: STEFAN FORSELL

Det är framför allt Cloettas ”Juleskum”, originalet, som får sig en omgång. En variant av godiset ser ut som små julgranar och är gjort med vaniljskum och fruktgelé , enligt förpackningen.

Det ska också vara fritt från palmolja och artificiella färgämnen. 

Sebastien Boudet tycker inte innehållsdeklarationen är schyst:

”Varför är det tillåtet att sälja en produkt med begrepp som 'fruktgele' och 'vanilj' när i själva verket produkten inte innehåller en molekyl av det?”

Till Expressen säger Boudet:

– Jag är trött på att folk blir lurade. Detta innehåller ingen frukt utan konstgjord arom med 163 syntetiska molekyler som man manipulerar ihop i stället för att använda naturlig råvara.

Han fortsätter:

– Många vet inte att tomtarna innehåller hårdprocessat socker gjort på besprutat och konstgödslat spannmål eller majs. Detta orsakar insektsdöd och fågeldöd!

https://www.instagram.com/p/ClyeCuzsfve/?utm_source=ig_web_copy_link

Det är ord och inga visor när den franskfödde bagaren går loss på svenskens favoritjulgodis.

– Konsumenten ska kunna känna sig trygg. Om det står frukt på förpackningen ska den innehålla frukt. Syntetiska aromer är inte frukt, dundrar han.

Sebastien Boudet tycker att man kan koka sitt eget skumgodis till jul med frysta äkta jordgubbar, äggvita, ekologiskt strösocker och havtorn för extra syra.

– Då kan man göra riktiga jultomtar som inte är skumma! Det är svingott.

Cloettas svar till Boudet

Expressen har sökt Cloetta angående kritiken mot julgodiset. Företagets kommunikationschef Mikael Blomqwist svarar i ett mejl:

”Cloetta har högsta krav på kvalité och säkerhet vad gäller våra produkter och deras tillverkning. Vi följer alla lagar och regler kring livsmedel och är alltid transparenta kring innehållet i våra produkter.

Vi har även en ambitiös hållbarhetsagenda och har bland annat anslutit oss till Science Based Target-initiativet, där vi har åtagit oss att minska våra utsläpp av växthusgaser med 46 % till år 2030.”

Bartendern Daniel Meyn har serverat 300 blindpar i ”Första dejten” i SVT

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.