Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

SVT-ankaret lämnar landet med kärleken

Pelle Edin.

Foto: SVT

SVT-profilen Pelle Edin lämnar tv-kanalen.

Nyhetsankaret har köpt en lägenhet i Spanien och vill ha mer tid för sig själv – och frun Agneta.

– Jag vill ha lite mer fritid, säger han.

Pelle Edin fyller 65 i maj. Nu meddelar SVT-ankaret som under många år medverkat i Aktuellts A-ekonomi att han lämnar kanalen. Journalisten var först med att berätta om hans beslut.

Pelle Edin berättar att han såg ett bra läge att lämna SVT i och med pågående organisationsförändringar på kanalen. Pelle Edin förklarar sitt beslut med att han vill ha mer tid för sig själv:

– Jobbet är jättekul, men man måste vänja sig vid ett annat liv också. Jag vill ha lite mer fritid. Jag ser fram mot att kunna styra min tid på ett annat sätt och kunna resa lite mer, säger han.

Pelle Edin och hustrun Agneta Edin, 68, har köpt en lägenhet i Palma på Mallorca som de periodvis kommer bo i under vinterhalvåret.

– Jag och min fru har alltid tyckt väldigt mycket om att resa. Vi kommer att resa mycket till Spanien, men också göra andra resor, säger han.

Åker på långresa till Asien

Pelle Edin gör sitt sista ordinarie pass i januari. Han firar SVT-sortin med att åka fem veckor till Asien tillsammans med hustrun Agneta.

– Vi har bokat en flygstol till Bangkok och några nätters hotell, sedan tänkte vi känna efter vad vi vill göra, säger Pelle Edin.

Men han slutar inte helt på SVT. Pelle Edin har blivit tillfrågad om att hoppa in som programledare för Rapport under våren.

– Många av mina kolleger vill fortsätta jobba heltid längre. Jag tycker att det är viktigt att vänja sig vid ett nytt liv och trappa ned successivt, säger Pelle Edin.

 

LÄS MER: "Rapport"-ankaret måste sluta på SVT

 

”Mer obekväm arbetstid”

SVT-ankaret och Pelle Edins kollega Ulf Wallgren meddelade under onsdagen att han lämnar kanalen. Wallgren berättade då att jobbet sliter alldeles för mycket på kroppen. Pelle Edin har förståelse för sin kollegas resonemang:

– Det är en stor omorganisation som äger rum. Då kändes det lite skönt att lämna i samband med att den ska sjösättas. Det stämmer som Ulf säger att det har blivit mer obekväma arbetstider, men det är inte anledningen till att jag slutar, säger Pelle Edin.

Pelle Edin och Ulf Wallgren började arbeta ihop redan 1978 på lokalradion i Gävle.

 

LÄS MER: Hyllningen till Wallgren får alla att skratta

 

Stor omorganisation

Ulf Johansson, programchef riksnyheter på SVT, bekräftar att Pelle Edin slutar.

– Det är riktigt. Pelle Edin går i pension, säger han.

Ulf Johansson hänvisar frågor om villkoren för avgången till Pelle Edin. Ulf Johansson berättar att han har förståelse för att SVT-ankaret – i likhet med Ulf Wallgren – väljer att sluta i samband med omorganisationen:

– Vi gör en rätt stor omorganisation som innebär att vi förstärker online kraftigt och vi bygger ut liveresurserna för att kunna jobba mer med rörligt på webben. I det nya läget med mycket mer dygnet runt-krav från publiken, så är det klart att det blir tuffare scheman, säger han.

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!