TV 4 tar tillbaka "Idol"
i höst: "Efterlängtat"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Amanda Fondell vann Idol 2011.
Foto: Olle Sporrong

STOCKHOLM. Efter åtta säsonger lades "Idol" på is och under 2012 satsade TV 4 på talangsåpor som "The voice" och "X factor". Men tittarna svek och nu dammar kanalen av det ursprungliga konceptet och till hösten är "Idol" tillbaka.

– "Idol" är ett av våra mest populära program någonsin och något av en institution i den svenska nöjesvärlden. När det kommer tillbaka i höst har det vilat i två år och vi har anledning att tro att det är efterlängtat, säger TV 4:s programchef Fredrik Arefalk till TT Spektra om varför de nu återupptar programmet.

2009 såg 1,8 miljoner tittare Erik Grönwall bli idol, men sedan dess har tittarsiffrorna dalat och efter att Amanda Fondell vann 2011 lades programmet på is.

TV 4 satsade på nya talangsåpor som "The voice" och "X factor", men även de fick blygsamma tittarsiffror. I nuläget finns inga planer på nya säsonger av de programmen.

Talangfabrik

När "Idol" började sändas 2004 såg det däremot annorlunda ut och under många år var det ett populärt program som födde flera stjärnor. Loreen, Danny Saucedo och Darin har alla passerat genom talangsåpan innan de slog igenom med sina olika karriärer.

När programmet nu återupptas satsar TV 4 på igenkänning och den ursprungliga formen.

Oklart med jury

Vilka som kommer sitta i juryn, om några av de gamla jurymedlemmarna återvänder eller vem eller vilka som blir programledare är ännu inte klart.

– Man kommer känna igen sig i "Idol" så klart men vi har en ambition att hitta en ännu mer varierad mix av talanger än tidigare, både genremässigt och åldersmässigt, säger Arefalk.

Varken "The voice" eller "X factor" blev några succéer, varför tror ni att "Idol" kommer lyckas bättre?

- "Idol" är ju originalet och det starkaste programmet rent innehållsmässigt där man får följa talangernas väg från det lilla auditionrummet till den stora direktsändningen. Det är den resan som är kärnan i "Idol" och vi är övertygade om att det finns många sådana fantastiska historier kvar att berätta.

Men är ni inte rädda att tittarna har tröttnat och att konceptet är slitet?

- Jag tror att musik och människors drömmar om att bli en stjärna är rätt tidlösa och universella ämnen som kommer fortsätta engagera tittare även i framtiden. Det handlar mer om att lyckas göra engagerande tv-underhållning som känns relevant för publiken. Om vi lyckas med det kommer publiken också vara där.

Vilket program föredrar du?

Ser du fram emot en ny säsong av "Idol"?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.