Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tusses vändning efter Loreens starka ord

Tusse uppträdde på Unicefgalan för första gången efter ingreppet.
Tusse ska tävla i ”Eurovision song contest”.
Foto: NICKLAS THEGERSTRÖM/DN/TT / DN TT NYHETSBYRÅN
Loreens ord stärkte Tusse.
Foto: OLLE SPORRONG

Tiden efter vinsten i Melodifestivalen har varit tuff för Tousin ”Tusse” Chiza efter att han drabbades av röstproblem. 

Men nu berättar 19-åringen om stödet som förändrade allt.

– Senaste veckan har jag varit väldigt nervös. Nu är jag mer peppad efter att ha pratat med en viss Loreen, berättar Tusse.

Tusse ska snart representera Sverige i Europas största musiktävling. Efter vinsten i Melodifestivalen berättar 19-åringen att han är väldigt nervös inför den kommande tävlingen i Rotterdam. 

Men under Unicef-galan träffade han Eurovision-vinnaren Loreen som gav honom stödet han behövde.

– Senaste veckan har jag varit väldigt nervös. Nu är jag mer peppad efter att ha pratat med en viss Loreen. Hon sa till mig ”du har inget att vara nervös för”. Och man ska ju lyssna på experterna. 

– Hon var så peppande. Och det känns så skönt förstå att jag ska komma ihåg det som är viktigast. Inte att tänka på det som kan gå dåligt.

Vad sa hon till dig? 

– Det hon sa, som gjorde mer taggad än rädd, var att jag skulle glömma bort alla distraktioner. Inte tänka på strålkastarljus eller de 200 miljoner tittarna. Att jag bara skulle fokusera på det viktigaste, det som får mig att gå upp på morgonen och varför jag är här. Om jag fokuserar på det kommer allt gå bra. 

Förändrade hennes ord din känsla inför Eurovision? 

– 100 procent! 

– Jag gick in i mig själv och tänkte på vad som är viktigast för mig. Vad jag vill få ut av det här. Jag vill göra Sverige stolt och jag vill vinna. Men jag vill också nå ut med budskapet om medmänsklighet, om allas lika värde och vikten av att göra sin röst hörd.

19-åringen berättar att det har varit en intensiv tid efter vinsten i Globen. Efter finalen drabbades han av röstproblem, som medförde att han varken fick sjunga eller prata.

– Det började redan efter finalen, rösten försvann helt och det har aldrig hänt mig innan. Jag blev orolig och besökte en läkare. Han ansåg att det var nödvändigt att göra ett mindre ingrepp. 

– Han ordinerade mig att vila, så jag bokade av allt och åkte hem till Dalarna. 

Men förra veckan fick Tusse ett glädjebesked av läkaren: Han får nu sjunga och prata igen. På måndagens Unicef-gala gjorde han sitt första framträdande efter ingreppet. 

– Jag kände mig så stolt och glad över att jag klarade av det, säger han om framträdandet. 

Loreens känslosamma tal från galan

Under TV4:s "Unicef-galan" visades ett reportage där Loreen träffar en mamma och hennes 1-åriga dotter Aisha. Ett år senare får sångerskan veta att både mamman och dottern avlidit.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.