Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tusse om tiden i flyktingläger i Uganda

Melodifestivalvinnaren tillbringade tre år i flyktingläger i Uganda.
Tusse i TV4 och Unicefs gala ”Världens viktigaste kväll – och roligaste”.
Foto: TV4

Tousin ”Tusse” Chiza, 19, har med sin röst och energi tagit svenska folket med storm och vunnit både Idol och Melodifestivalen.

Men hade det inte varit för hjälporganisationer i flyktinglägret i Uganda kanske han aldrig kommit hit. 

– Jag vet inte om jag hade suttit här i dag utan Unicef, säger han i galan ”Världens viktigaste kväll - och roligaste”.

Tousin Chiza, känd som idol- och melodifestivalsvinnaren ”Tusse”, var fem år gammal när han tillsammans med sin familj flydde från Demokratiska republiken Kongo. 

Men under flykten kom han bort från sina föräldrar och hamnade med sin moster och andra släktingar i ett flyktingläger i Uganda. 

– Att tappa bort sina föräldrar på det sättet var hemskt och det har följt med mig än i dag att man har två figurer, två viktiga figurer, som saknas, berättar han i ett inslag under TV4:s och Unicefs årliga insamlingsgala ”Världens viktigaste kväll - och roligaste” som sänds klockan åtta på måndagskvällen.

Visste inte om han skulle klara sig

Tusse tillbringade tre år i flyktinglägret.

– Det var hemskt, tufft var det. Man visste inte om man skulle få mat, om man skulle få rent vatten, om man skulle klara sig till dagen efter, säger han vidare i klippet.

Var tredje månad kom bussar med förnödenheter som kläder och mat från Unicef, någonting Tusse säger ingav hopp. I mejl till Expressen berättar han mer om tiden i lägret:

”Jag var en av de yngsta i lägret vi bodde på så jag minns inte så mycket. När jag tänker tillbaka på den tiden så minns jag det jag tyckte var roligt. Jag spelade fotboll med kompisar, gick skolan och fick lära mig engelska. Mina släktingar har dock berättat historier om när vi inte hade mycket mat och fick ransonera. Det fanns även tillfällen när någon blev biten av en orm, drabbades av sjukdomar och annat hemskt som jag helst inte vill tänka tillbaka på.”

Fick asyl efter tre år

Till slut fick Tusse asyl i Sverige, något han beskriver som underbart då han inte behövde oroa sig för saker som mat och vatten. Men det fanns också en baksida: Utanförskapet. 

– Man ser inte ut som alla andra och innan man lär sig språket så är man ju väldigt utanför, säger Tusse i inslaget.

Utanförskapet var tufft när Tusse först kom till Sverige.
Foto: TV4
”Man ser inte ut som alla andra och innan man lär sig språket så är man ju väldigt utanför”, säger han i inslaget.
Foto: TV4
Musiken har alltid varit en stor del av Tusses liv. Nu väntar han på att få representera Sverige i Eurovision song contest i Rotterdam.
Foto: TV4

Under åren i Sverige har Tusse haft kontakt med sina föräldrar som blev kvar i Demokratiska republiken Kongo, men 2016 dog hans mamma – och pandemin har satt stopp för planen att hälsa på pappan, berättar Tusse för Expressen.

”Jag har absolut planer på att besöka pappa i Afrika men har varit tvungen att skjuta på resan då pandemin slog till. Vi skriver och pratar i telefon ofta och han är väldigt stolt och nervös inför Eurovision. Han frågar fortfarande om det finns möjlighet för honom att rösta i tävlingen haha.” skriver han.

När otryggheten har varit som störst i livet har musiken varit den stora tryggheten och i maj gör Tusse Sveriges bidrag i Eurovision song contest med låten ”Voices”. 

Låten riktar sig till alla de som känner sig ensamma, en känsla han själv ofta levt med, har han tidigare sagt:

– Jag har känt mig väldigt ensam i jakten på att hitta rätt. Jag har flyttat runt mycket mellan olika familjer och alltid känt mig ensam. Men jag har på något sätt alltid haft musiken med mig, så jag har varit ensam men jag har inte känt mig lika ensam för jag har haft musiken.

Tidigare i år vann Tusse Melodifestivalen, snart bär det av till Rotterdam och Eurovision song contest.
Foto: OLLE SPORRONG

SÅ KAN DU HJÄLPA

Som Världsförälder hos Unicef skänker du 100 kronor varje månad via autogiro – inte bara till ett barn utan till alla de barn som mest behöver din hjälp. Du är till exempel med och ser till att barn blir vaccinerade mot farliga sjukdomar, får rent vatten, möjlighet att gå i skolan och skydd mot våld och övergrepp. Anmäl dig på unicef.se eller ge en engångsgåva genom att swisha till 9020017.

Om Unicef

Unicef, världens största barnrättsorganisation, arbetar i över 190 länder för alla barns rätt till överlevnad, trygghet, utveckling och inflytande både på lång sikt och i katastrofer. Uppgiften är att skapa varaktiga förändringar, inte bara för några barn i en by eller ett land, utan för alla barn i hela världen. Det handlar om att förverkliga barnkonventionen och se till att alla barn får rent vatten, hälsovård, vaccin, skola, hjälp i katastrofer och skydd mot våld, övergrepp och diskriminering.

De här händer under "Världens viktigaste kväll – och roligaste"

Här är några av händelserna under måndagkvällens Unicef-gala som sänds på TV4 med start 20.00: 

20:08 Resereportage om barnadödligheten i Tanzania med läkare Ulrika Baker.

20:10 The Mamas Uppträder.

20:26 Resereportage med Pär Lernström som tidigare rest till i Bangladesh.

20:35 Tusse berättar om sin flykt till Sverige samt uppträder.

21:01 Eric Gadd och Titiyo uppträder.

21:04 Kodjo Akolor på vaccinuppdrag.

21:25 Inslag med Greta Thunberg.

21:33 Resereportage med Tareq Taylor i Palestina.

21:43 Miriam Bryant och Viktor Leksell uppträder.

21: 58 Kvällens världsföräldrar redovisas.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.