Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tusse utsatt för hatkommentarer

Se Tusses första uppträdande efter ingreppet
Tusse.
Foto: OLLE SPORRONG
Tusse under lördagens repetition i Rotterdam.
Foto: Anders Putting / EBU

På Eurovisions officiella Instagram-konto angreps Tusse med hatiska och rasistiska kommentarer efter de första repetitionerna i Rotterdam på lördagen.

SVT fördömer hatet i kommentarsfältet.

”Rasism i alla former är helt förkastligt och det är klart att man blir upprörd.” skriver Lotta Furebäck, chef för den svenska delegationen, i ett sms till Expressen.

Under lördagen repeterade Tousin ”Tusse” Chiza, 19, för första gången på Eurovision-scenen i Rotterdam.

Men efter repetitionerna förekom hat och rasism som riktades mot Tusse och det svenska bidraget i kommentarsfältet på Eurovision Song Contests Instagram-konto. Samtidigt stöttade flera Tusse och tog avstånd från hatet.

Den svenska delegationschefen Lotta Furebäck menar att hon blir mycket upprörd över de elaka kommentarerna och att teamet på plats stöttar Tusse.

”Jag blir så förbannad och ledsen att det här förekommer. Rasism i alla former är helt förkastligt och det är klart att man blir upprörd. Men vi stöttar Tusse och finns där för honom om och när det behövs.”, skriver hon i ett sms till Expressen.

”Tusses bidrag ”Voices” handlar till stor del om att bli accepterad och bemöta utanförskap i alla former, vilket vi hoppas blir tydligt, när han nu ska visa upp sig för en ännu större publik.”, fortsätter hon.

”Inte påverkat mig alls”

För Aftonbladet berättar Tusse att han själv inte har läst kommentarerna efter gårdagens repetitioner.

– Senast jag kikade såg jag att folk tyckte mitt nummer var lite ’för perfekt’ och att ’folk bara tycker om det för att det är Sverige’. Folk får tycka exakt vad de vill. Jag åker ju dit och representerar Sverige, säger Tusse till Aftonbladet.

Vidare säger han att han inte har påverkats av kommentarerna. 

– Det har inte påverkat mig alls, jag är i ’game-mode’. Jag har verkligen tänkt igenom numret, lärt mig kamerorna och funderat på om allt ser lika snyggt ut på scenen som det gör i mitt huvud. Så jag inte går runt och tänker på något onödigt.

Tusse: Det här gör jag om tio år

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.