Tusse Chiza om rasismen: ”Hat kan jag aldrig tolerera”

Q&A: Vem är egentligen Tusse från Idol?
Tusse Chiza berättar om baksidan med framgången i ”Idol”.
Foto: GÖRAN GRANLUND / STELLA PICTURES
Artisten har utsatts för rasism i sociala medier, något han berättar om i Expressens ”Q&A”.
Foto: Expressen TV
”Hat kan jag aldrig tolerera, och tar aldrig åt mig”, berättar Tusse Chiza.
Foto: Expressen TV

17-åriga Tusse Chiza gör succé i höstens säsong av ”Idol” – men med framgång kommer också kritik och hat.

I Expressens ”Q&A” berättar den aspirerande artisten hur han hanterar näthatet för att orka.

– Hat kan jag aldrig tolerera, och tar aldrig åt mig. Så fort N-ordet kommer upp raderar jag det, säger Tusse Chiza i ”Q&A”.

Över en natt har Tusse Chiza, 17, blivit Tusse med hela svenska folket, på grund av sin medverkan i ”Idol” på TV4.

Artisten, som har gjort succé i programmet vecka efter vecka, märker att han får mer uppmärksamhet när han går ut på stan – men samtidigt fylls hans kommentarsfält av åsikter och hat.

– Det är många som hejar lite extra, och många selfies fast man kanske inte hinner. Men sen finns det en baksida på det hela så klart. och det är också tråkigt. Jag är den som alltid skrollar igenom kommentarerna och vill veta allt liksom. Det är inte lika kul ofta, berättar han i ”Q&A”.

Berättar om rasismen

När Tusse hade uppträtt med ”You shook me all night long” fick han mycket kritik från tittare som tyckte att han ”förstört låten”.

– Det är skillnad på hat och kommentarer som gör att jag känner mig otillräcklig. Näthat tolererar jag aldrig, jag raderar och tar inte åt mig. Sen är det kommentarerna som inte är hat, utan det är bara vad folk tycker. Kritik. Och det är jättesvårt att ta till sig. Man måste gå in i sig själv och tänka ”jag är tillräcklig, jag duger”, säger han.

När Tusse utsätts för rasism i sina sociala medier-kanaler så väljer han att radera kommentarerna på en gång, något som händer varje dag.

– Hat kan jag aldrig tolerera, och tar aldrig åt mig. Så fort N-ordet kommer upp raderar jag det. Jag tycker inte det är så kul för andra som ska kommentera saker på mitt inlägg, och så står N-ordet, säger han i ”Q&A”.

17-åringen säger att han helst skulle träffa personerna som lämnar grova, rasistiska kommentarer, och ha en riktig konversation med dem.

– Jag skulle jättegärna träffa de människorna och ha en dialog med dem, ”Vad har jag gjort dig?” liksom. Men det kan jag ju inte, så då är det bara att radera och gå vidare.

Q&A med Kim Lilja:

Q&A: Kim Lilja i Idol svarar på allt

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.