Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tuss Hyland har avlidit efter sjukdom

Tuss Hyland var gift med tv-legendaren Lennart Hyland.Foto: Leif R Jansson / Scanpix
Tuss Hyland somnade in på ett äldreboende i tisdags.Foto: Tommy Pedersen
<p>Tuss Hyland, här på bild med vännen Ingvar Oldsberg.</p>Foto: Lennart Rehnman

Tuss Hyland – tv-legendaren Lennart Hylands änka – har dött.

Hon sörjs nu av familjen och vännerna.

– Jag umgicks med henne, en fantastisk dam på alla sätt och vis. Det är naturligtvis tragiskt, säger vännen Ingvar Oldsberg.

Tuss Hyland har 88 år gammal somnat in efter en tids sjukdom. Det bekräftar familjen för Expressen.

Tuss, som från 1950 var gift med tv-legendaren Lennart Hyland, sörjs av sina två söner och sina barnbarn.

I en dödsannons i Dagens Nyheter på söndagen skriver de att hon lämnat dem med ljusa minnen:

"Vår älskade mamma och farmor Tuss Hyland har lämnat oss med ljus minnen."

Tuss Hyland somnade in på ett äldreboende i Roslagstull i Stockholm tisdagen den 26 januari. Då hade hon haft både hög feber och lunginflammation under en tid.

Hennes och Lennarts båda söner Fredrik och Per Otto var vid hennes sida när hon lugnt somnade in.

"En fantastisk dam"

För drygt ett år sen drabbades Tuss Hyland av en stroke. Sen dess hade hon bott på äldreboendet. I samband med det träffade vännen Ingvar Oldsberg, 70, henne sista gången – men de umgicks nära i flera år.

– Vi hade naturligtvis ett umgänge. Hyland var ju en av de stora föregångarna. Jag umgicks med henne, en fantastisk dam på alla sätt och vis. Det är naturligtvis tragiskt, säger Oldsberg.

Tuss Hyland levde aldrig i samma strålkastarljus som maken Lennart. Men det hindrade henne aldrig från att vara sin egen person, säger Oldsberg.

– Hon stod i skuggan av Lennart, men var ändå en stridbar och ärbar kvinna som framförde sina uppfattningar på alla de sätt genom alla år.

Året efter att Lennart Hyland dog 1993, 73 år gammal, släppte Tuss en bok tillsammans med tidigare Expressen-medarbetaren Ulf Nilson, om deras liv ihop. Bland annat skrev hon om makens alkoholism.

– Jag minns henne som ett väldigt bra stöd till Lennart, hon var en vänlig och hyfsad människa, säger Ulf Nilson.

Journalisten Fredrik Belfrage, var också vän med Tuss Hyland.

– Det var en förtjusande människa, en väldigt elegant, närmast tjusig person som var starkt kulturintresserad. Framför allt konst, var hon intresserad av. Hon var väldigt rolig, säger han och fortsätter:

– Jag minns att jag och Ingvar hade en sittning med henne för ett par år sedan, då satt vi vid köksbordet i fem timmar och bara skrattade. Då berättade vi gamla minnen och pratade om Lennart. Hon var kul och nästan lite pillemarisk, underfundig och humoristisk.

Han berättar att han hade regelbunden kontakt med Tuss Hyland. Sista gången Fredrik Belfrage träffade henne var förra sommaren.

– Det här är en gammal människa, men det är alltid väldigt tråkigt. Det är en slags epok nu när både Lennart och Tuss är borta, säger Fredrik Belfrage.

Tuss Hyland hittade maken död

– Det är klart att det var stora problem med det. Men jag tänker ibland att om någon annan människa har jobbat så in i Norden, som han gjorde, så kan man få ta sig en liten snaps. Det lugnar för stunden i alla fall, berättade Tuss Hyland för Expressen hösten 2013.

– Jag försökte hjälpa honom, men han ville inte ha någon som helst hjälp, sa Tuss Hyland vidare.

Det var Tuss Hyland som hittade maken död sängen i mars 1993.

– Jag tror att den svåra ryggvärken blev för mycket. Lennart hade det 
mycket jobbigt den sista veckan, berättade hon då för Expressen.

Tuss Hyland föddes 1927 som Brita Nielsen. Hon var den sedan 2009 bortgångne skådespelaren Gunnar Nielsens lillasyster. De båda hade även systern Gunvor Nielsen.

Expressen har varit i kontakt med Tuss Hylands anhöriga som hälsar att de inte vill kommentera hennes bortgång utöver att de sörjer henne.