Efter att skandalen kring Hollywoodproducenten Harvey Weinstein uppdagats så har flera nu börjat dela med sig av sina egna erfarenheter av sexuella trakasserier och övergrepp under hashtaggen #Metoo. Foto: / NTB scanpix / TT NYHETSBYRÅN
Efter att skandalen kring Hollywoodproducenten Harvey Weinstein uppdagats så har flera nu börjat dela med sig av sina egna erfarenheter av sexuella trakasserier och övergrepp under hashtaggen #Metoo. Foto: / NTB scanpix / TT NYHETSBYRÅN

Tusentals inlägg om sexuella trakasserier

Publicerad

Skandalen kring filmproducenten Harvey Weinstein har skakat om Hollywood.

Skådespelaren Alyssa Milano har uppmanat kvinnor att berätta om sina erfarenheter av sexuella trakasserier och övergrepp under hashtaggen #Metoo i syfte att visa hur utbrett problemet är. 

Nu berättar tusentals kvinnor sina historier under hashtaggen som även fått stor spridning här i Sverige där den trendar på Twitter. 

Över 30 kvinnor anklagat filmproducenten Harvey Weinstein för sexuella övergrepp. På sociala medier har Harvey Weinstein förstås fått en hel del kritik – både från kolleger i filmbranschen och helt vanliga människor. För sexuella trakasserier förekommer överallt. 

 

 

I helgen uppmanade skådespelerskan Alyssa Milano i helgen kvinnor att dela med sig av sina erfarenheter av sexuella trakasserier under hashtaggen #Metoo – och Twitter och Facebook fylldes av ett otal olika kvinnors vittnesmål. 

Nu trendar hashtaggen på Twitter också i Sverige – och även på Facebook har ett stort antal svenska kvinnor berättat om sina upplevelser. 

 

 

"En man som satte sig bredvid mig på en soffa jag försökte sova i, tog på mina axlar och kallade mig ”sötnos”. Jag var minderårig", skriver en kvinna på Twitter. 

"Vänner", dejter, främlingar. Undvika ögonkontakt, nycklar i som knogjärn, väninna i telefon, strategier och rädslor sedan tonåren", skriver en annan.

 

https://www.instagram.com/p/BaWFHN3HvXS/?hl=en&taken-by=expressen

Läs mer: Harvey Weinstein slängs ut från Oscarsakademin 

 

"Skulle kunna skriva en tweet om året" 

Det är bara ett axplock av alla historier som svenska kvinnor delat med sig av. 

"Skulle kunna skriva en tweet i veckan resten av året o ändå ha några på lager", skriver en annan kvinna på Twitter. 

Producenten Harvey Weinstein anklagas för att ha sexuellt trakasserat kvinnor i över 30 år.Foto: JORDAN STRAUSS / AP TT NYHETSBYRÅN

"Funderade över om det hänt mig, och kom på mig själv med att tänka: Jag var kanske otydlig/för full, så det räknas inte", skriver ännu en kvinna. 

Två andra berättar: 

"När jag slet mig loss från killen på krogen och sa att jag skulle hem, han trycker upp mig mot väggen och tvångskysser mig". 

"Hej medmän. Jag vill se oss alla säga #JagTrorDig till alla kvinnor som berättar idag". 

https://twitter.com/Alyssa_Milano/status/919659438700670976

Har fått sparken från egna bolaget  

Bland de över 30 kvinnor som vittnat om Harvey Weinstein oönskade framstötningar återfinns skådespelare som Gwyneth Paltrow, Angelina Jolie, Rose McGowan och Ashley Judd.  

Ett par kvinnor anklagar honom även för våldtäkt. 

Harvey Weinstein har fått sparken från det egna bolaget The Weinstein Comapny, han har fått lämna Oscarsakademin, och hans hustru har sagt att hon lämnar honom. 

 

 

 

Harvey Weinstein-skandalen – det här har hänt

Det var skådepelaren Ashley Judd - känd från många filmer och senaste tv-serien Twin Peaks - vittnesmål i den ansedda tidningen New York Times som startade hela Weinsteinhärvan.

Hollywood-producenten anklagades för "decennier av sexuella trakasserier" .

Efter Ashley Judds uppgifter och även de uppgifter som kom från anställda och tidigare anställda fortsatte skandalen.

Skådespelararen Rose McGowan gick sedan ut i sociala media och berättade om det hon själv utsatts för av Weinstein - och uppmanade också kvinnliga Hollywoodstjärnor, som hittills varit tysta, att berätta och säga vad de ansåg om den mäktige producenten.

Efter det tog Meryl Streep avstånd från Weinstein - som hon skämtsamt kallat för Gud tidigare - och sade att hon beundrade de kvinnor som höjde sina röster mot honom.

Susan Sarandon och Heather Graham gick också ut och sade att de var offer för Weinstens sexuella trakasserier.

Även Gwyneth Paltrow och Angelina Jolie anklagade Weinstein för sexuella trakasserier.

Förutom att Harvey Weinstein fått sparken, hans fru har lämnat honom har även hans bror Bob Weinstein tagit avstånd  

– Jag har en bror som är galen , sade han i tidningen Hollywood Reporter och att det inte gick att försvara broders handlingar.

Brodern är också filmproducent och bröderna har drivit filmbolag tillsammans.

Harvey Weinstein nekar till anklagelserna men har tidigare medgivit att han burit sig illa åt.

 

 

 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag