Tusentals inlägg om sexuella trakasserier

Efter att skandalen kring Hollywoodproducenten Harvey Weinstein uppdagats så har flera nu börjat dela med sig av sina egna erfarenheter av sexuella trakasserier och övergrepp under hashtaggen #Metoo.
Foto: / NTB scanpix / TT NYHETSBYRÅN

Skandalen kring filmproducenten Harvey Weinstein har skakat om Hollywood.

Skådespelaren Alyssa Milano har uppmanat kvinnor att berätta om sina erfarenheter av sexuella trakasserier och övergrepp under hashtaggen #Metoo i syfte att visa hur utbrett problemet är. 

Nu berättar tusentals kvinnor sina historier under hashtaggen som även fått stor spridning här i Sverige där den trendar på Twitter. 

Över 30 kvinnor anklagat filmproducenten Harvey Weinstein för sexuella övergrepp. På sociala medier har Harvey Weinstein förstås fått en hel del kritik – både från kolleger i filmbranschen och helt vanliga människor. För sexuella trakasserier förekommer överallt. I helgen uppmanade skådespelerskan Alyssa Milano i helgen kvinnor att dela med sig av sina erfarenheter av sexuella trakasserier under hashtaggen #Metoo – och Twitter och Facebook fylldes av ett otal olika kvinnors vittnesmål. 

Nu trendar hashtaggen på Twitter också i Sverige – och även på Facebook har ett stort antal svenska kvinnor berättat om sina upplevelser. "En man som satte sig bredvid mig på en soffa jag försökte sova i, tog på mina axlar och kallade mig ”sötnos”. Jag var minderårig", skriver en kvinna på Twitter. 

"Vänner", dejter, främlingar. Undvika ögonkontakt, nycklar i som knogjärn, väninna i telefon, strategier och rädslor sedan tonåren", skriver en annan.


https://www.instagram.com/p/BaWFHN3HvXS/?hl=en&taken-by=expressen

Läs mer: Harvey Weinstein slängs ut från Oscarsakademin 


"Skulle kunna skriva en tweet om året" 

Det är bara ett axplock av alla historier som svenska kvinnor delat med sig av. 

"Skulle kunna skriva en tweet i veckan resten av året o ändå ha några på lager", skriver en annan kvinna på Twitter. 

Producenten Harvey Weinstein anklagas för att ha sexuellt trakasserat kvinnor i över 30 år.
Foto: JORDAN STRAUSS / AP TT NYHETSBYRÅN

"Funderade över om det hänt mig, och kom på mig själv med att tänka: Jag var kanske otydlig/för full, så det räknas inte", skriver ännu en kvinna. 

Två andra berättar: 

"När jag slet mig loss från killen på krogen och sa att jag skulle hem, han trycker upp mig mot väggen och tvångskysser mig". 

"Hej medmän. Jag vill se oss alla säga #JagTrorDig till alla kvinnor som berättar idag". 

https://twitter.com/Alyssa_Milano/status/919659438700670976

Har fått sparken från egna bolaget  

Bland de över 30 kvinnor som vittnat om Harvey Weinstein oönskade framstötningar återfinns skådespelare som Gwyneth Paltrow, Angelina Jolie, Rose McGowan och Ashley Judd.  

Ett par kvinnor anklagar honom även för våldtäkt. 

Harvey Weinstein har fått sparken från det egna bolaget The Weinstein Comapny, han har fått lämna Oscarsakademin, och hans hustru har sagt att hon lämnar honom. 
Harvey Weinstein-skandalen – det här har hänt

Det var skådepelaren Ashley Judd - känd från många filmer och senaste tv-serien Twin Peaks - vittnesmål i den ansedda tidningen New York Times som startade hela Weinsteinhärvan.

Hollywood-producenten anklagades för "decennier av sexuella trakasserier" .

Efter Ashley Judds uppgifter och även de uppgifter som kom från anställda och tidigare anställda fortsatte skandalen.

Skådespelararen Rose McGowan gick sedan ut i sociala media och berättade om det hon själv utsatts för av Weinstein - och uppmanade också kvinnliga Hollywoodstjärnor, som hittills varit tysta, att berätta och säga vad de ansåg om den mäktige producenten.

Efter det tog Meryl Streep avstånd från Weinstein - som hon skämtsamt kallat för Gud tidigare - och sade att hon beundrade de kvinnor som höjde sina röster mot honom.

Susan Sarandon och Heather Graham gick också ut och sade att de var offer för Weinstens sexuella trakasserier.

Även Gwyneth Paltrow och Angelina Jolie anklagade Weinstein för sexuella trakasserier.

Förutom att Harvey Weinstein fått sparken, hans fru har lämnat honom har även hans bror Bob Weinstein tagit avstånd  

– Jag har en bror som är galen , sade han i tidningen Hollywood Reporter och att det inte gick att försvara broders handlingar.

Brodern är också filmproducent och bröderna har drivit filmbolag tillsammans.

Harvey Weinstein nekar till anklagelserna men har tidigare medgivit att han burit sig illa åt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.