"Tusen år till julafton" kan stoppas av tvist

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
"Tusen år till julafton" med Erik Haag och Lotta Lundgren
Foto: Thelma/Louise Svt
"Tusen år till julafton" med Erik Haag och Lotta Lundgren
Foto: Karl Nordlund Svt

SVT:s julkalender kan stoppas.

På grund av en rättstvist riskerar Erik Haags och Lotta Lundgrens populära julkalender "Tusen år till julafton" att aldrig kunna visas igen.

Det uppger Kulturnyheterna.

Det var förra året som SVT sände julkalendern "Tusen år till julafton" med Erik Haag och Lotta Lundgren. Programmet blev en rejäl succé och är till dags dato den mest sedda julkalendern i SVT:s historia.

Nu ser det ut som att svenskarna inte kommer några fler chanser att se "Tusen år till julafton". Enligt Kulturnyheterna kommer julkalendern nämligen aldrig mer att kunna visas eller ges ut på DVD. Anledningen ska vara en tvist mellan SVT och Sony.


LÄS MER: Tittarnas reaktioner på "Tusen år till julafton"


Regissören Karin af Klintberg är besviken:

– Det är forskning som går förlorad, säger hon till Kulturnyheterna.

Sony hävdar att man äger rättigheterna

Sony har varit inblandade i produktionen av "Historieätarna", som också sänds i SVT och har Lotta Lundgren och Erik Haag som programledare.

Nu hävdar Sony att bolaget även äger rättigheterna till "Tusen år till julafton", trots att det rör sig om två olika programformat.

Det är alltså den här tvisten som kan stoppa julkalendern både från att visas i SVT och för att ges ut på DVD.


LÄS MER: "Tusen år till julafton" slår tittarrekord


Karin af Klintberg beklagar tvisten å det djupaste.

– Vi tycker att det är jättetråkigt att den här serien som bygger på en enorm research och som verkligen kan ge kunskaper om vår historia, att den inte ska kunna visas igen eller ges ut på dvd, säger hon till Kulturnyheterna.

Karin af Klintberg uppger att "Tusen år till julafton", som följer en familj genom Sveriges historia, bland annat blivit populär bland lärare som velat använda sig av programmet i sin undervisning.

– Det är många skolor och föräldrar som har hört av sig och velat ha den här serien. Skolorna har velat använda som en del av undervisningen, så det är jättetråkigt att svenska barn inte kan ta del av den, säger hon till Kulturnyheterna.

SVT:s kommunikationsdirektör, Sabina Rasiwala uppger dock att tvisten mellan Sony och SVT är löst.

– Vi har haft olika åsikter, och det respekterar vi så klart, och vi har nått en uppgörelse. Så nej, det pågår ingen tvist, säger hon till Kulturnyheterna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.