Tunga kritiken mot SVT – efter Rundströms avhopp

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Ulf Wallgren
Foto: OLLE SPORRONG
Marianne Rundström, 66, slutar på SVT, men fortsätter jobba
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Gomorron Sverige-programledaren Marianne Rundström lämnar SVT. 

Nu får hon stöd av SVT-profilerna Ulf Wallgren och Claes Elfsberg – som riktar kritik mot kanalen. 

– Ska ett programföretag vara relevant för sin publik, måste man även ha programledare som är i publikens ålder, säger Claes Elfsberg. 

Marianne Rundström, 66, lämnar SVT. Gomorron Sverige-profilen slutar eftersom hon anser att kanalen inte värdesätter äldre medarbetare och hon ändå blir uppsagd när hon fyller 67 nästa år. 

– Jag tycker att det bästa är att man blandar olika åldrar och erfarenheter och då det inte känns som att kunskap och erfarenhet värdesätts på SVT väljer jag att säga upp mig, säger Marianne Rundström.

SVT-profilen och Aktuellt-ankaret Claes Elfsberg, 68, har förståelse för Marianne Rundströms beslut att sluta. 

– Jag tycker det är ledsamt, hon är en väldigt duktig programledare som är högt uppskattad av oss och publiken. Jag har förståelse för att det är hon själv som fattar beslutet. I stället för att vänta på att bli petad åt sidan av arbetsgivaren. Jag  högaktar henne för det. Men jag tycker att det är sorgligt eftersom publiken går miste om en högt uppskattad programledare.

Claes Elfsberg blev uppsagd när han fyllde 67 men har fortsatt att arbeta för SVT. Han är kritisk till SVT:s regler om uppsägning vid 67 års ålder och tycker att kanalen inte gör tillräckligt för att behålla äldre medarbetare.

– Det är ingenting som tvingar SVT att säga upp Marianne för att hon fyller 67, det måste man komma ihåg. Utan det är ett val som SVT gör att säga upp medarbetare vid 67. Jag tycker att det är ett dåligt val. Man skulle kunna göra någonting annat och säga till Marianne att hon är en uppskattad och duktig medarbetare och ge henne möjligheten att fortsätta att jobba, säger Claes Elfsberg. 


LÄS MER: Elfsberg stoppas av SVT: "Det är fånigt" 


Elfsberg: ”Tappa sin relevans”

Claes Elfsberg är även kritisk till att SVT valt att göra om Gomorron Sverige med målsättningen att rikta sig till en yngre publik i det kommande programmet ”Morgonstudion”. 

– Man tar inte bara avstånd från Marianne Rundström utan man tar även avstånd från hennes publik. Det tycker jag är väldigt övermaga av Sveriges television och man säger att de här 40-, 50- och 60-åringarna som tittar på hennes program: ”De är vi inte intresserade av”. I jakten på en ung publik, riskerar SVT att tappa sin relevans för publiken som helhet. Ska ett programföretag vara relevant för sin publik, måste man även ha programledare som är i publikens ålder, säger han. 


LÄS MER: SVT-ankarets nya liv efter avhoppet 


Ulf Wallgren, 62, mångårig SVT-medarbetare och Rapport-ankare, som självmant valde att sluta på grund av tuffa arbetstider tycker att det är tråkigt att Marianne Rundström lämnar kanalen. 

– Jag tycker det är tråkigt, för Marianne är en jätteduktig journalist och jag har den största respekt och beundran för henne. Jag tycker att det är jättetråkigt att hon inte känner att hon blir uppskattad på det sättet, säger han. 


LÄS MER: Marianne Rundström sa upp sig efter sändning 


Wallgren: ”Måste vara öppen” 

Ulf Wallgren slutade på SVT eftersom han inte fick möjlighet att jobba mer bekväma arbetstider. 

– Jag har inte direkt känt mig åldersdiskriminerad på jobbet. Men jag har inte stuckit under stol med att jag tycker att de kunde ha varit mer kreativa i sitt tänk för att hitta en lösning, säger han och fortsätter: 

– Man ska tänka långsiktigt och framåt som arbetsgivare. Alla människor blir äldre, och då ändras förutsättningarna. En del kan jobba på oförtrutet, andra kan inte det. Det kan variera och där tycker jag att man måste vara öppen och vaksam för som arbetsgivare. Det är positivt att ha en blandad ålderskategori på ett jobb. Jag är inte säker på att man fångar upp och tar tillvarata på all den kapacitet som finns hos de äldre, säger Ulf Wallgren. 

SVT: ”Delar inte uppfattningen”

Ulf Johansson, programchef på riksnyheterna, har tagit del av kritiken.

– Jag delar inte den uppfattningen. Vi har visat att vi använder oss av äldre medarbetare, även om vi har regeln att man är anställd till 67 – så har vi avtal och kontrakt med äldre medarbetare. Men jag måste ha respekt för att hon har den uppfattningen, säger Ulf Johansson.

Hur resonerar ni för att skapa möjlighet till de här som är över 60 och vill fortsätta jobba som programledare under mer flexibla förutsättningar? 

– Programledarjobbet är ett tufft och utsatt jobb. Som programledare kan vi inte göra sådana lösningar, det finns andra uppgifter man kan jobba med eller ha andra typer av lösningar. Men ska man vara programledare finns inte den typen av lösningar, säger Ulf Johansson. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.