Foto: © 2018 TULLY PRODUCTIONS, LLC. ALL RIGHTS RESERV
 Foto: © 2018 TULLY PRODUCTIONS, LLC. ALL RIGHTS RESERV

Charlize Theron skildrar mammaslitet i ”Tully”

Publicerad

”Tully” blev omtalad när huvudrollsinnehavaren Charlize Theron berättade hur hon frossade sig till 23 extrakilon för rollen. 

Lyckligtvis verkar det ha varit mödan värt. 

För ”Tully” är en av de finaste skildringarna av mammaslitet som jag någonsin har sett. 

TULLY

Dramakomedi

USA. Av Jason Reitman. Med Charlize Theron, Mackenzie Davis, Ron Livingston, Mark Duplass. Längd: 1:36. Från: 11 år.

Om Jason Reitman och Diablo Cody för tio år sen gjorde något briljant av tonårsgraviditeten i ”Juno”, så får de här till något liknande med en medelålders babybula eller kanske snarare ballong. För 41-åriga Marlo (Theron) är gigantisk. Och hon är trött. Bebisen var ju inte alls särskilt planerad, och hon har redan nog med sin 8-åriga dotter och 6-årige son med någon form av autismspektrumtillstånd. 

 

Helt osentimentalt kastar ”Tully” en tillbaka till den där första månaden av babyångest som man i efterhand förtränger. BB-utmattningen, avslagsblöjan, de såriga bröstvårtorna och skriknätterna som aldrig tar slut. 

Till slut kapitulerar Marlo, och accepterar sin påfrestande rike brors erbjudande om en nattnanny. In kliver så en uppdaterad Mary Poppins i form av pigga 26-åriga Tully (Davis), laddad med korta magtröjor och Brooklynflummiga livsvisdomar. Marlo får färgerna i sitt liv tillbaka, innan allt snabbt tar en ny vändning.

Theron gör lysande desillusionerad feelgood av ”Tully”, genom att skapa både luttrad humor och uppriktiga kärlekstårar av familjekaoset. Efteråt vill man krama någon, kanske rentav sig själv.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag