Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tuffare Robinson i år: ”Läkarna har fått jobba”

Foto: TV4
Foto: Linus Nilsson
Foto: Linus Nilsson

Programledaren Anders Öfvergård, 53, beskriver årets ”Robinson” som tuffare än någonsin.

Extrem brist på mat och kyliga temperaturer i den karga svenska naturen gör att deltagarna får det svårt.

– Läkarna har fått jobba hårdare, säger han. 

Anders Öfvergård gör sin fjärde ”Robinson”-runda. Skådeplatsen har tidigare varit en paradisö i Fiji. På grund av coronapandemin har deltagarna för första gången strandsatts i Sverige – på Seskar-Furö i Haparandas skärgård.

Han känner en viss stolthet att vara den förste som leder ”Robinson” på hemmaplan.

– Lite så är det, det svenska formatet hittar hem. Det blir också annorlunda, tuffare. Det är kallare och det går otroligt mycket mer energi bara till att hålla kroppen lugn, säger han.

Palmhjärtan, kokosnötter och kassava lyser med sin frånvaro. I stället tvingas deltagarna skrapa ihop vad de kan finna i form av bär, svamp och kanske fisk.

– Potatis växer ju inte direkt vilt. Och äpplen finns det inte heller där uppe, säger Anders Öfvergård.

”Vi mörkar inget”

Inspelningen var i juli, augusti och september.

Produktionens läkare har haft mer att göra jämfört med tidigare år, enligt programledaren.

– Deltagarna tar ut sig. Det blir sockerfall och glykosfall. Vattnet är ju också minst tio gånger kallare. Det går liksom åt massor av energi bara för att tvätta sig när det är 16 grader i vattnet i stället för 27.

Anders Öfvergård berättar att tittarna kan förvänta sig ”en del tråkigheter” och deltagare som får åka till sjukhus.

– Det kan vara på grund av en skada eller att de tar ut sig. Vi har inte fått avbryta inspelningarna. Vi mörkar inget. Bedömer läkarna att någon behöver åka så får de göra det medan de andra är kvar och fortsätter.

Vill inte favorisera någon

Under inspelningsperioderna jobbar Anders Öfvergård varje dag. Han har genomgångar med redaktören, håller i tävlingar, öråd och mycket annat som inte syns i bild. ”Inte ett programledarjobb med manuskort”, beskriver han det.

Som programledare vill han inte komma för nära deltagarna.

– Jag vill inte riskera att någon tycker att jag favoriserar någon, säger han.

”Ens personlighet kommer fram”

Förra våren var Anders Öfvergård med i ”Den stora hälsoresan”. Han genomgick träningskonceptet 16 weeks of hell och tappade 20 kilo med hjälp av en keto-diet.

Ketos – som uppnås genom att äta väldigt lite kolhydrater – är ett slags svälttillstånd där kroppen till stor del drivs av fett.

Anders Öfvergård tror att den upplevelsen gör att han själv antagligen skulle klara sig ganska bra på ön. Tillståndet påverkar också det mentala.

– Att vara med i ”Robinson” är väldigt likt. Det är så lite mat. Ketosen gör att ens personlighet kommer fram ganska kvickt. Har man fått träna på ketos, att man äter upp sitt eget fett, blir man bättre på det. Inte alla, men många, säger han.

– Humör och matintag är ju det största problemet på ön. Och att sova och bygga läger. Allt hänger ihop och sedan ska du också prestera på tävlingar.

”Robinson” spelas in i Sverige på grund av coronapandemin.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.